ארדואן: תוצאות הבחירות בישראל העציבו אותי
בראיון לסוכנות רויטרס, אמר ראש ממשלת טורקיה שתוצאות הבחירות בישראל "ציירו תמונה קודרת מאוד". משרד החוץ באנקרה זימן להתייעצות את שגריר ישראל בעקבות דברים שיוחסו לאלוף אבי מזרחי, שדיבר על טבח הארמנים
צופה עתיד אפל: ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר היום (שבת) כי תוצאות הבחירות בישראל "צבעו בצבעים קודרים מאוד את עתיד המזרח התיכון". בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס הוא קרא "להסיר את המצור ולשחרר את העם הפלסטיני מהכלא שבו הם חיים. מה שקורה שם הוא נגד זכויות האדם".
הוא קרא לממשלת ישראל הבאה בישראל לבחון את מדיניותה ופעולותיה כלפי הפלסטינים, וציין כי הקשיחות הישראלית נגד הפלסטינים נדונה לכישלון. "לרוע המזל, אנו רואים שהציבור הישראלי הצביע למפלגות ימניות וזה עושה אותי מעט עצוב. לרוע המזל, הבחירות ציירו תמונה קודרת מאוד".
ראש ממשלת טורקיה שב ואמר כי הוא אינו נגד עם ישראל: "עלינו להבחין בין שני דברים: עם ישראל והממשלה הישראלית. אני אומר דברים דומים לעמי - אנטישמיות היא פשע נגד האנושות, גם איסלמופוביה היא פשע נגד האנושות. אמרתי שהעם היהודי צריך לפעול נגד הדעה הקדומה הזו".
הוא אמר כי הגינוי החריף של טורקיה לישראל בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" לא יסיים את תפקידה של אנקרה כמתווכת במזרח התיכון. יחסי ישראל-טורקיה הצטננו מאוד מאז מבצע "עופרת יצוקה", והגיעו לשפל חדש באחרונה, כאשר ראש ממשלתם, רג'פ טאיפ ארדואן, עזב דיון משותף עם נשיא המדינה, שמעון פרס, בוועידת דאבוס בשוויץ, תוך שהטיח בו "אתם יודעים טוב מאוד איך להרוג". פרס אמר לו: "אתם הייתם פועלים כמונו אם היו יורים טילים על איסטנבול".
"אינני חושב שמעמדה של טורקיה ייפגע בעקבות הביקורת על כך... טורקיה היא מדינה חזקה ובעלת תפקיד בינלאומי ייחודי. אנחנו לא היינו אלה שרצינו בתפקיד הזה. ישראל וסוריה רצו בטורקיה כמתווכת, לכן לקחנו חלק בתהליך הזה. אותו הדבר קרה בשיחות בין ישראל לפקיסטן", אמר ראש הממשלה הטורקי.
לדבריו, המבקרים לא הבינו נכון את מדיניות החוץ של ארצו אם חשבו שאנקרה מצדדת בחמאס או מתנגדת לישראל. "טורקיה רוצה שלום באזור והגנה על חסרי הישע, במקרה זה תושבי עזה".
הוא הבהיר כי בכוונתו לשוחח בקרוב בטלפון עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ולהאיץ בו לנקוט בגישה חדשה למזרח התיכון מזו שבה נקט הנשיא הקודם, ג'ורג' בוש: "אני מצפה מהנשיא אובמה, להיות הקול של חסרי הקול והמגן של חסרי ההגנה".
זעם בטורקיה על דברי האלוף מזרחי
משרד החוץ באנקרה זימן את השגריר גבי לוי להתייעצות בעקבות דברים שיוחסו בעיתון "הארץ" למפקד זרוע היבשה של צה"ל, האלוף אבי מזרחי, בכנס במכללה לפיקוד טקטי במחנה גלילות נגד ארדואן. מצבא טורקיה נמסר כי "ההערות הללו אינן מקובלות בשום תנאי, והן עלולות לפגוע באינטרסים הלאומיים המשותפים של שתי המדינות".
לפי הדיווח, האלוף מזרחי תקף את ארדואן על התנהגותו בכנס בדאבוס: "קשוט עצמך תחילה". הוא לא הסתפק ברמז ברור לטבח בארמנים ולדיכוי הכורדים, אלא ציין גם את הכיבוש הטורקי של צפון קפריסין. לקריאות ארדואן לאו"ם לגרש את ישראל משורותיו, הגיב מזרחי בהצעה להצמיד לישראל, בהזדמנות זו, גם את טורקיה.
מדובר צה"ל נמסר כי "אין מדובר בעמדתו של צה"ל". בהודעת הדובר נאמר כי "האלוף מזרחי בהרצאתו בפני באי הכנס התייחס לרמתם המוסרית והערכית של חיילי ומפקדי צה"ל במבצע 'עופרת יצוקה'. בהתייחסותו לביקורת שנשמעה מטורקיה כלפי ישראל אמר האלוף אמירות שניתן לפרשן כביקורת על עברה של טורקיה".
באחרונה פתח משרד התובע הכללי באנקרה בחקירה שמטרתה לבדוק האם מבצע "עופרת יצוקה" בעזה עומד בקריטריונים של "רצח עם, עינויים ופשעים נגד האנושות". החקירה נפתחה בעקבות תלונה שהגיש ארגון זכויות אדם איסלאמי בשם "מזלום דר" נגד 19 בכירים, בהם נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני, ושר הביטחון אהוד ברק.