הזיכרון כבר לא מה שהיה? כל השיטות לשיפורו
גם אם לא תמיד נעים להודות, הזמן עושה את שלו וזה ניכר לא רק בחיצוניות אלא גם בתפקודים אחרים, כמו הזיכרון. וכמו לגוף, גם לזיכרון יש חדר כושר משלו
המוני אנשים בארץ בעולם נרשמים לקורסים שמבטיחים הבטחות דומות, או רוכשים תוכנת מחשב לאותה מטרה. יש אנשים שנוטלים ויטמינים שונים מתוך אמונה שהם משפרים את הזיכרון, ויש מי שמאמינים שפעילות ספורטיבית, תזונה נכונה או שילוב שלהן הם שישמרו את זיכרונם הטוב. מה שבטוח, האיום של איבוד הזיכרון ו"הזדקנות" המוח מטריד גם אנשים צעירים יחסית, שחלקם מעדיפים להקדים תרופה למכה.
לפניכם כמה מהשיטות או הגישות להגברת הזיכרון והיכולת המוחית, כולל דעתם של מומחים על כל אחת מהן.
הערכה: כ10%- מבני ה65- ומעלה סובלים מנסיגה קוגניטיבית (צילום: פוטוס)
ספא למוח
שיטת בריינספא מוצגת על ידי מפתחיה כמכון כושר למוח, שבו עוברים המשתתפים בפגישות חד-שבועיות תוכנית אימון מול מחשב, סדנת אינטראקציה הכוללת לימוד טכניקות זיכרון, פיתוח יצירתיות, חשיבה והפעלה רב-חושית של המוח, ייעוץ תזונתי וסדנה פסיכומוטורית. המטרה: לשמר את יכולות הזיכרון ולפתח אותן.
מדובר בשיטה מוכרת ופופולרית בארה"ב וחדשה יחסית בישראל. אבל היא תופסת תאוצה, וברחבי הארץ כבר נפתחו כמה סניפים של החברה שייבאה אלינו את השיטה. לאחרונה נפתח ברעננה סניף של חברה אחרת, בריינטריין. מנכ"ל בריינספא, רוני ארז, מספר כי ממציאי השיטה בחרו במושג "ספא" כדי לשוות לה שם של תהליך נעים, רגוע, לא תובעני ולא חודרני מדי. לדבריו, משתתפים רבים בקורס מופנים על ידי רופאי משפחה, קופות חולים, ארגוני עובדים ופנסיונרים ועמותות. הדרישות: גיל 50 ומעלה ובריאות קוגניטיבית.
"על פי הערכות הנוירולוגים, כ10%- מבני ה65- ומעלה סובלים מנסיגה קוגניטיבית, שבאה לידי ביטוי בירידה בזיכרון וביכולת הקוגניטיבית הכללית. גם בגילאים צעירים יותר, רבים מתלוננים על ירידה בכושר הריכוז והזיכרון," אומר ארז. "תהליך הנסיגה הזה יכול להימנע או לפחות להידחות ברוב המקרים על ידי התחלה מוקדמת של פעולות מניעה שונות, הכוללות שמירה על מצב בריאותי תקין, תזונה נכונה, פעילות ספורטיבית, אימון קוגניטיבי ולמידה מגוונת, שמפעילים את המוח באופן אינטנסיבי."
רחל ,(56) גמלאית של מערכת הביטחון, נרשמה לקורס לפני כחצי שנה, אף שלא הרגישה ירידה ניכרת ביכולות הזיכרון שלה. "אין ספק שתוך כדי הפעילות אנחנו מחדדים את המוח ונכנסים לרמה אחרת של חשיבה," היא מתארת. "בין השאר אנחנו דנים במאמרים ברמה גבוהה, ואני בהחלט מרגישה שזה משפר אצלי יכולות כמו ריכוז, הקשבה, קריאה וכדומה. גם המשוב שאני מקבלת בעבודה מול המחשב מצביע על שיפור הזיכרון."
"הגעתי לקורס כדי לעורר את הזיכרון וגם את המחשבה," מספר עמיחי, בן ,70 שמשתתף בסדנת בריינספא כבר שנה. "התוצאות קצת אחרות: בתחום עידוד החשיבה נעשה הרבה. פיתחתי לוגיסטיקה, ובכלל אני חושב שיש לזה גם השפעה טובה על הזיכרון. אבל בתחום הזיכרון המיידי התוצאות נמוכות משציפיתי. אני חושב שבסך הכל הקורס הוא אמין ויכול בהחלט לשפר יכולות, אלא שהדרישות – כמו אימון יומיומי – גבוהות מדי בשבילי."
דבר המומחה:
ד"ר ברכה פלק עוסקת שנים רבות בתחום הזיכרון בילדים ובמבוגרים, ובעבר שימשה מרצה בנושא באוניברסיטת בר-אילן. כמומחית לזיכרון בגיל השלישי היא נחשפה לשיטת בריינספא עוד לפני שזו הגיעה לארץ. היא עצמה קנתה לאחרונה דיסקים של השיטה לעבודה ביתית.
אפשר לשפר יכולות זיכרון דרך קורס או דיסק שכזה?
"בהחלט כן. צריך להבין שהבעיה בזיכרון היא למעשה בעיה בשליפה ובאחסון. בגיל השלישי הקושי הזה מתעצם, וקשה מאוד לשלוף את המידע ולשמור עליו בשל קשיים בקשב ובריכוז. תוכניות האימון עובדות על מיקוד הקשב, ותוך כדי עבודה מתרגלים גם את עניין השליפה. אני עובדת בעצמי מול המחשב כבר שבועיים ומחכה לראות מה זה עושה. אני כבר יכולה להגיד שהתרגילים תורמים ליותר ריכוז וקשב, כי עבודה כזו מצריכה ממך ריכוז. בדרך כלל כדי לזכור, לקלוט וגם לפלוט צריך ריכוז. אני עדיין בתחילת התהליך, אבל בהחלט נראה שזה מוביל למשהו ומחדד את הקשב והריכוז."
ניתן לטפל בבעיות זיכרון על רקע גיל גם באופן עצמאי (צילום: פוטוס)
ד"ר פלק מספרת כי עקבה אחר הישגי התוכנית בחו"ל".כמובן שברחבי העולם העניין צבר יותר ותק, והמחקרים והמעקבים מאוד יסודיים. במחקרים שנעשו נמצא כי חל שיפור ביכולות של המשתתפים. מי שעבר את התוכנית הוכיח שיפור במהירות התגובה ובשליפת המידע. למשל, אם תשאלי אדם מבוגר מהי בירת אנגליה, ברור שגם אם המידע קיים במוחו, ייקח לו זמן לענות לך. המחקרים הראו שזמן התגובה התקצר."
אם זה באמת עובד, אולי כדאי להתחיל לאמן את המוח בשיטות האלה כבר בגיל הילדות?
"אצל ילדים כל לימוד הוא אימון. לצערי, במסגרות החינוכיות הם מכוונים לזכירה יותר מאשר לחשיבה. ילד מאמן את זיכרונו באופן טבעי ופעיל. אני לא יכולה לדעת אם אימון בגיל צעיר משפר את היכולות בעתיד, אבל אני כן יכולה להגיד בוודאות שאנשים שמשתמשים במוחם מגדילים את יכולת הזיכרון שלהם בעתיד. כמו שאומרים באנגלית: אם אתה לא משתמש בו, אתה מאבד אותו. העוסקים בפעולות שמפעילות את המוח, כמו קריאה, פתרון תשבצים, האזנה להרצאות והעשרה, מגדילים באופן טבעי את היכולת שלהם לחשוב ולהיזכר. רק שלא כולם עושים זאת בצורה מסודרת. בריינספא הוא דרך לעשות זאת, גם תוך התאמה לרמה האישית של המתאמן. בתוכנית הזו גם יש ביקורת תוך כדי עבודה, ומקבלים משוב על מצב הזיכרון האישי."
לדברי ד"ר תרז טרבס, מנהלת היחידה להפרעות זיכרון ותפקודים קוגניטיביים במרכז הרפואי בילינסון, "שיטות קוגניטיביות מסוג בריינספא הן טובות לאנשים שהם קודם כל בריאים ורוצים לשפר את היכולת הקוגניטיבית שלהם. ככלל, ניתן לעבור טיפול קוגניטיבי במכונים פרטיים דוגמת המכון הזה ובבתי חולים מסוימים בארץ. כן ניתן לטפל בבעיות זיכרון על רקע גיל ולא על רקע מחלה גם באופן עצמאי, ולא בהכרח בקורס. כך למשל אדם שניחן בזיכרון חזותי טוב יכול לשפר את זיכרונו על ידי קשירת מילים ומושגים לתמונות, ואילו אדם שדווקא הזיכרון השמיעתי חזק אצלו יאמר כל דבר שברצונו לזכור בקול רם."
תוכנות ומשחקי מחשב לעבודה ביתית
יש כיום בשוק כמה סוגי תוכנות לאימון המוח, ונראה שאנו צפויים להיחשף לעוד מוצרים של חברות – בעיקר ביבוא מחו"ל. בינתיים הבולטות שבהן הן אלה שמשווקות על ידי בריינספא (שמן המסחרי הוא מיינד-פיט) ועל האריזה הן מוגדרות "חדר כושר למוח."
בנוסף קיים מוצר בשם ,SharperMemory שגם הוא פועל על אותו עיקרון, ולטענת יצרניו שיפור הזיכרון אפשרי אם נספק למוח גירויים מתאימים. השיטה שנוקטת תוכנת SharperMemory מחקה את פעילותו של המוח כאשר הוא נדרש לאחסן מידע בזיכרון או לשלוף מידע מהזיכרון. מטרת התוכנה היא שיפור הזיכרון באופן כללי והשבת יכולות זיכרון למי שנפגע מסיבה כלשהי. לכן קהל היעד הוא לא בהכרח אנשים מבוגרים, אלא גם צעירים.
אימוני המוח הביתיים דורשים זמן ישיבה מול המחשב – בממוצע שעה יומית לתקופה של כמה שבועות – והוצאה חד-פעמית של כמה מאות שקלים. השיטה מתאימה בעיקר למי שפחות זקוק לחברת אנשים או שעבודה ביחידות מול מחשב אינה משימה תובענית מדי עבורו.
דבר המומחה:
ד"ר ברכה פלק: "לצערי, אני לא יכולה להתייחס לכל התוכנות שקיימות בחנויות, כי אני לא מכירה את כולן. אני יכולה לומר רק שדעתי הכללית חיובית, שכן הרעיון כשלעצמו אמור להועיל. אני גם חושבת שהרעיון לאפשר לאנשים לעשות זאת דרך המחשב הביתי הוא פרקטי, כי זה למעשה רק אתה והמחשב, וזה מחייב אותך לשבת ולהתרכז. כשיושבים בקבוצה יש הסחת דעת, והרבה פעמים יוצאים מהריכוז. חוץ מזה המעקב אחר התוצאות נותן לך פידבק, וגם זה יתרון."
תזונה לשימור הזיכרון
דיאטנים ומומחים לתזונה טוענים כי מאכלים מסוימים תורמים יותר לשימור ולשיפור הזיכרון. בדרך כלל הם ממליצים על מאכלים עשירים בוויטמינים מסוג B ובעיקר B6 ו,B12- שכידוע נחוצים ביותר למערכת העצבים והמוח. כך גם לגבי אומגה ,3 ויטמין E וברזל.
דבר המומחה:
ד"ר תרז טרבס":כל מזון שבריא לגוף בריא גם לתאי המוח, כולל תאים הקשורים לזיכרון. לא נהוג לדבר על אוכל ספציפי. לפי מחקרים, כוס אחת של יין אדום ביום נחשבת למגינה מפני שיטיון. הסיבה לכך היא החומר רסברטרול, שנמצא אך ורק ביין אדום וככל הנראה מונע הצטברות של חומרים בתאי המוח הפוגעים בזיכרון. מעבר לכך יש חומרים מסוימים במזון, דוגמת קפאין, שמגבירים את הערנות, וכך האדם מסוגל לצבור מידע נוסף, מה שתורם במידת מה לזיכרון. חשוב לזכור שכל התאים בגוף דומים בביולוגיה הבסיסית שלהם, ותאי הזיכרון אינם יוצאים מן הכלל. מכאן ששמירה על לחץ דם תקין ועל רמה תקינה של כולסטרול ושל סוכר בדם תורמת לא רק לבריאותו הכללית של האדם אלא גם לזיכרונו."
ויטמינים לשיפור הזיכרון
הם בדרך כלל עשירים בוויטמין ,B וניתן לרוכשם ללא מרשם בבתי המרקחת. הוויטמינים, צמחי המרפא ותוספי התזונה המוצעים בחנויות כוללים מרכיבים שלטענת היצרנים משפרים את תפקוד המוח ועוזרים בהשבחת פעילות התאים שלו.
דבר המומחה:
ד"ר תרז טרבס: "מה שחשוב זה שלא יהיה מחסור בוויטמינים שנחוצים לכל התאים באופן כללי. הוויטמינים B1 וB12- מקושרים ספציפית לזיכרון. כלומר, מחסור בהם בהחלט יכול לגרום להפרעות זיכרון. הוויטמינים נמכרים ללא מרשם ונגישים לכל, אולם חשוב ראשית לערוך בדיקות דם כדי לוודא שאכן הסיבה ללקויות בזיכרון היא מחסור באחד הוויטמינים האלה. נטילתם ללא בדיקה וללא פיקוח לא תביא תועלת. החשיבות היא בשמירה על ערכים תקינים של הוויטמינים ולא בצבירתם. מחסור בוויטמינים, אגב, יכול להתרחש בכל גיל.
"לעומת זאת, קיימים חומרים המגינים על מעטפת תאי המוח ובכך מהווים תרומה חיונית לשמירה עליהם ועל הזיכרון. דוגמה לחומר מסוג זה היא האומגה 3 שנמצאת בעיקר בדגים. לכן מי שלא אוכל דגים רצוי שייטול אומגה 3 בתוסף. גם קו-אנזים Q10 חיוני לשמירה על דופנות תאי המוח, ומכאן שהוא חיוני גם לזיכרון. בניגוד לוויטמינים הוא לא מופיע במזונות טבעיים, ולכן מומלץ כתוסף."
משחקי פנאי לגירוי המחשבה
מדובר בפעילויות זולות וזמינות בדרך כלל: פתרון תשבצים וסודוקו, פאזלים, קריאת ספרים, משחקי זיכרון ביתיים, קובייה הונגרית, שחמט ושש-בש. הטענה היא שכל משחק שמפעיל את המוח מהווה גירוי מוחי ומאפשר את דחיית הפרעות הזיכרון.
דבר המומחה:
ד"ר תרז טרבס: "מדובר בהחלט בפעילויות מועילות, בעיקר בקרב אנשים בריאים. אם נהגת לקרוא ספרים כל חייך, אין ספק שרצוי וכדאי להמשיך עם זה גם בגיל מבוגר. אולם אם לא נהגת לעשות כן, יהיה לך קושי לרכוש מיומנויות חדשות, בעיקר אם אתה חולה.
"ככלל, חשוב שאדם יעשה מה שהוא אוהב. אם מישהו אוהב לעסוק בגינון ולא אוהב לפתור תשבצים, הוא יפיק תועלת רבה יותר מהגינון. חשוב לזכור שאם אדם מתקשה לבצע פעולות שנהג לבצע קודם לכן, רצוי לפנות לבדיקה כדי לוודא שמדובר בירידה תפקודית על רקע גיל ולא במחלה."
פעילות גופנית לשמירה על תאי המוח
מחקר איטלקי חדש מצא כי פעילות גופנית – אפילו מתונה, כמו הליכה – עשויה לשפר את יכולות האחסון והשליפה במוח, ומכאן גם את הזיכרון. לדברי החוקרים, אימון גופני הוא גם אימון למוח. המוח הוא צרכן האנרגיה הגדול ביותר בגוף, והאנרגיה שמגיעה אליו בפעילות גופנית היא אחת הדרכים להזרים אליו יותר דם.
דבר המומחה:
ד"ר תרז טרבס: "פעילות גופנית משפרת את מצבנו הבריאותי בכלל, בכל גיל, כולל שמירה על לחץ דם תקין, זרימת דם נכונה, משקל נורמטיבי וחמצון טוב יותר, כולל של תאי המוח. ככזו היא בהחלט טובה גם לזיכרון."