הפרות זכויות אדם בסין? בבייג'ינג עסקים כרגיל
השבוע עברה סין ביקורת ראשונה ומקיפה על ידי מועצת זכויות האדם של האו"ם. בתומה, דחתה סין את כל ההמלצות שהוצעו לה - בכלל זה הפסקת העינויים, ביטול עונשי המוות ועבודת הפרך - אך נהנתה גם משבחים שחלקו לה "מדינות נאורות" כקובה, פקיסטן וסרי לנקה
סין דחתה היום (ד') את האפשרות שתפסיק לגזור על נאשמים שהורשעו עונשי עבודת פרך, והבהירה כי לא תבטל את עונש המוות במדינה ולא תאפשר חופש דת. זאת, בתגובה לביקורת הראשונה והמקיפה שעברה על ידי מועצת זכויות האדם של האו"ם.
בייג'ינג, שבעבר הצליחה למנוע ממועצת זכויות האדם של האו"ם לבקר את מדיניותה בתחום זכויות האדם, דחתה היום כמעט את כל ההצעות שהגישו לה המדינות החברות במועצה - בהן בריטניה, מכסיקו וגרמניה. הביקורת שערכה המועצה על סין היא במסגרת הליך חדש שלפיו עומדת כל מדינה באו"ם למבחן מבחינת התייחסותה לזכויות אדם.
למרות תגובתה של בייג'ינג, הביעו היום ארגוני זכויות אדם סיפוק מהעובדה שכמה סוגיות משמעותיות בתחום זה הועלו בפומבי על ידי האו"ם, וכי דו"ח בן 32 עמודים מסכם את הביקורת.
בין ההמלצות שהועלו בפני סין ונדחו - הפסקת העינויים, הכרה במיעוטים אתניים ובזכויותיהם, ומתן גישה לחוקרים בינלאומיים עצמאיים לחקור את הפרות זכויות האדם המתבצעות במדינה. "אנחנו מאוכזבים שסין סירבה להתמודד עם מרבית הסוגיות החשובות בתחום הפרת זכויות האדם", אמרה קורינה-ברברה פרנסיס מארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי". "בהחלט חשבנו שהסינים יסכימו להפסיק את העינויים".
דו"ח שופע תשבוחות לסין
סין ציינה כי היא תומכת בכמה מההצעות - שאותן העלו מדינות מתפתחות - לשפר את הזכויות החברתיות והכלכליות, בכלל זה יצירת מקומות עבודה נוספים באזורים כפריים מרוחקים, ושילובם של אנשים הסובלים ממוגבלויות בחברה.
הדו"ח נכתב בעקבות דיון סוער בן שלוש שעות. הוא כלל לא מעט תשבוחות בעבור בייג'ינג - ולא מעט ביקורת על מתנגדיה של בייג'ינג. קובה, למשל, קראה לסין "לפעול נגד אלה שמגנים על זכויות האדם בשם עצמם, ובפועל תוקפים את
האינטרסים של סין ושל אזרחיה". פקיסטן טענה כי מאחורי המהומות שפרצו בטיבט במרס האחרון עומדים "פושעים הקשורים לגורמים חיצוניים". סרי לנקה שיבחה אף היא סין על כך שהשיגה עצמאות והגדרה-עצמית בעבור אזרחיה.
פעילי זכויות אדם טענו כי דברי השבח והחנופה שחלקו כמה מדינות לסין מעידים כי מדינות מסוימות מצליחות לעשות במועצת זכויות האדם של האו"ם שימוש כדי למנוע בחינה רצינית של הפרות זכויות האדם המתנהלות בהן.