שתף קטע נבחר
 

מה גורם מחסור בוויטמין B12 ואיפה למצוא אותו

מחסור בוויטמין B12 עלול לגרום לעייפות וחולשה, אנמיה ופגיעה בזיכרון ובחוש ההתמצאות. לעתים, קשה לקבל אותו אך ורק על ידי תזונה, ואז כדאי להתחיל לקחת תוספים

שרה ‭(70)‬ הגיעה לרופא המשפחה והתלוננה על עייפות, על הליכה לא יציבה ועל ירידה בתיאבון ובמצב הרוח. הרופא שלח אותה לבצע בדיקות דם כלליות, כולל בדיקה של ויטמין ‭.B12‬ כל הבדיקות יצאו תקינות, למעט רמת כולסטרול גבוהה.

 

נוכח הממצא הזה הפנה הרופא את שרה לייעוץ אצל דיאטנית. זו נתנה לשרה הנחיות להורדת הכולסטרול וגם המליצה לה לקחת ויטמין ‭B12‬ בכדורים למציצה מתחת ללשון. הדיאטנית הסבירה לה שאמנם בבדיקת הדם נמצאה רמת הוויטמין תקינה, אולם הרמה שנמצאה אינה אופטימלית עבור שרה. הכיצד?

 

הרמה התקינה של ויטמין ‭,B12‬ כפי שמוגדרת על ידי המעבדה, היא מעל ‭.pmol/L 180‬ אלא שרמת ויטמין ‭B12‬ מתחת ל‭pmol/L 300-‬ נחשבת תת-אופטימלית, כלומר פחות מהרמה המומלצת, במיוחד מעל גיל ‭.70‬

 

בספרות המקצועית מבחינים בין מצב של חסר ‭(deficiency)‬ לבין מצב של רמה לא מספקת ‭.(insufficiency)‬ לשרה לא היה חסר בוויטמין, אבל הרמה שלו בדמה לא הייתה מספקת, ולכן היא הרגישה בתופעות שעליהן התלוננה בפני הרופא.

 

ואכן, חסר או רמה בלתי אופטימלית של ויטמין ‭B12‬ מתבטאים בראש ובראשונה בחולשה ובעייפות כבדה, וכן בתחושת נימול (עקצוץ) בכפות הידיים והרגליים. החסר מתבטא גם באנמיה, שיכולה לגרום לסחרחורות ולחוסר

 תיאבון. אצל אנשים מבוגרים יכול חסר בוויטמין ‭B12‬ להתבטא גם בחוסר התמצאות ובירידה בזיכרון. סימפטומים אלה הם לרוב הפיכים בתנאי שהם מאובחנים ומטופלים בזמן.

 

חסר ורמה לא אופטימלית של ויטמין ‭B12‬ הם מצבים שכיחים באוכלוסייה הכללית, ובמיוחד בגיל השלישי. יותר מ‭20%-‬ מבני ה‭65-‬ ומעלה סובלים מחסר בוויטמין. הסיבה העיקרית לחסר בוויטמין ‭B12‬ היא בעיה בספיגה. בחלק קטן מהמקרים ‭(2%)‬ החסר הוא תוצאה של צריכה נמוכה שלו מהמזון – תופעה האופיינית בעיקר לטבעונים או צמחוניים קיצוניים.

 

הקצובה המומלצת של ויטמין ‭B12‬ לנשים ולגברים היא ‭2.4‬ מק"ג ביום. הוויטמין נמצא רק במזון מהחי, ולכן רק אנשים שנמנעים לחלוטין מצריכת מוצרים מעולם החי, כולל ביצים וגבינות, חשופים לחסר על רקע צריכה נמוכה. בשאר המקרים, כאמור, הבעיה היא כנראה בספיגה.

 

‭B12‬ מופיע במזון כשהוא קשור לחלבון. כדי שהגוף יספוג אותו עליו להיפרד מהחלבון, ולשם כך דרושה נוכחות של חומצה. עם העלייה בגיל יש ירידה בכמות החומצה המופרשת בקיבה, וכך נפגעת יכולת ספיגת הוויטמין. נוסף על

תכולת ויטמין ‭B12‬ במזונות
המזון (100 גרם / יחידה) B12 (מק"ג)
דג סלמון מבושל 4.4
דג פורל צלוי 3.8
דג טונה משומר במים 3.0
דג טונה משומר בשמן 2.2
דג סול 2.5
בשר בקר רזה צלוי 2.6
חזה הודו 0.4
חזה עוף 0.3
1 ביצה קשה 0.5
גבינה לבנה 5% 0.3
כוס חלב 3% 0.6

 כך, בגיל מבוגר עולה תדירות השימוש בתרופות סותרות חומצה ובתרופות אחרות הפוגעות בספיגת הוויטמין (כמו מטפורמין לסוכרת‭.(‬

 

אז מה עושים? הטיפול בחסר בוויטמין ‭B12‬ כולל קודם כל ביצוע הערכה תזונתית והבטחת מקורות עשירים בוויטמין ‭B12‬ בתפריט היומי. בכך נשלול את האפשרות שהחסר נובע מתזונה לקויה. אם יתברר שהבעיה היא אכן בספיגה, יש לעבור לטיפול תרופתי.

 

שנים רבות טיפלו בחסר בוויטמין ‭B12‬ בזריקות, אך כיום יש העדפה לטיפול בכדורי מציצה מתחת ללשון. הכדור נמכר בכל בתי המרקחת וחנויות הטבע ללא צורך במרשם רופא. המינון המקובל הוא טיפול ראשוני של ‭2,000-1,000‬ מק"ג ביום במשך שבועיים, ואחר כך המשך טיפול מונע של ‭1,000‬ מק"ג ביום. בקרב קשישים נהוג להמליץ על תוספת של ויטמין ‭.B12‬ לא ידוע על סכנה בעודף הוויטמין. 

 

  • הכותבות הן דיאטניות בשירותי בריאות כללית, חברות בפורום תזונה לגיל השלישי של עמותת התזונאים-הדיאטנים הקליניים, עתיד .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקור טוב לוויטמין B12. דג סלמון
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים