שתף קטע נבחר

האם צ'אבס הוא פידל קסטרו החדש?

ניצחונו של צ'אבס במשאל העם, המאפשר לו התמודדות אינסופית על תפקיד הנשיא, אינו שלם. גם הוא יודע שבפניו עומדים מכשולים רבים, ובראשם, איך לא, המשבר הכלכלי

ניצחונו של נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס, במשאל העם שנערך בתחילת השבוע, מציב אותו אמנם קרוב יותר למטרתו - שליטה במדינה במשך עשור נוסף או יותר - אך עם זאת, לא הכול ורוד בממלכת צ'אבס. על-מנת לקדם את המהפכה הסוציאליסטית שעליה הוא חולם, עליו קודם כל להתמודד עם המשבר הכלכלי, ועם העלייה התלולה בשיעורי הפשע במדינה.

 

לכן, בנאום הניצחון שלו, עם היוודע תוצאות המשאל, נמנע צ'אבס מפיזור הבטחות כגון שינוי גורף של המצב הכלכלי והפוליטי. במקום, הוא התמקד בכמה מבעיותיה האפרוריות יותר של המדינה, כגון המלחמה בפשע הגובה חייהם של אלפים מדי שנה, מלחמה בשחיתות, וביטול המוסדות הלא-יעילים המובילים לבזבוז מיליוני דולרים.

 

הוא גם ויתר על המתקפות המסורתיות על יריביו - ה"אוליגרכים" מהאופוזיציה ו"האימפריה" של ארצות הברית. זאת, לטובת "זמן מסך" ארוך בו התחייב לעבודת ממשל טובה יותר.

 

לדברי מומחים, אין לתלות תקוות גבוהות מדי בהבטחות הנגזרות מסגנון הדיבור החדש. ב-2007, לאחר שניסיונו הראשון לבטל את הגבלת כהונת הנשיא עלה בתוהו, הבטיח צ'אבס להאט את הרפורמות ולהתמקד באותם נושאים פשוטים לכאורה, המטרידים את האזרחים. עם זאת, חודשים לאחר מכן הוא הורה על גל השתלטויות על תעשיות הפחם, הברזל והפיננסים, והכריז על סדרת חוקים המגבירים את שליטת הממשלה במוסדות הכלכליים.

 

על-מנת להבין מדוע בכל זאת הצליח לנצח במשאל העם, לאחר שכבר הפסיד בגרסתו הקודמת, יש להבין כי צ'אבס נחשב לנשיא טוב ומיטיב בעיני עמו. במהלך שנות שלטונו, הוא עשה שימוש בכספיה הרבים של המדינה, העשירה בנפט, ופתח מרפאות ובתי ספר בשכונות העניות ביותר במדינה. במקביל, הוא פעל לאיחוד מדינות אמריקה הלטינית תחת משנתו השמאלנית והאנטי-אמריקנית.

 

שום דבר עוד לא סופי

הבעיה המרכזית, היא שממשלו, בעל רצון טוב לכאורה, לגמרי אינו יעיל. השחיתות פושה בכל, החל מסלילת המחלפים וכלה במנגנוני חלוקת המזון. במקביל, פוליטיקה פנימית ובלתי-נגמרת מסיחה את דעתם של השרים, ראשי הערים ושאר עובדי הממשל, ומונעת מהם לבצע את המשימות העומדות על הפרק.

 

למרות הניצחון הגורף במשאל העם, לאופוזיציה בוונצואלה עדיין יש אפשרות להדיח את צ'אבס. משאל העם אומנם מאפשר לצ'אבס להתמודד לנשיאות שוב בשנת 2012, אז ככל הנראה יגייס את כל מוסדות המדינה כדי לתמוך במועמדותו ולהטריד את יריביו, אך קודם כל על מפלגתו לזכות בבחירות לפרלמנט, שייערכו בשנה הבאה.

 

בהתחשב בירידה הגדולה במחירי הנפט, האינפלציה הגואה, שער המטבע הבעייתי, וסוף הבזבזנות הממשלתית שרכשה את תמיכת העניים בצ'אבס, הנשיא לא יכול לדעת בעיניים עצומות כי אכן ייבחר לתקופת כהונה שלישית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא לנצח? צ'אבס
צילום: רויטרס
כמו פידל קסטרו? (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים