שתף קטע נבחר

 

"סמכתם על היתר מכירה? הכשירו את הכלים"

ל-ynet נודע: במכתב שנשלח לבעלי העסקים בפתח-תקווה שסמכו על היתר המכירה, הבהירו ברבנות המקומית: יש להכשיר את כל הכלים כתנאי לקבלת תעודת כשרות חדשה. בי-ם התייעצו עם הרב אלישיב ונמצא פתרון. הרב ויטמן, יו"ר ועדת השמיטה: אסור לשלול את הלגיטימיות של היתר-המכירה

שנת השמיטה תשס"ח היא כבר היסטוריה, אבל סאגת היתר המכירה עדיין כאן: הרבנות המקומית בפתח תקווה דורשת מבעלי מסעדות ומפעלי מזון להכשיר את המטבחים ואת כל הכלים כתנאי לקבלת תעודת כשרות מטעמה, זאת משום שבמהלך השנה שעברה בושלו והוגשו בהם פירות וירקות מהיתר המכירה. על פי רב העיר החרדי, הרב ברוך שמעון סלומון, הידוע בגישתו המחמירה לנושא, מצרכים אלו, שכשרותם שנויה במחלוקת, מטריפים את המטבח כולו, אף שהשימוש בהם נעשה באישור רבנות אחרת ובפיקוח משגיח שמינה הרב סלומון עצמו. 

 

כזכור, במסגרת ההיערכות לשנת השמיטה החליטה לפני כשנתיים הרבנות הראשית לישראל לאפשר לכל רב מקומי לקבוע מדיניות משלו ביחס להיתר המכירה. בכמה ערים, בהן ירושלים, פתח תקווה, הרצליה ורחובות, החליטו הרבנים שלא לאמץ את ההיתר המקובל על הציבור הציוני דתי, ובארגון צֹהר הקימו מערך כשרות עוקף רבנות במטרה להעניק תעודות השגחה לבעלי העסקים שלא היו מעוניינים ב"שמיטה לחומרא" וחששו מהפסד כלכלי.  

 

בסופו של דבר פסק בג"ץ כי על הרבנות הראשית למנות רבנים מטעמה שיעניקו כשרות על פי היתר מכירה בערים שבהן הרבנים המקומיים מסרבים לעשות כן, והמערך של צֹהר הפסיק את פעילותו. במהלך שנת השמיטה חתם רבה של קריית ארבע, הרב דב ליאור, על חלק מתעודות הכשרות בפתח תקווה, וכעת, עם תום המנדט שניתן לו, מתנה כאמור הרבנות המקומית את הענקת התעודות מטעמה בהכשרת המטבח כולו.  

 

פתח תקווה: "להכשיר את כל הכלים"

במכתב שנשלח בימים האחרונים לבעלי העסקים בעיר שהשתמשו בתוצרת חקלאית מהיתר המכירה, הבהירו ברבנות פתח תקווה כי "המעבר בין הרבנויות כרוך בנקיטת צעדים מסוימים, כגון הכשרת כל הכלים, אשר רק בסופם תינתן תעודת הכשרות החדשה", והדגישו כי עד להסדרת העניין פועלים המטבחים ללא כשרות בסיסית. עם את צוין במכתב כי משגיחי הכשרות שפעלו תחת הרבנויות האחרות יישארו בתפקידם.   

 

בכיר לשעבר במערך הכשרות של הרבנות הראשית, מסביר כי היתר המכירה, מבחינת חלק מהרבנים, הוא "בלוף ופיקציה" ומנוגד להלכות השמיטה והדבר לא דומה להבדלים בין בשר חלק לבשר בכשרות רגילה, ועל כן ניתנה ההנחייה להכשיר את המטבחים.

 

עם זאת, מבדיקת ynet עולה כי בירושלים, למשל, נמצא פיתרון הלכתי שמנע את הצורך להכשיר את המטבחים בכל בתי העסק, אף שגם בהם השתמשו בירקות מהיתר מכירה בניגוד לדעת הרבנות המקומית. האחראי על הכשרות בעיר, הרב אליהו שלזינגר, סיפר כי התייעץ בעניין עם הפוסק החרדי הרב יוסף שלום אלישיב, שנחשב כגדול המתנגדים להיתר המכירה, והוא התיר הענקה מחדש של תעודות הכשרות מבלי להכשיר את הכלים.

  

רב חברת תנובה, הרב זאב ויטמן, שכיהן כיו"ר ועדת השמיטה ברבנות הראשית, אמר ל-ynet: "מן הראוי היה שגם מי שבעצמו לא סומך על היתר מכירה לא יהפוך אותו ללא לגיטימי, שהרי הוא ניתן על ידי פוסקים גדולים וחשובים. לצערי, כמה רבנים שלא הסכימו לחתום על תעודות כשרות על פי ההיתר מתייחסים למי שסמכו עליו כאילו ממש אכלו איסורים, ולכן צריך להכשיר את הכלים כאילו היה בהם אוכל טרף. אני לא רוצה לומר מה אני חושב על זה כדי לא להיגרר להתבטאויות קשות".

  

הרב אברהם שטרית ממחלקת הכשרות ברבנות פתח תקווה אמר ל-ynet בתגובה כי הדרישה להכשיר את המטבחים אכן קשורה להיתר מכירה, אך לא רק אליה. "בשנה וחצי האחרונות לא היה פיקוח שלנו על המקומות האלה, ומבחינתנו לא משנה אם הייתה שם השגחה של מישהו אחר או שלא הייתה השגחה בכלל. כשאתה לא מפקח אין לך עדות ברורה, והשאלה אם אנחנו סומכים על הרב דב ליאור היא לא רלוונטית, כי תפקידנו לא רק להאמין אלא גם לדעת שיש הקפדה על כשרות".

 

הרב דוד סתיו, ששימש כראש מערך ההשגחה של צֹהר, אמר: "פעם נוספת מתברר שאין שום קשר בין כשרות לבין הלכה, ומדובר בפוליטיקה של עסקנים. לבוא ולומר שאוכל שנסמך על היתר המכירה זה טריפה - זו הוצאת לעז על כל גדולי ישראל שפסקו אחרת, מהרב קוק ועד ר' שלמה זלמן אויערבאך".

 

הרב סתיו הוסיף כי "ברגע שרב מוסמך כמו הרב ליאור או כמו כל תלמיד חכם אחר אומר שהאוכל והמטבח כשרים - אין אדם בעולם שהתורה מאפשרת לו לומר שהוא לא סומך עליו. האל"ף-בי"ת בהלכות הכשרות זה הנאמנות של עד באיסורים. מי שלא מכיר בזה לא יכול לסמוך על שום דבר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תעודת כשרות. מחדש
צילום: גבי מנשה
מערך הכשרות של צהר
הרב אלישיב. מצא פתרון
צילום: אביעד בטר
מומלצים