בחירות תחת אש? במשטרה "מקווים ליום שקט"
בפיקוד העורף ובמשטרה תרגלו תרחיש אפשרי, לפיו רקטות ישוגרו לדרום ביום הבחירות וישפיעו על הצבעתם של מאות אלפים. ב"צבע אדום" הונחו אנשי ועדות הקלפי לקחת את הקלפיות עמם לחדר הממוגן
הרקטות שנורו גם אמש (יום א') לעבר ישראל, יומיים לפני הבחירות, מעלות מחדש את החשש כי ביום הבחירות ייאלצו תושבי הדרום לבחור תחת אש. בפיקוד העורף ובמשטרה כבר קיימו הערכות מצב לקראת יום הבחירות ונערכו לאפשרות של ירי רקטות.
במחוז הדרומי, מאשדוד ועד אילת, ישנם 780 אלף בעלי זכות בחירה. כל הבוחרים האלה אמורים להגיע ל-595 נקודות, שבהן 1,457 קלפיות. למעלה ממחציתם - המהווים מאות אלפי אנשים - מתגוררים ביישובים הנמצאים בטווח הרקטות, בהם אשקלון, אשדוד ובאר שבע.
במשטרה תורגלו כמה תרחישים אפשריים ליום הבחירות. מבין כל התרחישים שהובאו בחשבון - תגרות בין פעילי המפלגות השונות, התקפות על פוליטיקאים או פיגוע חבלני - נראה שזה שמפחיד ביותר את הציבור הוא האפשרות של ירי רקטות לעבר מרכזי אוכלוסיה. בסופו של דבר, עם כל הרצון הטוב וההיערכות, אי אפשר לדעת היכן הרקטה תיפול ולהיערך לכך - צריך רק למצוא מרחב מוגן, ולקוות שהרקטה לא תיפול על הקלפי.
פגיעת רקטה בקיבוץ בשער הנגב (תצלום: זאב טרכטמן)
לא כל הקלפיות באזורים ממוגנים
"ביום הבחירות תעמוד המשטרה במערך כוחות מתוגבר", מסביר קצין אג"ם של מחוז הדרום, ניצב-משנה פרץ עמר. "לא יהיה שוטר שלא יעבוד ביום הזה. בנוסף, גם מעסיקים מאבטחים בקלפיות. במחוז הדרומי יפעלו כ-2,100 שוטרים, שיוצבו בקלפיות, בניידות ועוד. בנוסף, יש כ-400 מתנדבים, ו-720 מאבטחים בשכר". קו התפר באזור הדרום יתוגבר ב-130 לוחמי מג"ב.
נצ"מ עמר הוסיף כי הכוחות במחוז ערוכים גם למקרה של ירי רקטות. "במידה והחשש הזה יתממש, נדע לתת מענה לאוכלוסיה האזרחית". מה קורה כאשר יש חשש לביטחונם של האזרחים אשר צריכים להצביע? "זו שאלה בעייתית", הוא אומר, "וכולנו נידרש לסוגיה הזו, גם וועדת הבחירות. אני מניח שהאזרחים לא ירוצו לבחור. אך מצד שני, אם יראו כוחות משטרה באזור - תעלה תחושת הביטחון. אנחנו לא יודעים מה יהיה ביום הבחירות, אך מקווים ליום שקט ובטוח".
אנשי פיקוד העורף נמצאים בקשר ישיר עם ועדת הבחירות, והורו שלא למקם את הקלפיות במבנים הבנויים בבנייה קלה. רוב הקלפיות בארץ נמצאים במוסדות חינוך, שבהם רמת המיגון גבוהה יותר בהשוואה לממ"דים רגילים. בוועדת הבחירות המרכזית כבר החלו למפות את מיקומי הקלפיות לפני כ-90 יום, אז עוד נמצא העורף תחת ירי רקטות כבד, אך למרות זאת, בחלק מהערים, הקלפיות אינן נמצאות באזורים ממוגנים.
בכל מקרה, במבנים בהם מוצבות הקלפיות יסומנו מראש המרחבים המוגנים העומדים לרשות הציבור.
"נרוץ וניקח איתנו את הקלפי"
אז מה בכל זאת עושים במקרה של "צבע אדום" במהלך יום הבחירות? מה יעלה בגורל הקלפיות? האם הן ייאלצו לרדת למטה למקלטים יחד עם מזכירי הקלפי? מזכירת וועדת הקלפי במושב עמיעוז שבחבל אשכול, תמרה כהן, סיפרה כי ועדת הבחירות העבירה הנחיות ברורות למקרה כזה: "מזכיר הקלפי אחראי להוציא את כולם, להפסיק במיידי את תהליך הבחירה, לנעול את החדר ולרוץ יחד עם כולם למרחב המוגן. איך זה ייעשה ב- 15 שניות אני לא יודעת... אבל זו ההנחיה".
"נרוץ וניקח איתנו את הקלפי", אומרת תמר סלווי מקיבוץ בארי, פעילת מפלגת העבודה. דובר ועדת הבחירות המרכזית, גיורא פורדס, הסביר כי במקרה של אזעקת "צבע אדום" מזכיר הקלפי חייב לתפוס מחסה ולקחת את הקלפי איתו.
"אם הוא לא לקח את הקלפי ועזב את החדר, יש לדווח לוועדה האזורית ומשם אלינו. ישנם מספקי דרכים לבדוק שלא נוספו קולות לקלפי שלא כדין", מסביר פורדס. "ואם ניתן לנעול את החדר בו נמצא הקלפי - שינעלו".
בקיבוצים יצביעו, בערים מפחדים
אחד החששות העיקריים של המפלגות, הוא כי ירי רקטות, בעיקר לעבר הערים, יגרום לציבור הבוחרים הפוטנציאליים להדיר רגליהם מהקלפי. אם בגשם לא ייצאו רבים לבחור, הרי שגשם של קסאמים יכול לגרום לנזק רציני ואובדן מנדטים למפלגה הנהנית מתמיכה רחבה באזור המותקף.
במועצת אשכול מסרבים להתרגש מהאפשרות לירי, ומסבירים שהם כבר רגילים. "לא הרקטות יגרמו לאנשים לא לבחור. אם מישהו יאמר שבגלל ה'צבע האדום' הוא לא מצביע - זה שטויות", אומרים שם. "נתעלם מהקסאמים ונלך להצביע", אומר ליטו חנציס מניר יצחק, פעיל מרצ. "אם מישהו פוחד, נשלח אנשים שיסייעו לו להגיע ולהצביע".
בערים, לעומת זאת, המצב שונה. לאחר ירי הגראדים הפכו אשקלון ובאר שבע לערי רפאים. לירדנה, תושבת באר שבע, יש דעות מוצקות מאוד בנוגע לבחירות תחת
אש: "האם החיים שלי שווים כל כך מעט - שאלך להצביע כשיהיו גראדים?", היא תוהה. "החיים שלי יותר חשובים מהבחירות. לא אכפת לי שיירד גשם - אני אלך להצביע. אבל אם יהיה גשם של גראדים וקסאמים אני אשאר בבית. נראה לי שגם יתר התושבים לא יילכו להצביע".
לרגל יום הבחירות, מבקש פיקוד העורף לרענן את הנחיות ההתנהגות במקרה של ירי רקטות: בהישמע אזעקה או קול נפץ, יש להיכנס למרחב המוגן תוך פרק הזמן המוגדר לאותו מקום ולשהות בו למשך 5 דקות. פירוט זמני הכניסה למיגון והנחיות להתנהגות לנמצאים בשטח פתוח או ברכב ניתן למצוא באתר האינטרנט של פיקוד העורף, ובמרכז המידע של הפיקוד בטלפון 1207.