גורמים מצריים: עסקת שליט - חלק מהרגיעה
הגורמים אמרו לעיתון "אל-חיאת" כי ישראל לא תפעיל את המעברים לרצועת עזה במלוא התפוקה - עד לשובו של החייל החטוף. לדבריהם, העסקה תושלם עד לסיום כהונתו של אולמרט
"העסקה לשחרורו של החייל החטוף, גלעד שליט, תושלם עוד לפני שיסיים ראש הממשלה, אהוד אולמרט, את כהונתו ולפני שתוקם ממשלה חדשה בישראל" - כך אמרו הבוקר (שבת) גורמים מצריים לעיתון "אל-חיאת", היוצא לאור בלונדון. הגורמים ציינו כי עסקת שליט תמורת אסירים פלסטינים כרוכה בהסכם הרגיעה וכי ישראל לא תאפשר את הפעלת המעברים לרצועת עזה במלוא התפוקה עד לשחרורו של החייל החטוף.
"לא נותרה בפני ישראל ברירה אלא לאשר את העסקה הזאת. אולמרט הביע את נכונותו להקריב ולשלם מחיר גדול מאוד כדי לשחרר את שליט", אמר הגורמים. הם ציינו כי ישראל ניסתה לפעול באמצעות גורמים בינלאומיים פרט למצרים, כדי להביא לשחרור שליט, אולם מגעים אלה לא הניבו תוצאות.
הגורמים המצריים הוסיפו כי אולמרט חזר בו בעמדותיו התקיפות בנוגע לכמה מהאסירים שדורש חמאס לשחרר במסגרת העסקה. לדבריהם, ראש הממשלה הוא זה שמקבל את ההחלטה בעניין וכי שר הביטחון, אהוד ברק, אינו מתנגד לכך.
עוד הוסיפו הגורמים כי שחרורו של שליט יתבצע בהתאם למנגנון שסוכם עליו בעבר, הכולל שלושה שלבים. במהלך העסקה ישוחררו כאלף אסירים פלסטינים ובהם קטינים, נשים והשרים וחברי הפרלמנט של חמאס. "לישראלים יש עמדה ברורה. הם יפעילו את המעברים במלוא התפוקה, רק אחרי שישוחרר שליט", אמרו הגורמים.
סיבוך או הכרזה?
אמש הטיל ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, ספק באפשרות שמצרים תכריז בתחילת השבוע הבא על הסכם הרגיעה בין ישראל לחמאס, ואמר כי יש סיבוך במשא ומתן בין הצדדים. "המצרים הודיעו לנו שהם יכריזו על הפסקת אש ביום ראשון, אבל היה סיבוך ולא ברור כעת אם זה יהיה המועד שבו יכריזו על ההסכם", אמר משעל עם הגיעו לדוחא, בירת קטאר.
בראיון אחר אמר משעל כי הסכם הפסקת האש אינו כולל את שחרורו של שליט וכי "עד-כה לא הושג הסכם בעניינו". ראש הלשכה המדינית הוסיף כי ישראל מנסה לקשור בין גורלו של החייל החטוף לפתיחת המעברים. "אנחנו מתנגדים לכך וכך אמרנו למתווכים המצרים", אמר. דברים ברוח דומה אמר גם סגנו של משעל, מוסא אבו-מרזוק, בתום הדיונים שקיימה שלשום משלחת חמאס בקהיר עם שר המודיעין המצרי, עומאר סולימאן.
על-פי הפרסומים, הסכם הרגיעה בין ישראל חמאס כולל שני שלבים: בשלב הראשון תוכרז רגיעה לתקופה של עד 18 חודשים, ובשלב השני ידונו הצדדים על שחרור אסירים פלסטינים בתמורה לשחרורו של שליט.
חמאס תבע את שחרורם של 1,400 אסירים תמורת החייל החטוף, אולם דיפלומטים מערביים העריכו כי המספר הסופי יעמוד על כ-1,000 אסירים.
עיתונים ערביים דיווחו בימים האחרונים כי במסגרת הסכם שחרור האסירים-שליט, הביעה ישראל נכונות לשחרר את רוב הבכירים שדורש חמאס למעט ארבעה, ובהם: מתכנן הפיגוע במלון "פארק" ומזכ"ל "החזית העממית" אחמד סעדאת, שעמד מאחורי ההתנקשות בשר רחבעם זאבי ז"ל.