ברק: הולכים לאופוזיציה; בעבודה מחכים ליורש
יו"ר העבודה המצומקת נכנע ללחץ הבכירים, ובשיחות עם ח"כים אמר שהמפלגה תנסה לשקם את מעמדה מהאופוזיציה. במקביל, בעבודה כבר חושבים על פריימריז ומעלים שמות של מנהיגים חדשים: הרצוג, פינס וברוורמן. ואולי פרץ חוזר?
מי ירכיב את הממשלה הבאה? את זה עדיין קשה לקבוע, אבל היום (ד') כבר ברור יותר מי לא יישב בקואליציה. פחות מיממה אחרי שקיבל את דין הבוחרים - שהחליטו לדרדר את מפלגתו לשפל חדש - הבין יושב ראש מפלגת העבודה, אהוד ברק, שאין לו מקום בשלטון החדש. בהתאם לדעת רוב חברי סיעתו החליט ברק: הולכים לאופוזיציה. בינתיים, במפלגה כבר מדברים על יורש.
בשיחות סגורות עם חברי כנסת אמר שר הביטחון ברק כי העבודה על 13 המנדטים שלה בדרך לאופוזיציה, על מנת לשקם את מעמדה הציבורי והפוליטי. במפלגה יש המעריכים כי לא היתה ליו"ר ברירה אלא להודיע על כך, שכן אחרת היה מאבד את תמיכתם של בכיריה.
בימים האחרונים, ובעיקר לאחר שהתבררו בסקרים מימדי ההתרסקות, צמח מספר הבכירים בעבודה שדרשו מברק לא להצטרף לקואליציה בראשות נתניהו ובהשתתפות אביגדור ליברמן. חברי הכנסת שלי יחימוביץ', אופיר פינס ואיתן כבל, יחד עם השרה יולי תמיר וחברי כנסת נוספים, דרשו בשבוע שעבר מברק במהלך ישיבת הסיעה, התחייבות פומבית להימנע משותפות בממשלה עם ליברמן.
ברק סירב עד כה להתחייב לגבי כוונותיו הפוליטיות, וגם אמש, לאחר היוודע התוצאות - עוד ניסה לשדרבנאום התבוסה שלו במטה המפלגה מסרים דו משמעיים, כשאמר: "נשקול מה שטוב למפלגת העבודה, וחשוב יותר - מה שטוב למדינה. לא נשרת בממשלה שתקום שלא על פי דרכנו ולא על פי ה'אני מאמין' שלנו, וגם לא נירתע מללכת לאופוזיציה ולשרת את העם משם". אלא שכאמור, הלחץ מצד בכירי העבודה הכריע.
בנימין בן-אליעזר אמר כי "תוצאות הבחירות משקפות את רצון הציבור, ועל כן מפלגת העבודה צריכה להיאבק מחדש על מקומה בציבוריות הישראלית. מאבק שכזה יוכל להיעשות אך ורק מתוך האופוזיציה, תוך הפיכת העבודה לאלטרנטיבה לוחמת על סדר יום מדיני וחברתי כלכלי ברור". בן אליעזר שוחח הבוקר עם ברק ועדכן אותו בעמדתו.
"ברק ואנשיו נכשלו, שישלמו את המחיר"
בתוך כך, בכירים בעבודה אמרו הבוקר ל-ynet כי ללא קשר לאופוזיציה, "ברק צריך לעשות חשבון נפש, וכך גם מי שניהל את קמפיין הבחירות. הם הזיזו את כולם הצידה, קיבלו את כל ההחלטות לבדם - והם צריכים לשלם את המחיר".
הבכירים אמרו כי העבודה צריכה להיערך כבר בתקופה הקרובה לפריימריז להחלפתו של ברק. על פי חוקת המפלגה, לאחר הפסד בבחירות
יש לקיים בחירות פנימיות לראשות המפלגה תוך 14 חודשים. לדברי בכירים בעבודה, "כדי לקיים פריימריז כמו שצריך, שיכללו גם מפקד מסודר - יש צורך בשישה חודשים בערך".
בעבודה מזכירים את אופיר פינס, יצחק הרצוג, עמיר פרץ ואבישי ברוורמן כמועמדים פוטנציאליים לרוץ לראשות המפלגה ולרשת את ברק. יש הטוענים כי הרצוג כבר החל את המרוץ השקט שלו לראשות העבודה לאחר שהתבררה חולשתו של ברק בסקרים עוד לפני כמה חודשים, באמצעות עשרות פגישות עם אנשי שטח וראשי סניפים.