שתף קטע נבחר

דעה: המשבר הכלכלי לא רלוונטי בבחירות 2009

המשבר הגלובלי, בגלל עוצמתו הרבה, נמצא הרבה מעבר לשליטת ההנהגה הישראלית. דווקא עכשיו, מצב הכלכלה אינו צריך להיות גורם בעל משמעות בשיקול דעתו של הבוחר

אחת התופעות ההתנהגותיות בתחום הכלכלה וההשקעות היא מתן משקל יתר לאירועים שונים והשפעתם על הכלכלה ועל שוק ההון. הדוגמאות לכך רבות: מלחמה או שלום שלא תמיד ישפיעו על הכלכלה הריאלית, ניצחון של קבוצה לאומית במשחק כדורגל חשוב שיוצר אופטימיות יתר ולכן מגביר את ההשקעות בבורסה ללא הצדקה ואפילו עונת הסתיו שגורמת למשקיעים להיות פסימיים יותר ולצפות לסיכוני יתר בבורסה.

 

 

גם בחירותו של מנהיג חדש גורמת לעיתים לציבור לדמיין כי השינוי במנהיגות יביא גם לשינוי בכלכלה. הספקולנטים אפילו בונים אסטרטגיות השקעה על פי הצפייה לבחירתו של מנהיג כזה או אחר.

 

לעיתים לציפייה לשינוי כלכלי יש בסיס מוצק שמקורו במדיניות כלכלית כזו או אחרת. מנהיגות שתומכת בשווקים חופשיים תתקבל אחרת ממנהיגות שתומכת בהרחבת ההתערבות הממשלתית והרגולציה. מנהיגות שמעדיפה את הרחבת הסיוע הממשלתי על חשבון שמירה על מסגרות התקציב תתקבל אחרת ממנהיגות שתקטין את התמיכה הממשלתית ותשמור על מסגרת התקציב.

 

בבחירות הקרובות המצב הכלכלי הוא שונה לגמרי מכל מערכת בחירות אחרת. המשבר הכלכלי אינו בשליטתו של מנהגי ישראלי כזה או אחר, ואף מנהיג ישראלי לא יצליח לשנות את מצבנו. החזרה למסלול של צמיחה תגיע רק כשבארה"ב ובאירופה הכלכלה תחזור למסלול, ושם זה עוד נראה רחוק.

 

הכלים שהפעילו הממשלות בעבר אינם רלוונטיים היום ואנו רואים כי ממשלות העולם אינן מצליחות להתמודד עם המשבר באותם כלים. לכן, הוויכוח הכלכלי המסורתי על כלי כזה או אחר הוא כיום לא רלוונטי וחסר טעם.

 

הממשלה שתיבחר תצטרך להקים גוף חירום כלכלי בעל סמכויות רחבות שיבצע שינויים מיידים במערכת הכלכלית הישראלית ויגדיר את גבולות התמיכה הממשלתית בעת המשבר. ההחלטות הכלכליות לא ימנעו את המשבר ולא יעצרו אותו, אך הן יכולות להפחית את עוצמתו. גם בחירתו של ברק אובמה לנשיא ארה"ב לא שינתה (ולא תשנה בזמן הקרוב) את מצבם של האמריקנים למרות הציפיות הגדולות מהמנהיג החדש.

 

אין ספק כי הנושא הכלכלי חשוב מאד בבחירתו של מנהיג כזה או אחר, וצריך להיות חלק מהנושאים לדיון בכל מערכת בחירות. אך הפעם, למרות המשבר הנוכחי, הנושא הכלכלי אינו רלוונטי למערכת הבחירות ואינו צריך להוות גורם בשיקול דעתו של הבוחר. המשבר הנוכחי חזק יותר מכל מנהיג או מכל פוליטיקאי והפתרונות למשבר לא יהיו פוליטיים. 

 

 

ד"ר טל שביט הוא מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים, המחלקה למימון, בית הספר למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למנהל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אין טעם לפתח ציפיות מהמנהיג הבא
צילום: AP
מומלצים