אובמה קבע תקרת שכר בחברות פרטיות
נשיא ארה"ב הודיע על הגבלה של 500 אלף דולר לשנה לבכירים בחברות שמקבלות סיוע ממשלתי. כל סכום אחר שיוענק לבכירים יינתן בצורה של מניות מוגבלות, שיהיה ניתן למימוש רק אחרי החזר כספי הממשלה פלוס ריבית
נשיא ארה"ב ברק אובמה קבע תקרת שכר של 500 אלף דולר לשנה על חלק מהמנהלים הבכירים בחברות פרטיות שמקבלות כספים מחבילת החילוץ הממשלתית, בצעד של התערבות משמעותית בניהול תאגידי בעיצומו של משבר פיננסי. תקרת השכר לא תחול על בנקים שנמצאים במצב פיננסי תקין ומקבלים סיוע פדרלי.
אובמה הודיע על ההגבלה במסיבת עיתונאים שקיים ביחד עם שר האוצר שלו, טימותי גייתנר. לדבריו, ארה"ב אינה מזלזלת בעושר ואינה נוטרת טינה למי שמצליח, אך הבונוסים הנדיבים שמקבלים מנהלים בחברות שמקבלות סיוע מכספי משלמי המסים אינם הוגנים.
לדברי הנשיא, "מה שמרגיז אנשים - ובצדק - זה מנהלים שמקבלים תגמולים על כישלון. בעיקר אלו שהתגמולים שלהם מסובסדים על ידי משלמי המסים האמריקנים".
אובמה מתח ביקורת חריפה על הבונוסים הגבוהים שקיבלו בכירי וול סטריט בזמן השקיעה הכלכלית, והבטיח לבצע רפורמה בשכר שמקבלים מנהלים כחלק מהחמרת הרגולציה על תעשיית הפיננסים.
ההגבלות על המנהלים הם הצעד הראשון במאמץ רחב יותר לבצע רפורמה במנהגי הפיצוי של בכירים. הצעד צפוי לזכות בפופולריות רבה בקרב הציבור האמריקני. גורם בממשל אמר שהתקנות יחולו חברות שמקבלות סיוע ממשלתי חריג, כמו סיטיגרופ ו-AIG.
לפי התקנות, כל סכום מעבר לתקרה שיעניקו חברות אלו לבכירים יינתן בצורה של מניות מוגבלות, שלא ניתן יהיה לממשן עד להחזר כספי הממשלה פלוס ריבית. חברות שקיבלו בעבר כספי חילוץ יצטרכו להסכים לפיקוח חמור יותר ולהוכיח שעמדו במגבלות הקיימות על שכר הבכירים, שנחשבו למקלות מדי.
הבית הלבן מבקש לדרוש מבכירים במערכת הבנקאית אחריות אישית על הכסף שהם מקבלים מהממשלה. התקנות החדשות מוצגות כמשרתות את האינטרס של בעלי המניות ומשלמי המסים.
"לא השתלטות ממשלתית"
הנשיא אובמה אמר בראיון ל-CNN כי מדובר ב"גישה הגיונית". לדבריו, "זו לא השתלטות ממשלתית. העסק הפרטי ימשיך להתנהל, אבל אנשים יידרשו להיות אחראיים ולתת דין וחשבון. זה מה שצריך לשקם במערכת הפיננסית באופן כללי".
בשבוע שעברה הביע אובמה זעם על הפרסום כי מנהלי וול סטריט קיבלו בונוסים בסך של 18.4 מיליארד דולר ב-2008, בזמן שכספי משלמי המסים משמשים לחילוץ המערכת הפיננסית.
התקנות כוללות גם הגבלות על "מצנחי הזהב" - תוכניות הפרישה של הבכירים, ודורשות שקיפות רבה יותר לגבי עלויות של צ'ופרים כמו שירותי תעופה, מסיבות גדולות, שיפוצי משרדים וכנסים. בנוסף, דורשות התקנות מבנקים להעניק לבעלי המניות יותר כוח בקביעת הכספים שמועברים לבכירים.
אובמה לא מתכוון לעצור בצעדים אלו לטווח הקצר, אלא מנסה להתחיל בתהליך ארוך טווח לריסון המשכורות הגבוהות בוול סטריט, וצפוי לדרוש מכל המוסדות הפיננסיים הציבוריים (הנסחרים בבורסה), כולל אלו שאינם מקבלים סיוע ממשלתי, לחשוף את הסדרי השכר של הבכירים ולהוכיח שהסדרים אלו תואמים עקרונות של ניהול סיכונים. הממשל שוקל צעדים נוספים, כמו חיוב בכירים להחזיק בחבילות של מניות במשך מספר שנים לפני שיוכלו לממשן.
בנקים מבטלים אירועים
האווירה הציבורית העויינת לראוותנות של בכירי המגזר הובילה אתמול את בנק וולס פארגו לבטל בפתאומיות אירוע בלאס וגאס לעובדי הבנק. בתקשורת דווח שהבנק הזמין לעובדיו 12 לילות במלונות יוקרתיים בלאס וגאס לצורך האירוע. אירועי עבר שעשה הבנק לעובדיו כללו טיסות במסוקים, טעימת יינות, רכיבה על סוסים בפורטוריקו וקונצרט פרטי בבהאמס.
וולס פארגו הגן בתחילה על האירוע, אך לאחר שגורמים בגבעת הקפיטול מתחו ביקורת חריפה וטענו נגדו כי הוא עושה שימוש לרעה ב-25 מיליארד הדולרים שקיבל ממשלם המסים, האירוע בוטל. גם מורגן סטנלי ביטל השבוע אירוע לעובדים במונטה קרלו.