שתף קטע נבחר

 

"המתווה: שנה וחצי של רגיעה, ושחרור שליט"

דיפלומטים מערביים טוענים כי בהצעה המצרית שלושה שלבים: הפסקה מוחלטת של האש; שחרור כ-1,000 אסירים תמורת גלעד שליט, לצד פתיחה מורחבת של המעברים; וקידום אחדות פלסטינית. העיתון "אל-חיאת": ישראל הסכימה לשחרור מרואן ברגותי, אך מתנגדת לשחרור אחמד סעדאת

959 ימים לאחר חטיפתו של גלעד שליט ויומיים לפני הבחירות, יש מתווה לעסקה שתכלול את החזרתו של החייל החטוף - כך מסרו הלילה (א') דיפלומטים מערבים לסוכנות רויטרס. על פי המתווה המצרי, יסכימו שני הצדדים להפסקת אש של שנה וחצי ובשלב השני תשחרר ישראל כ-1,000 אסירים תמורת שחרור שליט.

 

לפי הגורמים, המגעים לרגיעה בין ישראל לחמאס הפכו אינטנסיביים ומורכבים יותר לקראת הבחירות ביום שלישי הקרוב. עם זאת, לפי שעה לא ברור אם זו אכן תצא לפועל על כל פרטיה.

 

במסגרת ההצעה המצרית, תתחייב ישראל בשלב הראשון להפסיק את התקיפות ברצועת עזה, בעוד חמאס יתחייב להפסיק את ירי הרקטות לעבר ישראל למשך תקופה של עד 18 חודשים.

 

בשלב השני, תסכים ישראל לשחרר אסירים פלסטינים בתמורה לשחרורו של גלעד שליט. חמאס תבע עד כה שחרור 1,400 אסירים תמורת שליט, אולם אותם דיפלומטים העריכו הלילה כי המספר הסופי יעמוד על כ-1,000 אסירים.

 

גם העיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון דיווח מפי מקורות פלסטינים בעזה כי ישראל הסכימה לשחרר כ-1,000 אסירים, בהם השרים וחברי הפרלמנט של חמאס. הם העריכו כי ישראל תסכים לשחרר כ-25 אסירים עם דם על הידיים.

 

"ישראל מתנגדת לשחרור סעדאת"

בחמאס מתעקשים שהרשימה תכלול שמונה אסירים בכירים, בהם מזכ"ל החזית העממית, אחמד סעדאת, ומזכ"ל הפתח בגדה לשעבר, מרואן ברגותי. המקורות בעזה אמרו ל"אל-חיאת" כי ישראל הסכימה לשחרור ברגותי, אך עדיין מתנגדת לשחרור סעדאת. לדבריהם, "הקואליציה השלטת בישראל ובמיוחד קדימה והעבודה פועלת לקדם את העסקה עד יום שלישי, כדי לשפר את מצבן בבחירות על חשבון הליכוד".

 

במקביל לעסקת חילופי השבויים, תפתח ישראל את מעבר כרם שלום ותאפשר הכנסה רבה יותר של סחורות לרצועת עזה. כיום נכנסות דרך המעבר כמאה משאיות מדי יום, והמספר עשוי לעלות לכ-250 משאיות ביום או יותר. 

 

גורמים בחמאס אמרו כי הם עדיין דורשים הבהרות באשר לאופי הסחורות שהכנסתן תתאפשר במסגרת ההסכם. הם דורשים בין היתר לאפשר הכנסת כמויות גדולות של מתכת ובטון כדי לשקם את הרצועה.

 

כמו כן, תאפשר ישראל לפתוח את מעבר רפיח המחבר בין רצועת עזה למצרים, ובתנאי שיוצבו במקום משקיפים בינלאומיים שיידווחו על הנעשה במקום לנשיא הפלסטיני אבו מאזן. מעבר רפיח ישמש גם להכנסת סחורות, למרות שכיום הוא אינו מותאם למעבר קבוע של משאיות.

 

בשלב השלישי של ההסכם, לפי הדיווח, יתחדשו המגעים בין הפלגים הפלסטינים, במסגרתם תפעל מצרים לקדם ממשלת אחדות פלסטינית. ממשלה זו תכהן עד לקיומן של בחירות כלליות ברשות הפלסטינית. הגורמים הביעו ספק רב באשר לאפשרות שסעיף זה אכן יתממש.

 

לפי הגורמים, אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות קשורה בהפעלת מעבר קרני. מקורות ביטחוניים בישראל אמרו כי המעבר לא יפעל באופן מלא כל עוד חמאס ימשיך לתבוע שליטה על הפעילות במקום, אך בחמאס מתעקשים לפקח על המעבר.

 

אתמול התכנסו חברי המטבחון וראשי מערכת הביטחון בקריה בתל אביב, ושמעו מפי השליח עמוס גלעד את ההתפתחויות האחרונות בשיחות שניהל עם המתווכים המצרים. במקביל דיווחה רשת CNN-טורק כי משלחת מטעם ממשלת טורקיה נמצאת בדמשק, שם היא מנהלת שיחות בנושא החייל החטוף עם ראשי החמאס. לפי הדיווח, השיחות הללו עשויות "להניב תוצאות" עד יום שלישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחרור שליט בשלב השני. ארכיון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ישוחרר? ברגותי
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מתנגדים לשחרורו. סעדאת
צילום: רויטרס
מומלצים