אחרי התקף הלב: המהפך האורגני של דליק ווליניץ
התקף לב לפני 20 שנה גרם לשחקן דליק ווליניץ לשנות את אורחות חייו מקצה לקצה, וכיום הוא אופה לעצמו את הלחם, מתרחץ בסבון שהוא מכין בעצמו, לומד בודהיזם ועוסק באמנות סינית עתיקה. המומחים מתרשמים
"אני נשוי ליעל, ואב לדיילת באל-על ולבן שחי בקומונה במצפה-רמון. גובה 1.75 מ,' שוקל 86 ק"ג. הייתי הרבה יותר רזה. עד שהכתבה תפורסם אני אהיה 85 קילו."
יום העבודה: "אני קם ברבע לארבע לפנות בוקר. בין שש לשבע אני מגיש את 'יוצאים לאור,' ואז שב הביתה, יוצא לריצה, חוזר, אוכל ארוחת בוקר ומנסה לנמנם. בדרך כלל אני לא מצליח להירדם וממשיך לעבוד. אני אחד ממובילי הנושא האורגני. הקמתי עמותה לצרכנות אורגנית שעוסקת בפעילויות של הסברה ויש לי פגישות בנושא הזה. בנוסף, יש צילומים לטלוויזיה, אני עושה פרויקט לחברת מקורות על המים בישראל, יש את התוכניות ברדיו ויש לי גם פינת איכות סביבה בטלוויזיה פעם בשבוע. אני גם מתחיל לביים הצגה שתעסוק בפוסטטראומות של חבר'ה קרביים. סדר היום עמוס ומשתנה. אני הולך לישון לקראת עשר, כי אני מתעורר מאוד מוקדם, להוציא פעמיים בשבוע כשיש לי הצגות."
התזונה שלי: "כשאני מתעורר אני שותה מיץ מלימון וחצי סחוט במים חמימים – מנהג שירשתי מטל פרידמן לפני שנים רבות. לעיתים אני מצרף לזה גם יוגורט טבעי ויוצא לעבוד. אחרי הריצה אני מכין לארוחת בוקר סלט מירקות אורגניים, שאותו אני אוכל עם לחם שאני אופה בעצמי. הלחם עשוי מקמח מלא, נבט חיטה, סובין שיבולת שועל וסובין חיטה. הלחם נפלא מדי, ואני אוכל ממנו יותר ממה שראוי, אבל אני משתדל בין פרוסה לשתיים.
אוכל המון ולא מגלה את האמת, גם לא לעצמו.
מתוך הסדרה "חקירה פנימית" (צילום: יפעת יוגב)
"עד הצהריים אני חוטף מדי פעם פרי, פרוסת לחם עם אבוקדו, וגם בין הפרי לאבוקדו אני יכול לחטוף משהו. בצהריים אני או זוגתי מכינים טופו עם ירקות, אלא אם אני באזור גלי צה"ל ואז אני אוכל חומוס, בצל ופיתה אורגנית שיש לי בתיק. לפעמים אני אוכל פיתה מקומית, אבל משתדל שלא. אני אוהב ויודע להכין חומוס נפלא. התחלתי כטבעוני קיצוני לפני די הרבה שנים, ולאחרונה אני מתביית על הדיאטה הים-תיכונית ואוכל פעמיים בשבוע דגים. זה חטא נוראי מבחינה מוסרית, אבל אני מרגיש שאני צריך, שזה מה שהגוף דורש. בעבר סבלתי ממחסור נוראי בוויטמין B12 וחטפתי זריקות, היום יש כדורי מציצה שפותרים את הבעיה.
"אחר הצהריים אני מנשנש מעט, פה כמה אגוזים, שם דוחף עוד פרוסה עם אבוקדו או חומוס. אני יכול פתאום לקחת חתיכת חלבה באמצע היום, עתירת סוכר וקלוריות. אני גם מערבב טחינה עם דבש ומורח על פרוסת לחם שחוממה בטוסטר. בשש וחצי אני מתיישב לארוחת ערב של ירקות עם קוסקוס מלא. אני שותה כוס יין אדום כמעט כל ערב. בימים שאני מופיע אני אוכל מעט מאוד לפני כן ואחר כך אני גם אוכל מעט, כי לא נעים לישון על קיבה מלאה.
"לפני 19 שנה חטפתי התקף לב. הייתי מעשן כבד ואכלתי בשר בכמויות עצומות, והפסקתי עם זה לחלוטין. אני לא מעשן, לא נוגע בבשר וזה מה שעשה אותי לטבעוני אורגני."
כושר: "ארבע-חמש פעמים בשבוע אני יוצא לריצה של 40 דקות. לרוב בחוץ ולעיתים על מסילה בחדר כושר. אני עובד עם דופק מטרה, 80% מהמקסימום. אחת לשבוע אני עושה שיעור פילאטיס מכשירים במכון. יש לי יציבה איומה, אלמלא הפילאטיס הייתי רץ מאורתופד לאורתופד, וזה מציל את חיי. זוגתי יעל היא מורה לפילאטיס, אבל אני לא עושה את זה איתה כי אני כל הזמן אתווכח איתה. עם המדריכה שלי אני לא מתווכח.
"אני גם עושה צ'י קונג. זו טכניקת תנועה סינית שנבנתה על קרבות מגע, אבל בניגוד לטאי צ'י, אין כוריאוגרפיה מסובכת. העניין הוא הנעת הצ'י, אנרגיית החיים. זה מחזק, מעצים, נפלא, כמו מדיטציה בתנועה שיש לה המון כוח."
לנפש: "צ'י קונג זו התעמלות והיא גם לנפש. גם הריצה זה לנפש. היום ריצה ואומגה 3 הן תחליף לפרוזאק. כבר כמה שנים שאני לומד בודהיזם אחת לשבוע, ואי אפשר לתאר כמה זה נפלא. בודהה המציא טכניקה למניעת סבל מתוך מחשבה שהסבל ומניעתו הם העיקר בחיים שלנו. הלימוד הזה הוא ארגז כלים פרקטי לחיים. עשיתי כברת דרך בלימודים רוחניים, למדתי קצת יהדות וקבלה.
"חוץ מזה, כל יום יעלי ואני עושים מדיטציה. אני קורא הרבה והולך לתערוכות של אמנות פלסטית, זה מרגש אותי. אני גם מייצר סבונים כתחביב. אני עושה אותם משמנים אורגניים: יש בהם שמן זית אורגני מכבישה קרה, שמן דקלים, שמן קוקוס, שמן נבט חיטה והשאר סודות שאני לא מגלה."
טיפוח: "אני מתגלח, מסתבן וחופף ראש עם הסבונים שאני מייצר. הם משאירים את העור בדיוק במצב הנכון, לא יבש מדי ולא שמנוני מדי. אני לא מורח קרמים, מה פתאום, אני לא הגבר החדש, אני הגבר הישן."
שורה תחתונה: "אנחנו השמנים משקרים, גם לעצמנו. כל מה שאני אומר לך – תכפילי פי שניים לפחות. אני לא מה שהייתי צריך להיות. בגלל מבנה עצמות רחב, אם הייתי שוקל 79 ק"ג זה היה בסדר. שקלתי ככה בפעם האחרונה לפני עשור. אני אוכל המון, אני פשוט לא מגלה את האמת, גם לעצמי. אני הולך למסעדות ואוכל סלט, אבל יש רטבים הכי עשירים ושמנים. אני לא מזמין מנה אחרונה, אבל מנשנש מכולם."
היו ימים. דליק ומוני מושונוב בתכנית "זהו זה" (צילום: הטלויזיה החינוכית)
מה אומרים המומחים
מולי אפשטיין, פיזיולוג מאמץ במרכז לרפואת ספורט ולמחקר במכון וינגייט: "למרות מגוון העיסוקים של דליק וסדר היום העמוס שלו, הוא מצליח לפנות מקום די נכבד לפעילות גופנית. נראה שדליק הפנים את החשיבות של הפעילות הגופנית ואת תפקידה בקשר ההרמוני שבין הגוף לנפש.
"תדירות ריצה של ארבע-חמש פעמים בשבוע היא נפלאה. גם משך הזמן שמוקדש לפעילות האירובית הוא אופטימלי. ככלל, ריצה של עד שעה היא טווח נכון לאנשים שאינם בעלי שאיפות תחרותיות. ריצה מעבר לשעה שמורה לאנשים בעלי יומרות בתחום. מבחינת העצימות, דליק מקפיד על ריצה בדופק של 80% מהדופק המרבי. עצימות כזו נמצאת בטווח האימון האירובי והיא מתאימה לאנשים מאומנים כמו דליק, שמעוניינים לשמר את הסיבולת האירובית. אימון בעצימות גבוהה יותר שמור בדרך כלל לרצים מקצועיים שמעוניינים להשיג שיפור ביכולות הפיזיולוגיות שלהם. אני מניח שדליק רץ עם שעון דופק, מה שמסייע לו בבקרה נכונה של האימון. בקרת עצימות האימון חשובה מאוד. מתאמנים רבים מפספסים בנקודה הזו ועושים אימון לא נכון. אהבתי את הבחירה של דליק לרוץ מחוץ לחדר הכושר. עבור מי שרץ בחוץ חשוב להקפיד על הפרטים הבאים: בחירה של משטח ידידותי לרגליים, ריצה באזור שאינו מזוהם בעשן מכוניות, בחירה של נעלי ריצה טובות ובחירה של לבוש מתאים לעונה.
"מלבד פעילות אירובית דליק מבצע גם אימון פילאטיס פעם בשבוע. פילאטיס זו פעילות מצוינת שתורמת לחיזוק שרירי היציבה של הגוף. אני חושב שדליק צריך להוסיף עוד שיעור במהלך השבוע או להקדיש 20 דקות לתרגול דומה לאחר כל ריצה. תרגול נוסף יאפשר לו אימון טוב יותר של שרירי היציבה, במיוחד על רקע העובדה שהוא סובל מ'יציבה איומה,' כהגדרתו. גם הצ'י קונג הוא תרומה מבורכת לסל הפעילות השבועי."
רחל גרנות, מרכזת סדנאות לירידה במשקל בהרצליה מדיקל סנטר ובמרפאות איכילוב טופ, תל-אביב: "לעיתים נדמה לנו שאוכל בריא אפשר לאכול חופשי, וזה ממש לא נכון. לפעמים הקלוריות 'מתחבאות' באוכל. כך למשל הסלט הבריא לא מכיל הרבה קלוריות, אבל הרוטב או השקדים מוסיפים כמה מאות קלוריות של שומנים.
"דליק אוכל יוגורט לפני הריצה. זה מוצר החלב היחיד שהוא אוכל, והוא לא מספק די סידן עבור אדם בוגר. כדאי שיצרף איזו פרוסת לחם או פחמימה אחרת ליוגורט כדי לספק לגוף אנרגיה זמינה. ארוחת הבוקר שלו אחרי הפעילות כוללת ירקות אורגניים ולחם מלא מתוצרת בית, אך כדאי לשים לב לא רק לכמויות, אלא גם לעובי הפרוסות. ארוחת הצהריים מאוזנת. ירקות עם טופו שהוא מקור מצוין לחלבון, חומוס עם פיתה שיוצרים גם הם חלבון מושלם, והדגים, שלמרות שהם גורמים לו ייסורי מצפון מהווים מקור מצוין לחלבונים ול.B12- הקוסקוס בערב הוא פחמימה מורכבת המספקת אנרגיה לאורך זמן. גם כוס היין האדום מומלצת.
"בסך הכל התפריט של דליק מאוזן וכולל את כל קבוצות המזון: ירקות (מספקים ויטמינים ומינרלים,( פחמימות מורכבות ומלאות (לחם, פיתה מלאה, קוסקוס,( חלבונים (טופו, השילוב של קטניות ודגנים, דגים,( שומנים בריאים (טחינה, אגוזים, אבוקדו.( חסרים, כאמור, מוצרי חלב. הבעיה היא שדליק לא אוכל רק כשהוא רעב. הוא משתדל אמנם לאכול מזון בריא, אבל יש פה המון בריאות. כדי לרזות עליו לשים לב לנשנושים בין הארוחות ולכמויות."
גילה זילברשטיין קסטיאל, מאמנת ומנחת קבוצות בבית דרך חיים בתל-אביב: "לדליק יש מחויבות גבוהה לקידום נושאים הקשורים בתזונה ובאיכות הסביבה, ועם זאת הוא מצליח להתייחס לעצמו ולחטאים הקטנים שלו בדרך מחויכת. זוהי דוגמה מקסימה של אדם הלוקח את עצמו בפרופורציות ונמצא ברמת מודעות גבוהה עם עצמו ועם המגבלות שלו. אין ספק שאדם שמתרגל מדיטציה ולומד תורות רוחניות מגיע לדרגות גבוהות של מודעות ועבודה נפשית.
"סדר היום של דליק עמוס ומתחיל מוקדם מאוד בבוקר, ולכן מומלץ מאוד שינוח בצהריים. כדי להצליח בכך כדאי לו ליישם טכניקות של הרפיה ודמיון מודרך, שאותן הוא מכיר. לאור העובדה שיש אצל דליק נתינה גדולה, בעיקר דרך ההתמסרות שלו למאזינים, לקהל ואף לכדור הארץ, הייתי מציעה לו לבדוק את המקום שלו מול עצמו. דהיינו, חזרה למקום הפרטי כאדם."
יצחק טבעוני, נטורופת ומומחה לרפואה פונקציונלית: "אני משבח את דליק על עשייתו המבורכת בהכנת סבונים מחומרים טבעיים ועל השימוש האישי שהוא עושה בהם. החומרים שמהם הוא מכין את הסבונים מומלצים וחשובים, אך ניתן לשפר את איכות הסבון על ידי הוספת שמן אגוזים.
"ההמלצה שלי לדליק היא לשטוף בכל בוקר את הפנים בסבון טבעי ולאחר מכן למרוח קרם לחות טבעי, במיוחד לאחר פעילות גופנית. גם גברים 'מהסוג הישן' חשוב שיתחילו להשתמש בקרמים. בגיל 40 פלוס העור מתייבש והלחות נעלמת במהירות רבה יותר, ולכן מומלץ להשתמש בקרמים טבעיים כדי לרענן ולהחיות את העור. השימוש בסבונים טבעיים הוא מצוין, אך גם סבון טבעי מייבש את עור הפנים ואינו משמש תחליף לקרם לחות ולקרם הגנה מהשמש. כדאי למרוח חומרים על בסיס טבעי על מנת לשמור את העור במיטבו."