אובמה: מצפה לשיחות ישירות עם איראן בקרוב
במסיבת העיתונאים הראשונה שלו בבית הלבן, התייחס הנשיא אובמה לסוגייה האיראנית וסיפר כי צוותו כבר בוחן דרכים לשיחות ישירות עם טהרן. מאוחר יותר אמר נשיא איראן: רוצים מו"מ עם ארה"ב - אך רק באווירה הוגנת ותוך כבוד הדדי
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אמר הלילה (ג'), כי הוא מקווה להגיע בחודשים הקרובים לדיאלוג אמריקני-איראני ישיר. עם זאת, אובמה שב והבהיר כי התנאי לכל דיון ישיר עם איראן הוא הפסקת המימון האיראני של ארגוני הטרור והשעיית תוכנית הגרעין. איראן בירכה על הודעתו של אובמה - אך חזרה על התנאים שהציבה בשבוע שעבר: קיום משא ומתן תוך כבוד הדדי, ובאווירה הוגנת.
מדבריו של אובמה עולה, כי הממשל האמריקני ימתין לבחירות לנשיאות איראן שיתקיימו בחודש יוני, לפני שיפעל ליצירת דיאלוג דיפלומטי בין שתי המדינות. "בחודשים הקרובים נחפש חלון הזמנויות, כדי שנוכל לשבת פנים אל פנים", אמר אובמה. "יש אי-אמון שנבנה במשך שנים, וגם במגעים הדיפלומטים צריך להבהיר את הדאגות העמוקות שיש לנו - מימון ארגוני טרור לא מקובל, וכך גם איראן גרעינית, שתפתח מרוץ חימוש שיערער את היציבות באזור".
הנשיא אובמה אמר את הדברים במסיבת העיתונאים הראשונה שלו כנשיא בבית הלבן, שמטרתה העיקרית היתה לשכנע את הציבור בנחיצות תוכנית התמריצים הכלכלית, ובאמצעותו להפעיל לחץ על חברי הקונגרס למהר ולאשר את התוכנית.
לדברי הנשיא, ארה"ב מתכוונת לפעול בשיתוף עם רוסיה בנושא הגרעין האיראני והוא אף שוחח על כך עם נשיא רוסיה, דימיטרי מדבדב. שאלות הכתבים עסקו בעיקר בתוכנית התמריצים, וכשבסופו של דבר נשאל בנושא איראן, ציין אובמה כי "איראן היא מדינה עם אנשים מרשימים והיסטוריה מרשימה, אבל מעשיה במשך שנים רבות הפריעו לקידום השלום והשגשוג של האזור והעולם".
"מעוניינים במערכת יחסים המבוססת על כבוד הדדי"
אובמה מנה כבעיות העיקריות את המימון של ארגוני הטרור, את ההתבטאויות האיראניות נגד ישראל ואת נחישותה להשיג נשק גרעיני. הוא הבהיר כי יש צורך לבחון את כל האפשרויות בנוגע ליחסים עם איראן: "אנחנו צריכים להפעיל את כל האמצעים העומדים לרשותנו, לרבות דיפלומטיה. צוות החוץ שלנו בוחן את המדיניות כלפי איראן ומחפש אפשרויות לקדם מערכת יחסים המבוססת על כבוד הדדי".
כבוד הדדי היתה דרישה שנכללה גם בתנאים שהציב נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד לקיום דיאלוג עם וושינגטון. בנאום שנשא הבוקר בעצרת בטהרן במלאות 30 שנה למהפכה האיסלאמית, אמר אחמדי-נג'אד כי הוא מברך כל משא ומתן עם וושינגטון - אך משא ומתן זה חייב להיות מבוסס על כבוד הדדי.
בנאומו, ציין אחמדי-נג'אד כי הוא מקווה שהשינויים שממשל אובמה מתעתד לבצע הם "מבניים, ולא רק טקטיים". איראן, אמר אחמדי-נג'אד, מוכנה לקיים שיחות עם ארה"ב, אך "באווירה הוגנת ותוך כבוד הדדי".
אפגניסטן - אתגר גדול
במסיבת העיתונאים אמש, התייחס אובמה גם למינוי של ג'ורג' מיטשל לשליח מיוחד למזרח התיכון, ואמר כי המינוי "נושא בחובו הבטחה גדולה". לדבריו, "ארצות הברית מקווה שאיראן תאותת שהיא רוצה להצטרף". הוא סיכם את דבריו באמירה לפי "לאיראן יש זכויות כחברת בקהילה הבינלאומית, אבל יש לה גם חובות".
בהתייחסו למצב באפגניסטן, אמר אובמה כי היא "מהווה אתגר גדול". לדבריו, "המערכת הפוליטית בעיראק מתפקדת, אבל לא באפגניסטן. שם הממשלה מנותקת ממה שקורה בשטח. הטליבאן ואל-קאעידה פועלים בשטח שבין פקיסטן ואפגניסטן ועדיין לא ראינו מאמצים מתואמים למיגור התופעה".
אובמה הזכיר, כי "זה האזור שהיה בסיס לשיגור מתקפת ה-11 בספטמבר, שבה נהרגו 3,000 אמריקנים. אנחנו לא יכולים לאפשר לאל-קעידה לפעול בצורה חופשית. נצטרך לפעול בצורה חכמה, יעילה ועקבית כדי שאזורי המקלט האלה יחשפו. נזדקק לתאום עם בנות בריתנו כדי להצליח. זה הולך להיות קשה".