גורדון בראון: לא יינתנו יותר פרסים על כישלון
ראש ממשלת בריטניה תקף את תרבות הבונוסים של הסיטי של לונדון, ואמר: "התרבות הוותיקה של הבונוסים לטווח קצר נגמרה... צריך להעניש נטילת סיכון בלתי אחראית"
ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון קרא לחיסול תרבות הבונוסים הגדולים לבנקאים בסיטי של לונדון. בראון אמר במסיבת עיתונאים בלונדון, "התרבות הוותיקה של הבונוסים לטווח קצר נגמרה. לא יינתנו יותר פרסים על כישלון, אלא רק על הצלחה ארוכת טווח ובת קיימא".
לדברי בראון, חברי מועצת המנהלים של בנקים בריטים שקיבלו סיוע ממשלתי לא יקבלו בונוסים כספיים השנה, והבנקים לא ישלמו ולא יקבלו דיבידנדים. לדבריו, "אני מאמין שכחברה אנחנו צריכים לתמוך בעבודה קשה, יוזמה ונטילת סיכון אחראית, אבל אנחנו צריכים להעניש נטילת סיכון לא אחראית". הוא הבטיח לדבוק באופן "אגרסיבי" במדיניות של "אין פרס על כישלון".
המצב עשוי להיות שונה עבור עובדים זוטרים יותר, כולל סוחרים. בכירה במשרד האוצר הבריטי, איבט קופר אמרה ל-BBC היום שלחלק מהבנקים יש "התחייבות חוקית שאינם יכולים להתחמק ממנה" לשלם בונוסים. לדבריה, לבנקאים בחברות שקיבלו סיוע ממשלתי יש "אחריות מוסרית" לוותר על הבונוסים שלהם.
"תגובה טיפוסית של הממסד"
שר האוצר אליסטייר דארלינג אמר אתמול שממשלת בריטניה תבדוק האם הבונוסים הגבוהים פיתו את הבנקאים לקחת סיכונים מוגזמים, שהובילו לפריצת המשבר הפיננסי ומשבר האשראי.
גורמים באופוזיציה הבריטית מתחו ביקורת חריפה על דבריו של דארלינג, ואמרו כי מדובר בתגובה "בלתי הולמת לחלוטין". דובר האוצר בממשלת הצללים של המפלגה השמרנית, ג'ורג' אוסבורן, אמר: "בעיית הבונוסים בבנקים שנמצאים בבעלות ממשלתית אורבת לפתחנו כבר חודשים, אבל עכשיו הם עושים עוד בדיקה, שתאחר את המועד לטפל בבונוסים של השנה הנוכחית. הם צריכים להפסיק לדשדש ולהתחיל לפעול".
וינס קייבל ממפלגת הדמוקרטים-הליברלים אמר כי הזמנת הבדיקה היא "תגובה טיפוסית של הממסד הבריטי, למנות מישהו מבפנים שיכין דו"ח שיפורסם עוד חודשים רבים כשהסוגייה כבר איבדה את הדחיפות שלה".
RBS מעורר זעם ציבורי
בריטניה ביצעה שני סבבים של חילוצי בנקים בהיקף של מאות מיליארדי ליש"טים, והממשלה השתלטה על חלקים משמעותיים בבנקים גדולים, בהם רויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS), ש-68% ממנו נמצאים כיום בבעלות ממשלתית. הממשלה מחזיקה גם ב-43% מלויידס, ובבעלות מלאה על בנק המשכנתאות נורת'רן רוק.
בסוף השבוע דווח כי הבנק שוקל לשלם לעובדיו בונוסים בהיקף של מיליארד ליש"ט (1.48 מיליארד דולר). הדיווח עורר זעם ציבורי רב. מ-RBS נמסר בחודש שעבר כי הבנק צפוי לרשום הפסד של 28 מיליארד ליש"ט ב-2008 - ההפסד הגדול ביותר שנרשם אי פעם בהיסטוריה התאגידית של בריטניה.