מהפך בקרנות: גיוסים באג"ח, פדיונות בכספיות
מתחילת פברואר צמחה תעשיית קרנות הנאמנות בכ-2.7 מיליארד שקל. הקרנות הכספיות, לעומת זאת, איבדו 320 מיליון שקל; הפדיונות מהכספיות נגרמו עקב שילוב של הריבית הנמוכה והעליות בשוקי ההון
תעשיית קרנות הנאמנות צמחה בימי המסחר הראשונים של פברואר (עד 9 בפברואר) בכ-2.7 מיליארד שקל. עם זאת, הכוכבות של שנת 2008, הקרנות הכספיות, איבדו מתחילת החודש 320 מיליון שקל. ללא הפדיונות בכספיות, תעשיית קרנות הנאמנות היתה רושמת צמיחה של כ-3 מיליארד שקל, מתוכם כ-1.2 מיליארד שקל מיוחסים לתשואה שנרשמה בשווקים והיתרה לגיוסים.
הפדיונות מהכספיות נגרמו עקב שילוב של הריבית הנמוכה (והצפי להמשך הורדות ריבית) והעליות בשוקי ההון שהביאו לגיוס לאפיקים שלא הצליחו לגדול ב-2008.
בית ההשקעות מיטב מציין בסקירה שהוציא אתמול (ד') כי בשבוע הראשון של פברואר חל פדיון של מק"מ 219. לאור הריביות הנמוכות בפיקדונות הבנקים וחוסר האטרקטיביות שנוצר בקרנות הכספיות עקב ירידת תשואות המק"מים, עברו רוב הגיוסים לקרנות האג"ח לסוגיהן.
כך, למשל, קרנות המתמחות באג"ח שקליות ואג"ח מדינה הוסיפו לשווי הנכסים 778 מיליון שקל ו-782 מיליון שקל בהתאמה. בשני המקרים תוספת התשואה בעקבות העליות בשווקים נמוכה יחסית, כך שהיקף הגיוסים באג"ח מדינה היה כ-600 מיליון שקל, והגיוסים באג"ח השקליות היו כ-700 מיליון שקל. קרנות מסוג אג"ח בארץ צמחו בכמיליארד שקל, כאשר לפי הערכות, כחצי מהסכום מיוחס לתשואות, והיתרה לגיוסים. באשר לקרנות הכספיות, הריבית הנמוכה עשויה להביא לכך שב־2009 הן ייהפכו לאפיק השקעה פחות משתלם, וברמת הגיוסים ייתכן שנראה מגמה הפוכה מזו של 2008.
בשבועות האחרונים הודיעו שחקנים שונים בענף הכספיות כי הם מעלים את דמי הניהול, ובכירים בענף מספרים שחלק מהמשקיעים גילו רגישות לכך, אף שמדובר בדמי ניהול נמוכים. כך, למשל, מהגוף הגדול בענף - פסגות, נרשמו פדיונות של כ-600 מיליון שקל מתחילת פברואר מהקרנות הכספיות לעומת גיוסים של 500 מיליון שקל במסורתיות.
בכלל פיננסים נרשמו פדיונות של כ-250 מיליון שקל מהקרנות הכספיות וגיוסים של 15 מיליון שקל במסורתיות. מהקרנות הכספיות של דש נפדו כ-120 מיליון שקל ונרשמו גיוסים של 135 מיליון שקל במסורתיות. ממנורה מבטחים, שהעלתה גם היא את דמי הניהול בכספיות, נפדו 23 מיליון שקל בכספיות, אך נרשמו גיוסים של 80 מיליון שקל בקרנות המסורתיות מתחילת פברואר.
מנגד, החברות שהודיעו כי ימשיכו במדיניות אי-גביית דמי ניהול מצליחות לגייס לקרנות הכספיות. אקסלנס גייס כ-350 מיליון שקל לקרנות אלו, בנוסף ל-102 מיליון שקל במסורתיות. מגדל שוקי הון, שהשאיר גם הוא את דמי הניהול בכספיות על 0%, גייס בהן מתחילת פברואר 260 מיליון שקל, שהתווספו לכ-220 מיליון שקל במסורתיות. בהראל פיא, שם הודיעו על המשך מדיניות אי־גביית דמי ניהול עד תחילת מרץ (אז יעלו דמי הניהול ל־0.125%), גייסו לכספיות 255 מיליון שקל, ולמסורתיות 230 מיליון שקל.
אילוסטרציה
צילום: רויטרס
מומלצים