בעקבות המלחמה: מעדיפים דירה עם ממ"ד
סקר התאחדות הקבלנים מעלה כי מחצית מהישראלים לא ירכשו היום דירה בלי ממ"ד. 95% מתושבי הדרום ו- 86% מתושבי הצפון רואים בממ"ד תנאי הכרחי בדירה חדשה. לנשים הממ"ד חשוב יותר מאשר לגברים
הנה עוד אחת מתוצאות המלחמה: סקר חדש עבור התאחדות הקבלנים קובע: מחצית מהציבור בישראל מצהירים שלא ירכשו היום דירה בלי ממ"ד. הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל, על ידי חברת "שווקים פנורמה", ומטרתו היתה לברר האם השתנו העדפות תושבי ישראל, בנוגע לרכישת דירה עם ממ"ד או בלעדיו, בעקבות מבצע "עופרת יצוקה".
לפי תוצאות הסקר, רוב תושבי הדרום והצפון מעידים על עצמם כי אם ירכשו היום דירה, הם לא ירכשו אחת שלא יהיה בה ממ"ד. לפי הסקר, 95% מתושבי הדרום ו- 86% מתושבי הצפון רואים בממ"ד תנאי הכרחי בדירה חדשה.
בקרב תושבי המרכז, נחיצות הממ"ד פוחתת. כשליש בלבד מתוכם, ציינו כי לא יקנו דירה אם לא תכיל ממ"ד. תושבי השפלה לעומת זאת, עדיין מתלבטים בנושא. כ- 33% מהם, מתלבטים להחליט אם יקנו דירה עם או בלי ממ"ד, ונראה כי מגמה דומה מסתמנת גם בירושלים, שם 31.5% עדיין לא החליטו אם להעדיף רכישת דירה עם ממ"ד.
עוד עולה מהסקר כי נשים חפצות בממ"ד יותר מאשר גברים. כ-18% מהנשים ירכשו היום דירה ללא ממ"ד, לעומת כ-33% מהגברים.
התאחדות הקבלנים פועלת כיום להגדלת הממ"ד כך שיכלול גם שירותים צמודים ומטבחון, לשטח מינימלי של 9 מ"ר.
רכישת דירה בלי ממ"ד אינה מעשה בלתי הפיך, משום שניתן להוסיף ממ"ד לדירה קיימת. באתר האינטרנט של ההתאחדות מתפרסמת רשימת קבלנים על פי איזורי הארץ המתמחים בהוספת ממ"ד לדירה קיימת.
הביקוש לממ"דים עלה בעקבות מלחמת לבנון השניה. לפי עורכי הדין אביעד שוב וישי לנדאו ממשרד שוב ושות' המתמחה בדיני מקרקעין ותכנון ובניה מאז המלחמה ההיא, נתבצעו מספר תיקונים בחוק, שמטרתם להקל את התנאים, לחסוך בבירוקרטיה ובכך להעניק תמריצים לדיירים לבניית מרחבים מוגנים דבדירותיהם חסרות הממ"ד.
בין היתר, שטח המינימום לממ"ד הוגדל, והותקנו תקנות המאפשרות בתנאים מסוימים הקמה של תוספת ממ"ד גם מחוץ לקווי הבניין הקבועים, מבלי שהדבר ייחשב כסטייה ניכרת מתכנית. יתרה מכך, לפי חוק התכנון והבניה, רשות מקומית תקבל החלטה בבקשה לבניית מרחב מוגן בתוך 30 יום ממועד הגשתה, זאת לעומת בקשות אחרות, בהן נדרשת הרשות המקומית לדון בין 60 ל-90 יום ממועד הגשתן.