שתף קטע נבחר
 

מדריך: כל מה שצריך להתקין על מחשב חדש

אחרי שמוציאים מהקופסה את המחשב החדש, או מפרמטים את המחשב הוותיק, מתחילה מלאכת התקנת התוכנות. כל תוכנות החובה שצריך כדי להתחיל לעבוד


 

יצרניות מערכות ההפעלה שואפות לשווק לנו מחשבים שרק מוציאים מהקופסה, מחברים לחשמל ומתחילים לעבוד. אם לא מדובר באפל, בדרך כלל הכוונות טובות, אך הביצועים פחות. בפועל,

לא מעט תוכנות חובה הן כאלו שפשוט אי אפשר לבצע שימוש שוטף במחשב בלעדיהן - והן לא פעם חסרות ב-Windows בגירסאותיה השונות.

 

בין אם קיבלתם מחשב חדש מהקופסה או שפירמטתם את המחשב הקיים בבית, תזדקקו למספר תוכנות עיקריות ובסיסיות. כדאי להיערך לפירמוט או להחלפת המחשב על-ידי עריכת רשימה קצרה של התוכנות שאתם רגילים להן וזקוקים להן. אפשר להיעזר בקווים המנחים ברשימה הבאה, ולהתאים אותה לצרכים ולטעם האישיים.

 

מפרמטים הרבה? צרבו דיסק או הכינו Disk on Key עליו שמורות על התוכנות הכבדות ברשימה, כדי שלא תצטרכו לבזבז זמן על להוריד את כולן בכל פעם מחדש.

 

1. דרייברים לכרטיס הרשת או למודם

הדבר הראשון שכדאי להכין מראש למקרה של פירמוט או מחשב חדש הוא דרייבר לכרטיס הרשת (זה שבדרך כלל בא עם דיסק הדרייברים של לוח האם), כי אי אפשר לעשות הרבה עם מחשב מנותק מהאינטרנט. רוב הכרטיסים מזוהים אוטומטית על-ידי Windows, אך כרטיסים אקזוטיים או אלחוטיים עשויים לדרוש דרייבר.

 

לרוב לקוחות האינטרנט המהיר בישראל כבר יש מודם רשת שרק צריך להגדיר לו חייגן ולהתחבר, אך במקרה של מודם כבלים או ADSL שמתחבר למחשב בחיבור USB, כדאי לשריין עותק של הדרייבר מראש. אפשר וצריך להוריד אותם באתרים של בזק או חברות הכבלים.

 

 

2. חבילות העדכונים: Service Pack

חבילות העדכונים התקופתיות שמיקרוסופט משגרת למערכות ההפעלה שלנו זמינות להורדה ולצריבה באתר הרשמי. מדובר בהורדה כבדה יחסית, ולכן אפשר לצרוב לדיסק או להעביר ל-Disk on Key. במקרה של Windows, חובה עלינו להתקין כדי להטליא חורי אבטחה מסוכנים ולמנוע חדירת מגוון וירוסים ומזיקים.

רשימה מלאה של כלל חבילות השירות למערכות ההפעלה או ה-Office של מיקרוסופט אפשר למצוא באתר ה-Service Pack.

 

3. דפדפן טוב ותוסף פלאש

Firefox, Opera או Internet Explorer בגירסה עדכנית. מי שעדיין מתעקש על התקנת XP המקורית-טרום SP2 ומתעקש שלא לעבור ל-Vista, עלול להפעיל את המחשב החדש עם Internet

Explorer 6, דפדפן מיושן שגם עלול לחשוף את המחשב לסיכוני אבטחה.

 

משתמשי Firefox – ולפי סטטיסטיקות שהתפרסמו בתקופה האחרונה, יש יותר ויותר כאלו – נוהגים להשתמש גם בהרחבות (extensions). כדאי לפני הפירמוט להיכנס בתוך הדפדפן ל-Tools ו-Add-ons, ולרשום בצד איזה הרחבות מופעלות אצליכם. אחרי הפירמוט יהיה לכם קל יותר לאתר אותן באתר ההרחבות הרשמי של מוזילה (ישנו גם תוסף בשם Febe שמגבה תוספים אחרים).

 

אם האנטי-וירוס עדיין לא מותקן, שווה לנסות הרחבה בשם NoScript, שחוסמת תסריטי דפדפן ומונעת חדירה של תוכנות מזיקות.

 

התקנתם דפדפן? השלב הבא הוא לגלוש לאתר של אדובי ולהתקין לו Flash , ואז אפשר גם Java VM של סאן (מתאים בעיקר לחובבי משחקים או צ'טים).

 

4. מנהל התקן לכרטיס המסך

הרבה מהחומרה שלנו מזוהה ומותקנת אוטומטית, אבל כשזה נוגע לכרטיסים גרפיים, כדאי להתקין בנוסף את הדרייבר של היצרן הרשמי. זה חשוב במיוחד לגיימרים וחובבי קולנוע ביתי, או סתם משתמשים שצופים בטלוויזיה על גבי המחשב - מנהל ההתקן מוסיף גם תוכנות ניהול שיודעות לסחוט מהכרטיס שלכם את המקסימום.

 

יש לאתר את הדרייבר הרלוונטי באתרים של ATI או nVidia. אם אתם בשלב שלפני הפירמוט והכרטיס כבר מותקן, אבל לא יודעים איזה כרטיס יש לכם בדיוק ואיזה דרייבר תצטרכו להוריד, אפשר להיכנס ל-start, run ולהקליד dxdiag. בלשונית display תקבלו מידע מפורט על הכרטיס. במצבים שבהם הכרטיס לא מותקן, אפשר להיעזר בתוכנה Sandra Lite software כדי לברר מה בדיוק מחובר לכם ללוח האם.

 

5. אנטי-וירוס

ייתכן שמכרו לכם פעם, עם המחשב או בנפרד, אנטי-וירוס שכרוך בתשלום, כמו המוצרים של החברות סימנטק או מ'קאפי. במקרה כזה, שלפו את הדיסק מהבוידעם והתקינו אותם – ממילא כבר הוצאתם את הכסף, והם עושים את העבודה. למי שלא רכש כאלה,  יש מספר כלים פופולריים שלא עולים גרוש. AVG של חברת Grisoft הוא אנטי-וירוס חינמי סביר בגירסה למשתמש הביתי, שלא צורך כמות היסטרית של משאבי מערכת. Avast מוצע אף הוא בגירסה חינמית והוא כולל תוכנה כנגד רוגלות.

 

הפרנואידים מוזמנים גם להתקין כלי ייעודי נגד רוגלות: יש את Spybot - Search And Destroy, Adaware או Windows Defender. כולם ראויים, בחרו לעצמכם אחד והתקינו.

 

6. נגן מדיה לווידאו

מי שהצליח לנגן סרטי DivX עם Windows Media Player ישר מהקופסה - שיקום. התוכנה הזו נוהגת להתחבר לרשת כדי לחפש מפענחים (קודקים) לניגון הקבצים, אבל נדיר שהיא ממש מוצאת אותם.

 

המתחרים הוותיקים יותר, כמו QuickTime (שממילא ידחפו לכם עם iTunes) או RealPlayer, לא עושים עבודה טובה יותר. הכי כדאי להתקין את VLC Player. מורידים, מתקינים והוא מנגן כמעט הכל, בלי יותר מדי התאמות, חיפוש מקודדים וכדומה. לא לחינם התוכנה הזו זכתה לכינוי "האולר השוויצרי של הסרטונים".

 

7. תוכנה לפריסת קבצים

האם אפשר להשתמש בפורס הקבצים המובנה ב-Windows? תלוי. מורידי קבצים כבדים, במיוחד אלו שמשתמשים בשירותים כמו Rapidshare, זקוקים לתוכנה שגם מאחדת בין קבצים גדולים שחולקו להרבה קבצי rar קטנים. פורס הקבצים של Windows לא מבצע את המשימה הזו. הפתרון: אפשר להתקין את Winrar, אבל יש גם אלטרנטיבה חופשית בקוד פתוח – 7zip.

 

8. תוכנה לעיבוד תמלילים

אם כבר יש לכם במקרה אופיס של מיקרוסופט מאחת הגירסאות המאוחרות, אפשר להתקין אותו על המחשב המפורמט. בניידים חדשים כבר מקבלים את אופיס מותקן לגירסת ניסיון. לחליפין, יש את OpenOffice החינמית, חבילת כלים משרדיים עם תמיכה לא רעה בעברית, לרבות בודק איות. לא חייבים להתקין את כל הכלים הכלולים בה, וניתן לסמן רק את אלו שבאמת צריך.

 

אם אתם נמנים על המשתמשים שמתקינים כלי לעריכת מצגות, גיליון אלקטרוני ובסיס נתונים רק כדי להקליד אחר כך

מסמכי טקסט פשוטים, ולא רוצים להוריד את OpenOffice השלמה, אפשר להתקין רק את AbiWord – מעבד תמלילים קליל בקוד פתוח. העברית כבר בפנים.

 

9. תוכנה לניהול והשמעת מוזיקה

אותו VLC שציינו קודם יכול לנגן קבצי mp3, אבל הוא לא בדיוק הכלי הנוח ביותר בעולם לניהול רשימות השמעה, בלשון

המעטה. האופציה הבסיסית היא Winamp Basic, אותה תוכנה ותיקה שעדיין מוצעת להורדה בגירסתה הקלאסית.

 

iTunes של אפל היא אמנם תוכנת מדיה מלאה, והיא כבדה מעט בהשוואה ל-Winamp, אבל היא חכמה ונוחה יותר לחיפוש מהיר של שיר ברשימות השמעה גדולות. רוצים עוד תוכנות לניהול מוזיקה? קראו כאן

 

10. שונות: תוכנת דואר אלקטרוני, חומת אש ועוד

התוכנות הבאות הן כבר לא בגדר חובה, אבל מסוג הדברים ש"לא מזיק שיש בבית". לקריאת RSS ודואר אלקטרוני (אם אתם לא משתמשים בשירות דואר מבוסס רשת כלשהו, כמו Gmail, למשל), ניתן לעשות שימוש ב-Thunderbird. זוהי החלופה החופשית והחינמית ל-Outlook Express שבא עם XP או Windows Mail שמגיעה עם Vista. אם אתם מתעקשים להוסיף חומת אש נוספת, על זו של Windows, ל-Comodo יש פתרון מצויין - ובחינם.

 

צריכים כלי מוצלח וקל לניהול תמונות? קחו את IrfanView החינמית והקלה. היא תהפוך את חיי הצילום שלכם לפשוטים יותר.

 

ולסיום, גם הבלוגרים ירון גונן וארז וולף הכינו רשימות אלטרנטיביות משלהם לגבי המלצות התקנה של תוכנות על מחשב חדש (וולף ניסח זאת בצורת מכתב לאמא) - אתם מוזמנים לקרוא גם אותם, ולבחור את מוצרי התוכנה שמתאימים לכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קדימה, להעמיס תוכנות
צילום: index open
מומלצים