טורקיה בודקת האם צה"ל ביצע רצח עם
בעקבות תלונה שהגיש ארגון זכויות אדם איסלאמי, פתח משרד התובע הכללי באנקרה בבדיקה האם מבצע "עופרת יצוקה" עומד בקריטריונים של פשעים נגד האנושות
אחרי ספרד, טורקיה מצטרפת לחקירות נגד ישראל: משרד התובע הכללי באנקרה פתח בחקירה שמטרתה לבדוק האם מבצע "עופרת יצוקה" בעזה עומד בקריטריונים של "רצח עם, עינויים ופשעים נגד האנושות". כך נמסר בצהריים (יום ו').
החקירה נפתחה בעקבות תלונה שהגיש ארגון זכויות אדם איסלאמי בשם "מזלום דר" נגד 19 בכירים, בהם נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני, ושר הביטחון אהוד ברק. בתלונה דרש בין השאר הארגון האיסלאמי לעצור את פרס, אולמרט או לבני - אם יגיעו לטורקיה.
התביעה בטורקיה מחויבת לפתוח בחקירה בכל פעם שמוגשת תלונה, וכך עשו גם הפעם. לפי החוק בטורקיה, ניתן להאשים ברצח עם ובפשעים נגד האנושות גם אזרחים במדינות זרות. לא ברור אם החקירה הזו תוביל להליך משפטי של ממש.
"הגשנו את התלונה נגד אלה שאנחנו יכולים להוכיח כי היו אחראים במידת מה למתן פקודות לביצוע ההתקפות בעזה", הסבירה מרים סארי, עורכת דין מטעם הארגון, שסייעה לגבש את התלונה ולהעלותה על הכתב.
יחסי ישראל-טורקיה הצטננו מאוד מאז מבצע "עופרת יצוקה", והגיעו לשפל חדש בשבוע שעבר כאשר ראש ממשלתם, רג'פ טאיפ ארדואן, נטש דיון משותף עם נשיא המדינה, שמעון פרס, בוועידת דאבוס בשוויץ, תוך שהטיח בו "אתם יודעים טוב מאוד איך להרוג". פרס אמר לו: "אתם הייתם פועלים כמונו אם היו יורים טילים על איסטנבול".
במשרד המשפטים נערכים לתביעות נוספות נגד צה"ל. ביום חמישי שעבר פורסמה בספרד הודעה לפיה שופט הסכים להכין תביעה נגד בכירי מערכת הביטחון שהיו שותפים להפצצת בית המגורים בעזה ביולי 2002, שבה נהרג בכיר חמאס, סלאח שחאדה, ואיתו 14 אזרחים. הבכירים הישראלים שיואשמו הם: השרים בנימין בן-אליעזר ואבי דיכטר, הרמטכ"לים לשעבר משה (בוגי) יעלון ודן חלוץ, האלופים במיל' גיורא איילנד ודורון אלמוג ותא"ל במיל' מייק הרצוג.
שרת החוץ, ציפי לבני, עם עמיתה הספרדי, מיגל מורטינוס, והביעה מורת רוח מהחלטת השופט הספרדי. יום לאחר מכן הודיע מורטינוס כי "ממשלת ספרד תפעל לשינוי החקיקה להגבלת הסמכות של בתי המשפט, כדי למנוע הגשת תביעות כמו זו נגד שבעת בכירי מערכת הביטחון הישראלית בפרשת חיסול שחאדה".