המעצמות: מחויבים לפתרון דיפלומטי עם איראן
לראשונה מאז חילופי הממשל בוושינגטון, נפגשו נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה והביעו מחויבות להשגת פתרון דיפלומטי. הם בירכו על כוונת אובמה לנהל שיחות ישירות עם טהרן. הנציגים ייפגשו שוב בחודש הבא
דוחפים לפתרון דיפלומטי: נציגים בכירים של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה נפגשו בצהריים (יום ד') בוויסבדן שבגרמניה והביעו מחויבות להשגת פתרון דיפלומטי לנושא הגרעין האיראני. הם קראו לאיראן לשתף פעולה באופן מלא עם האו"ם בכל הקשור לתוכניתה.
זו היתה הפגישה הראשונה של שש המעצמות מאז חילופי הממשל בארה"ב. הבכירים מארצות-הברית, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה בירכו על הצעת הממשל האמריקני החדש של ברק אובמה לנהל שיחות ישירות עם טהרן בנוגע לתוכנית הגרעין. "ננהל התייעצויות על השלבים הבאים בשעה שהממשל יבחן את מדיניותו", נאמר בהודעה המשותפת שפורסמה בתום הפגישה.
גורם באיחוד האירופי מסר כי הפגישה הבאה תיערך ככל הנראה בחודש הבא. "ייקח קצת זמן עד שכולם ייפגשו שוב בלונדון, בסוף הבחינה האמריקנית של המדיניות", אמר הגורם שסירב להזדהות בשמו. הוא הוסיף כי הפגישה צפויה להתקיים בחצי השני של חודש מרס.
לקראת הפגישה נפגשה אמש מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון עם עמיתיה מגרמניה ובריטניה. בתום הפגישה אמרה כי "הנשיא ברק אובמה תומך בדיפלומטיה ישירה וקשוחה מול איראן". עם זאת הבהירה, כי "אם איראן לא תמלא אחר החלטות מועצת הביטחון והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית - חייבות להיות לכך השלכות".
אתמול נודע כי ממשל אובמה ביקש מסגן שר האוצר, סטיוארט לוי, האחראי למאבק הפיננסי נגד איראן ונגד ארגוני הטרור, להישאר בתפקידו. מדובר במסר אמריקני ברור לאיראן, לפיו הממשל החדש אמנם מעוניין בדיאלוג, אך בכוונתו להדק במקביל את הסנקציות הכלכליות.
שר החוץ הגרמני, פרנק-ולטר שטיינמאיר, התייחס הלילה בדאגה לשיגור הלווין האיראני אתמול. "הדבר מחייב אותנו לקיים דיאלוג דחוף ומואץ בשבועות ובחודשים הקרובים. לכן זה מאוד חשוב שנעבוד ביחד בנושא איראן", הצהיר השר הגרמני והתכוון לחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון ולגרמניה.
קלינטון נשאלה במסיבת עיתונאים על שיגור הלווין, והבהירה: "אנו מודאגים מהתנהגותה של איראן על בסיס רחב מאוד. אין זה מוגבל לאירוע אחד או לפעילות מסוימת. אנחנו
בוחנים באופן כולל מהי הדרך הטובה ביותר להתקרב לאיראן ולהשפיע על התנהגותה. ישנה הבנה גוברת בין ארצות הברית לבין בני בריתנו האירופים וידידינו במפרץ הפרסי ובמזרח התיכון שאנו זקוקים לגישה יותר יעילה ומאוחדת ביחס לאיראן".
מוקדם יותר, נועדה מזכירת המדינה עם עמיתה הבריטי דיוויד מיליבנד. שר החוץ טען בצאתו מהפגישה כי נכונותו של הממשל האמריקני החדש לפתוח בשיחות עם טהרן, מספקת "מימד חדש" למאמצים הבינלאומיים לבלימת פרוייקט הגרעין האיראני."זה בהחלט חיובי שממשל אובמה שוקל גישות חדשות ביחס לאיראן. אלו כוללות דיאלוג רשמי ישיר ומינוי של נציב חדש שיעסוק בנושא", אמר בוושינגטון.