סוף עונה בינואר: המדד ירד ב-0.5%
עקב הצטמצמות הביקוש לתוצרת ישראלית, בצל המשבר הכלכלי הגלובלי והמקומי, ירדו המחירים זה החודש השלישי ברציפות. השפיעו על המדד: מחירי סוף העונה בביגוד, שהובילו לירידה של 4.1% בסעיף זה, כמו גם הוזלת הדלק והמזון
מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.5%, כך פרסמה אמש (יום א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בכך נמשכת מגמת ירידת המחירים זה החודש השלישי ברציפות, והתממשות ההערכות לשורת מדדים שליליים. עוד פורסם כי האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עמדה על 3.3%. מדד ינואר, ללא סעיף האנרגיה, ירד ב-0.4%.
הירידה נרשמה ברוב הסעיפים: מחיר הדלק צנח ב-5.5%. מחירי המזון ירדו ב-0.3%, כאשר ללא ירקות ופירות נרשמה ירידה של 0.6% במחירי המזון. מחירי הירקות והפירות, לעומת זאת, עלו ב-0.4%, כאשר במחירי הירקות הטריים נרשמה עלייה של 1.1%. במחירי ההלבשה נרשמה ירידה של 4.1%, ככל הנראה על רקע מבצעי סוף עונה. עוד דווח כי מחירי הדיור ירדו ב-0.6%.
מדד המחירים לצרכן בשנה האחרונה
בסעיף התרבות והחינוך נרשמה ירידה של 0.8%. במחירי הנופש בארץ ובחו"ל נרשמה ירידה של 3.6%. בצד ההתייקרויות היו מחירי הנסיעה באוטובוס, שעלו ב-0.9%, מחירי התרופות והעזרים הרפואיים, שהוסיפו 1.4%, ומחירי המסים העירוניים, שעלו ב-0.9%. מחירי הבריאות עלו ב-0.4%, ומחירי הריהוט והציוד לבית עלו ב-0.8%.
בין הסיבות לירידה במדד: ירידה בביקושים לתוצרת ישראלית שחווה המשק בצל המשבר הגלובלי והמקומי, שגררה את מכת הפיטורים במשק, וכן הקיצוצים והקפאות השכר בחברות ועסקים רבים, שהביאו את משקי הבית לצמצם בהוצאותיהם.
גם הירידה במחירי הדלק ומוצרי המזון, המשקפת את ירידת מחירי הסחורות בעולם - הוסיפה לירידת המחירים בארץ. מהערכות בנק ישראל לירידה בתוצר המשק הישראלי בשנת 2009 ב-0.2% עולה, כי המגמה צפוייה להימשך - כפי שאכן מעריכים האנליסטים.
הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב, רון אייכל, הסביר ל-ynet את הגורמים שהשפיעו, להערכתו, על ירידת המחירים (שאותה העריך עוד לפני הודעת הלמ"ס): "הוזלת הדלק בינואר, ירידת מחירי ההלבשה וההנעלה בשל מחירי סוף העונה, ירידת מחירי המזון, והוזלת הנסיעות לחו"ל, הורידו את המדד". עוד ציין אייכל את ההוזלה בסעיף המזון.
הריבית עשויה לרדת ל-0%
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שהוריד לאחרונה את הריבית במשק ל-1%, מאותת כי הוא עומד לבצע הורדות ריבית נוספות, וייתכן כי אף יוריד את הריבית לרמה של 0%. זאת, על רקע המדדים הנמוכים, ולנוכח נתוני הייצור העגומים במשק ברבעון האחרון של 2008 והתחזיות הקודרות אף יותר בנוגע למיתון ב-2009.
זוהי גם הסיבה שבנק ישראל מעדכן את "תיק הכלים" ומכין כבר כעת את הקרקע להתערבות להוזלת גיוס האשראי במשק על ידי רכישת אג"ח קונצרני.
אובדן כלי הריבית עשוי להביא את הבנק לנסות דרכים יצירתיות לעודד את הכלכלה, כפי שנעשה גם בארה"ב. למרות זאת, הנגיד נמנע מלתקוף את הבנקים במשק על כך שלא גילגלו את מלוא שיעור הורדת עלות האשראי במשק ללקוחותיהם.
בלידר שוקי הון העריכו כי בנק ישראל יקצץ בריבית במשק ב-0.5% בהחלטתו בסוף החודש. בכך, תשבור הריבית רמת שפל נוספת ותגיע ל-0.5%. גם בבנק UBS מעריכים שריבית פברואר תקוצץ ב-0.5%. לעומתם, מעריכים כלכלני בנק איגוד כי הנגיד יוריד את הריבית ב-0.25% ל-0.75%.
טרם פרסום המדד
בבית ההשקעות מיטב העריכו כי המחירים בינואר ירדו ב-0.6%, וכי שנת האינפלציה בשנת 2009 כולה צפויה להסתכם ב-0.5%. לעומתם, בהלמן-אלדובי קרנות נאמנות, העריכו כי המדד יירד ב-0.5%.
מדד המחירים לצרכן התעדכן בינואר, כמדי שנתיים, על מנת לצמצם הטיות אפשריות הנובעות משינויים בדפוסי הצריכה של האוכלוסייה. הרכב ומשקל הסעיפים של המדד החדש מסתמך על נתוני סקר הוצאות משק הבית בשנים 2006 ו-2007.
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר בתגובה לפרסום מדד המחירים לצרכן, כי "ירידת המדד מהווה איתות חזק וברור למערכת הפוליטית שיש להקים ממשלת אחדות לאומית בדחיפות, וזאת לא רק על מנת לגבור על ההאטה במשק, אלא גם ובעיקר על מנת לבצע את השינויים המבניים הנחוצים בכלכלה הישראלית, אשר יבטיחו הבראה לתקופה ארוכה".