מדוע מסתירה מע"צ ליקויים במעקות בטיחות?
דו"ח מיוחד שהוכן עבור החברה הלאומית לדרכים, מתעד מאות נקודות בעייתיות במעקות בטיחות בכל כבישי ישראל. במע"צ - חברה ממשלתית לכל דבר ועניין - מסרבים לחשוף את הדו"ח החשוב ולהביאו לידיעת הציבור
מה יש לחברה הלאומית לדרכים להסתיר? דו"ח מיוחד שהוכן לפני יותר משנתיים בהזמנת מע"צ, חשף מאות רבות של ליקויים במעקות בטיחות בכבישי הארץ. למרות מספר בקשות להביא את הממצאים לידיעת הציבור, בחרו במע"צ שלא לפרסם את הדו"ח. בשנת 2006 ערכו חברות הנדסה פרטיות סקר עבור החברה הלאומית לדרכים (מע"צ החדשה), במטרה למפות ליקויים במעקות הבטיחות בכבישי ישראל. הממצאים חד-משמעיים: מעקות הבטיחות בכבישי ישראל זרועים במאות, אם לא אלפי, נקודות הדורשות טיפול בטיחותי.
ברגים רופפים, גובה לא מתאים
מומחה בעל שם בתחום הבטיחות אומר ל-ynet כי בדו"ח נחשפים מאות רבות של ליקויי בטיחות בדרגות חומרה שונות. עדות לממצאים החמורים של הדו"ח אפשר למצוא בתוכנית עבודה של מע"צ, שהגיעה לידי ynet, ובה מפורטים אלפי ליקויים ברמות חומרה שונות - במחוז הדרום לבדו מפורטים בתוכנית יותר מ-5,000 "נזקים נקודתיים" במעקות הבטיחות, ובהם:
- ברגים רופפים
- ברגים חסרים
- התקנת מעקה בטיחות בגובה לא מתאים
- עמודי תמיכה חסרים
ראוי לציין כי בעקבות תאונה קטלנית בכביש החוף לפני כעשרה ימים, בה נהרג נוסע לאחר שמכוניתו פגעה במעקה בטיחות, פנה ynet למע"צ בבקשה לקבל את הדו"ח. בקשה זו נדחתה על-ידי מע"צ, בנימוק כי מדובר "בדו"ח פנימי". לאחר בקשת תגובה נוספת, הופנה ynet לפעול על-פי חוק חופש המידע - תהליך לבקשת מידע מרשות ציבורית. יש לציין כי תהליך מעין זה עלול להימשך מספר רב של חודשים, בו ימנע מהציבור מידע בטיחותי חשוב אודות מהות הליקויים שנמצאו, היקפם, ומידת הסיכון שהם מציבים בפני הנהגים על כבישי ישראל.
תוצאותיה המחרידות של התאונה בכביש החוף (צילום: ג'ורג' גינסברג)
מה עושה מעקה בטיחות?
מעקה בטיחות העומד בתקנים מודרניים ומתקדמים, יכול להציל חיים במקרה של תאונה: תפקידו למנוע ממכונית מלסטות מהכביש, תוך הקטנת מידת הפגיעה במכונית ובנוסעים. כך כותב המשנה למנכ"ל משרד התחבורה, אלכס לנגר, בהנחיות שפרסם המשרד להתקנת מעקות בטיחות: "הציפייה הינה שתרומתם הבטיחותית של מעקות הבטיחות תתבטא היטב בהקטנת מספר הנפגעים וחומרתם בתאונות... אך כדי לעמוד בציפייה זו, על מעקות בטיחות לענות על דרישות לתכונותיהם התפקודיות, להיות מתוכננים ומותקנים נכון, ולהתאים לדרישות השטח".אלא שגם כאשר מעקה הבטיחות עצמו עומד בתקנים המחמירים ביותר, כל ליקוי בהתקנתו בכביש יכול להפוך אותו לא רק לחסר תועלת - אלא גם למלכודת מוות. הליקויים שעלולים להתגלות בהתקנה רבים, ואין להקל ראש גם באלו הנראים לכאורה זניחים: ברגים שאינם מחוזקים כראוי או חסרים, התקנה בגובה לא מתאים לפני הכביש, מרחק לא תקני בין עמודי תמיכה למעקה - כל ליקוי יכול לגרום לכך שהמעקה לא יתפקד בהתאם לייעודו.
זכות הציבור לדעת?
כדאי לזכור כי מע"צ אינה - ומעולם לא הייתה - חברת פרטית: ב-2003 נסגרה מע"צ ההיסטורית, ונפתחה מחדש כחברה ממשלתית, תחת השם "החברה הלאומית לדרכים". רכושה של מע"צ החדשה הוא רכוש ציבורי, והיא גם זוכה לאחד התקציבים הנדיבים ביותר במגזר הציבורי. בהצעת התקציב ל-2009, נקבע כי תקציב הכבישים הבין-עירוניים לשנת 2009 - באחריות החברה הלאומית לדרכים - מסתכם בכ-3.78 מיליארד שקל בהוצאה נטו ובכ-2.167 מיליארד שקל בהרשאה להתחייב. במלים אחרות: כשיאושר תקציב המדינה, יעביר הציבור לקופת מע"צ סכום כולל של כחמישה מיליארד שקל.
הגם שאין לכאורה פגם מינהלי בהחלטת מע"צ בעניין פרסום הדו"ח, אי אפשר שלא לתמוה על היעדר הנכונות מצידה להביא לידיעת הציבור ליקויים בטיחותיים - שעלולים לסכן את חייהם של נהגים ונוסעים בכבישי ישראל. בחוק חופש המידע, שנכנס לתוקף לפני יותר מ-10 שנים, אפשר למצוא מספר סעיפים המתירים לחברה הלאומית לדרכים להימנע ממסירת הדו"ח. כך למשל, אחד מסעיפי החוק, קובע כי רשות ציבורית - כמו מע"צ - רשאית שלא למסור מידע "בדבר דיונים פנימיים, תרשומות של התייעצויות פנימיות... או של דברים שנאמרו במסגרת תחקיר פנימי, וכן חוות דעת, טיוטה, עצה או המלצה שניתנו לצורך קבלת החלטה".
אלא שסעיף אחר קובע חד-משמעית כי "בבואה לשקול סירוב למסור מידע לפי חוק זה... תיתן הרשות הציבורית דעתה... לעניין הציבורי שבגילוי המידע מטעמים של שמירה על בריאות הציבור או בטיחותו". אין חולק על כך שפרסום הדו"ח, המצביע על ליקויי בטיחות בכבישים, ישרת את האינטרס הציבורי.
ואיך מגיבים על כך במע"צ? "אין עניין לפרסם את הדו"ח, בין היתר בשל היותו דו"ח פנימי", אמרו שם בתגובה לבקשה ראשונה. בקשה שנייה נענתה בתשובה לקונית זו: "החברה הלאומית לדרכים כבר הגיבה לפנייתך. זכותך לפעול בהתאם לחוק חופש המידע".