שתף קטע נבחר

רופאים מבצעים פעולות כואבות בילדים בלי הרדמה

נתונים כאובים ובעיקר מרגיזים: רופאים ברוב בתי החולים לא מקפידים להרדים או לאלחש תינוקות וילדים לפני ביצוע פעולות מכאיבות - כך מלמדים נתונים שנאספו מ-22 בתי חולים בישראל. ישנו מיתוס של רופאים לגבי כאב, לפיו ילדים קטנים ותינוקות לא חשים בכאב ולא זוכרים אותו ולכן כאב אינו מזיק, ואולי אף מחשל, אומר החוקר

טיפול רפואי כואב ביותר ניתן לילדים תוך גרימת סבל מיותר, ללא כל אמצעי הרדמה, אלחוש, או אמצעים אחרים להפחתת כאב - כך עולה מסקר שנערך בקרב מנהלי בתי חולים בישראל וממצאיו הוצגו היום (ג') בכנס באר-שבע לשלום הילד באוניברסיטת בן-גוריון.

 

מהנתונים שנאספו על ידי ד"ר יורם בן-יהודה, מנהל מיון ילדים בהדסה עין-כרם עולה כי ב-18 מתוך 22 בתי חולים בארץ נעשות רוב הפעולות הכואבות בתינווקת בני פחות משנה ללא הרגעה או אילחוש הולמים. בנוסף, רק שני בתי חולים עושים שימוש במשחה מאלחשת לפני ביצוע פעולות מכאיבות.

 

קושרים את הילד כדי שלא יפריע

לדבריו, "בבתי חולים רבים בארץ, נוהגים לקשור את הילד או מחזיקים אותו בכוח בעת ביצוע תפירה על מנת שלא 'יפריע' לטיפול בו. הילד צורח והרופא תופר. בדומה, החזרת שברים, שהיא פעולה כואבת מאוד, מתבצעת לעיתים קרובות ללא כל אלחוש או הרגעה, וזאת בטענה ש'זה לוקח רק רגע'".

 

ד"ר בן יהודה סיפר כי ישנם מיתוסים הקיימים בקרב רופאים לגבי כאב, לפיהם ילדים קטנים ובעיקר תינוקות, כביכול, לא חשים בכאב או כי תינוקות קטנים אינם זוכרים כאב או כי כאב אינו מזיק, ואולי אף מחשל. מיתוס נוסף הקיים בין הרופאים הוא כי העלמת הכאב או החלשתו עלולים לטשטש את הסימפטומים לבעיה. המיתוס הזה רווח בעיקר בקרב כירורגים, המאמינים בכך למרות מחקרים המוכיחים את ההפך. לדבריו, מניעת כאב פשוטה יותר מטיפול בכאב.

 

הסקר שערך מצא כי הגורמים לחוסר טיפול וחוסר מניעה של כאב בילדים הם חוסר מודעות לנושא, העדר ידע כיצד להעריך את רמת הכאב אצל תינוקות וילדים, אי ידיעה לגבי סוגי תרופות ומינונים מתאימים וחשש של הרופאים כי מניעת כאב תאריך את משך ההמתנה והטיפול.

 

החזרה של שברים ללא הרדמה

מהדו"ח שחיבר ד"ר בן-יהודה עולה כי בשל מחסור במרדימים אין מספיק רפאים שיודעים לבצע סדציה (טישטוש) בילדים ואיגוד המרדימים מתנגד להכשרת רופאים שאינם מרדימים לבצע פעולות אלו.

 

עוד נמצא כי בתשעה בתי חולים פעולות כמו דיקור מתני ותפירה של פצעים נעשות באלחוש מקומי או טופיקאלי בלבד בלי אמצעים להרגעת הילד, בשלושה בתי חולים נעשית החזרה של שברים ללא סדציה.

 

לדעת ד"ר בן-יהודה פתרון למצב עשוי להיות בהכשרה של רופאים נוספים לבצע פעולות להפחתת כאב בילדים.

 

לדברי ד"ר בן-יהודה, "אין סיבה שהילדים או התינוקות ימשיכו לסבול ואם אנו צופים שפעולה כלשהי שעומדת להתבצע תגרום לכאב, יש למנעו. הכאב גורם לנזק פסיכולוגי וגופני. הנזק הנפשי או החותם הנפשי שהכאב משאיר הוא ארוך טווח ולפעמים נשאר לאורך כל החיים".

 

ד"ר דוד גוזל, מנהל שירות הסדציה, בחלקת הרדמה וטיפול נמרץ בהדסה עין-כרם, אמר בדיון כי בארצות הברית אסור לעשות כל טיפול כירורגי ללא אלחוש – כולל ברית מילה או ניקור עור התוף.

 

ד"ר חזי לוי, ראש מנהל בריאות במשרד הבריאות, קרא להכשרה מתאימה בבתי הספר לרפואה ופיקוח צמוד יותר בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אבל למה להכאיב?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים