שתף קטע נבחר

 

משרד רה"מ החדש: הפרויקט אושר - הויכוח נמשך

שעות לאחר שאושר "פרויקט אלמוג" - מרבית השרים שתמכו בו מסרבים להודות בכך. נתניהו תקף את הפרויקט - ואנשי אולמרט מזכירים שבעבר דווקא דאג לקדמו. מבדיקת ynet עולה כי 650 מיליון השקלים אושרו מבלי שהוצג תחשיב עלויות מפורט

הסערה הציבורית בגין החלטת הממשלה להשקיע 650 מליון שקלים בהקמת מעון ומשרדים לראש הממשלה בירושלים מתרחבת: המועמד לראשות הממשלה, ח"כ בנימין נתניהו - הודיע שיבטל את ההחלטה אם וכאשר ייבחר, אך גורמים בלשכת ראש הממשלה מזכירים לו נשכחות: "מי שדחף את הפרויקט הזה אחרי שראש הממשלה המנוח יצחק רבין יזם אותו בסוף 95' היה נתניהו עצמו".

 

"בשלוש שנותיו כראש ממשלה, כפי שמעידים מסמכים שבידינו, הפרויקט

הזה הואץ קדימה ונדחף במלוא הקיטור. בין היתר בתקופה זו נבחר האדריכל כרמי ונבחר השטח והמקום עליו יוקם המיזם", אמרו הגורמים.

 

אנשי נתניהו אמרו בתגובה: "בתקופה ההיא לא היה משבר כלכלי - ועכשיו יש. אין בעיה עם הצרכים הביטחוניים של הפרויקט, אך יש בעיה עם צרכים אחרים שניתן לכנותם 'השיש והקרמיקה'. זו לא תקופה להוציא סכומי עתק בזמן משבר עולמי כל כך חריף, בעת שניתן להוציא כספים לצרכים חברתיים. זו פשוט איוולת".

 

14 שרים הצביעו אתמול (יום א') בעד בניית המעון והמשרדים, המכונה "פרויקט אלמוג", אולם בידי מזכירות הממשלה אין את שמותיהם. 11 אלף מ"ר יוקדשו לצורך המשרדים ועוד כ-300 מ"ר למעון רה"מ. ידוע כי ארבעה שרים התנגדו למהלך, ולפחות שניים נמנעו מלהצביע. לחץ מצדם של השרים הוא שמונע ממזכיר הממשלה, עובד יחזקאל, לקיים הצבעות שמיות בסוגיות כאלה.  


הדמיה של מעון ראש הממשלה החדש

 

מסתבר שישנן סוגיות שבהן שרים אינם מעוניינים שיחברו בין שמם לאופן הצבעתם בממשלה. הדבר נכון בעיקר בסוגיות רגישות המעוררות מחלוקת ציבורית. ניסיון מצד מזכיר הממשלה לשנות מציאות זו בעבר עלה בתוהו. כך קרה שאין אפילו תיעוד של נוכחות השרים בעת ההצבעה על הפרויקט החדש.

 

בדיקת ynet מול השרים ולשכותיהם חושפת חלק מהשמות שתמכו במיזם רחב ההיקף. בישיבת הממשלה לא נכחו בשעת ההצבעה שבעת השרים הבאים: אלי ישי, אריאל אטיאס, משולם נהרי, דניאל פרידמן, רוחמה אברהם בלילא - ושני המועמדים לראשות הממשלה, אהוד ברק וציפי לבני. הצבעתם של שני האחרונים עלולה היתה להחשידם במצב של ניגוד עניינים. לבני נימקה את אי ההצבעה בניגוד אינטרסים, ואילו מלשכת ברק לא נמסר הסבר. יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו הזדרז להאשים את לבני בחוסר מנהיגות, בשל היעדרה מההצבעה.

 

החלטה ללא תחשיב עלויות מפורט

מבדיקת ynet עולה עוד כי בפני השרים לא הוצג תחשיב מפורט של החלופות השונות והעלויות. טרם ההצבעה הוצגו כמה מעלויות התחזוקה הקיימות היום של משרד ראש הממשלה, אך התמונה הכוללת לא הובאה לידיעת השרים. על-פי המודל שהוצג לפרויקט - בחלק מהעלויות המיידיות יישא היזם שיבנה את הפרויקט - והממשלה תחזיר עלויות אלה על פני 20 שנה.

 

ככל הידוע, אלה השרים שתמכו באישור הפרויקט: אהוד אולמרט, יצחק הרצוג, חיים רמון, ראלב מג'אדללה, יצחק כהן וזאב בוים. על-פי עדויות שרים ופקידים שנכחו בהצבעה - יתר השמונה, שאינם רשומים ברשומות הממשלה בשל חשש מביקורת הציבור הם: מאיר שטרית, שאול מופז, אלי אפללו, שלום שמחון, בנימין בן-אליעזר, אבי דיכטר, יעקב בניזרי ורפי איתן. מטעמיהם בחרו אלה שלא להתייחס להצבעתם בפומבי.

  

ארבעה שרים התנגדו להחלטה שהוביל רה"מ אולמרט: השרה יולי תמיר, שטענה כי בסכום שאושר ניתן היה לשפץ את כל בתי הספר הזקוקים לכך בישראל. יצוין כי מאות המיליונים שאושרו לא אמורים לצאת כעת מכיסיה המדולדלים ממילא של הממשלה, אלא בפריסה על-פני 20 שנה.

 

שר האוצר, רוני בר-און, טען כי טרם אושר תקציב המדינה ל-2009 ולכן אין אפשרות לייחד סעיף להוצאה זאת. הוא אף הוסיף כי מדובר בתקופה של משבר כלכלי קשה בעולם ובישראל. השר יעקב אדרי, שהתנגד אף הוא, אמר אמש: "אמנם ראוי שיהיה מעון ומשרדים מכובדים לראש הממשלה - אך הסכומים אסטרונומיים ובתקופה כל כך קשה אין זה ראוי". השר גדעון עזרא נימק: "אמנם מדובר במיזם חשוב, אך יש השנה דברים חשובים יותר להוציא עליהם את הכסף".

  

התומכים: העלות השנתית סבירה

הסברי השרים שתמכו בפרויקט היו מגוונים. המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, מסר: "אמנם מדובר ב-650 מליון שקל, אך בחישוב ל-20 שנה זה כ-32.5 מליון שקלים לשנה בלבד. זאת עלות סבירה להקמת מוסד חשוב כזה למדינת ישראל ותחסוך הרבה הוצאות בעתיד".

 

השר זאב בוים: "הגיע הזמן שלמדינת ישראל יהיה מעון ראש ממשלה מכובד עם משרדים, שירכז בתוכו את כל הפונקציות. די עם הטלאים". שר אחר שביקש להיוותר עלום שם, אמר: "אל מול ההוצאות של תחזוקת המבנים הישנים והאבטחה של שני מקומות נפרדים, ומכיוון שמדובר בהשקעה ל-20 שנים, ראוי לקבל החלטה זאת".

 

"פרויקט אלמוג" יצא לדרך לפני כ-14 שנים. ממשרדו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה

הבהירו בפני השרים שהקמת המיזם תאפשר השלמת הקומפלקס הלאומי של שלוש הרשויות - הכנסת המחוקקת, בית המשפט העליון השופט ומעון ראש הממשלה המבצע - במתחם קריית הממשלה בלב הבירה.

 

עוד נאמר לשרים כי עלויות תחזוקת המבנים הישנים של המעון הרשמי ברחוב בלפור ומשרד ראש הממשלה ברחוב קפלן מסתכמות ב-16 מיליון שקלים - וניתן יהיה לקזז בעלויות המיזם דרך השימוש בשני נכסים אלה של המדינה. תחשיב מפורט, כאמור, לא הוצג לשרים טרם ההצבעה.

 

שיקול נוסף שעמד לצד קידום הפרויקט היה הצורך בהפחתת עלויות האבטחה של שני המתקנים - שיאוחדו לאחד. חסכון נוסף יושג בעלויות שכירות של משרדים ויחידות סמך, עלויות שכירת בתי מלון ואולמות לכינוסים גדולים שמארגן ראש הממשלה ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. אישר ולא יהנה
צילום: AFP
נתניהו. קידם את הפרויקט - והיום תוקף
צילום: AP
רמון. הסכום נפרס על 20 שנה
צילום: גלעד קוורלציק
לשפץ את כל בתיה"ס. תמיר
צילום: יותם פרום
מומלצים