מסירופ ועד צ'יפס: חיזוק טבעי בשם טימין
עוד לפני שהכירו את סגולותיו הבריאותיות נחשב הטימין לסמל לאומץ ולאלגנטיות, ובמלחמת העולם הראשונה אף שימש כדאודורנט. פיליס גלזר על הצמח הדומיננטי שמכיל המון סידן, מגנזיום וויטמינים, ומשתלב נפלא באינספור מאכלים
שמתם לב כמה אנשים משתעלים סביבכם? ממש מכה. טוב, ברור שזה חורף ואנחנו נוטים לשבת ביחד במשרד או בבית ספר, כשהחלונות סגורים והחיידקים מתרבים ועוברים בקלות מאחד לשני. בדיוק בגלל זה החלטתי לכתוב אודות הטימין.
הטימין (קורנית בעברית) מכיל שמנים אתריים מסוג קרבקרול, חומר מרגיע עצבים ויעיל נגד נשירת השיער כי הוא מזין את שורשי הקרקפת. שמן טימין שימש במלחמת עולם הראשונה כחומר אנטיספטי וכדאודורנט. סירופ טימין (ראו מתכון בהמשך) מומלץ לשימוש במקרים של כאבי אזניים, צינון, דלקות בדרכי השתן, שיעול, כאבי ראש, גזים ולהורדת חום.
טימין בממחטה
הטימין נחשב לצמח רפואי ודקורטיבי הרבה לפני ששימש כעשב תיבול. בימי קדם הוא נחשב לסמל לאומץ ולאלגנטיות, ונשים נהגו להטמין גבעולי טימין בממחטות של גברים שיצאו למלחמה, כדי שישמור עליהם. ברומא העתיקה המחמאה הכי גדולה שאפשר היה להגיד לגבר, היא שהוא מריח מטימין. בימי הביניים הבינו שהטימין טוב גם מבחינה תזונתית, והוא מכיל המון סידן, מגנזיום, ברזל, אבץ, ויטמין A ,ויטמין B ומינרלים נוספים.
לטימין יש טעם נהדר אך דומיננטי, וניחוח ארומטי שמשתלב עם עשבי תיבול עדינים כמו פטרוזיליה, או כאלה מאותו אזור כגון בזיליקום ומרווה. הוספת יותר מדי טימין בתבשיל עלולה ליצור טעם קצת סבוני, אז לא כדאי להגזים. רצוי להשתמש בתבלין הטרי, כי היבש מאבד מניחוחו. טימין לימוני - שאפשר למצוא רק בשווקים או אצל ירקנים מובחרים - עדין אף יותר ומשתלב אפילו יותר טוב בתבשילים רבים.
הטימין משתלב נפלא עם כל משפחת הכרוב, כולל כרובית וכרוב ניצנים, אך גם עם תפוחי אדמה, עגבניות, קישואים וחצילים. הוא עוזר לעיכול מזון, וזו הסיבה שבגללה כדאי לשלב בתבשילים שומניים או כבדים.
צ'יפס עם טימין
הרבה יותר בריא מצ'יפס רגיל, שכל המשפחה תהנה ממנה. את אותה שיטה אפשר לעשות עם בטטה.
המרכיבים:
1-2 תפוחי אדמה גדולים (500 גרם) עם קליפה דקה
1-2 כפות שמן זית
מלח (רצוי מלח ים גס)
פלפל שחור גרוס
4 שיני שום מקולפות
2-3 גבעולי טימין
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום של 200 מעלות, ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
- שוטפים את התפודים היטב, כדי לוודא שאין לכלוך ו"עיניים".
- חוצים כל תפוח אדמה לאורך, ופורסים כל מחצית ל-7-8 פרוסות דקות, לאורך, בעובי אחיד.
- שמים את הפרוסות בקערה. מוסיפים את השמן, המלח והפלפל ומשפשפים היטב.
- מעבירים לתבנית בשכבה אחידה, ומוסיפים את שיני השום המקולפות.
- אופים 10-12 דקות, והופכים את הפרוסות בעדינות.
- מפזרים מעל את גבעולי הטימין וממשיכים לאפות כ-10 דקות או מעט יותר, עד שהצ'יפס מוכנים. מגישים חם.
גיוון: צ'יפס קליפות תפוחי אדמה: נשנוש פריך, ממכר ועשיר מאוד בסיבים תזונתיים. מקלפים לפחות 2-3 תפוחי אדמה גדולים עם סכין חדה, לקבלת קליפות עם מעט בשר מהתפוד. שמים בקערה ומוסיפים 2 כפיות שמן זית, מלח ופלפל. אופים בתבנית מרופדת בנייר אפייה 8-10 דקות, או עד שהקליפות פריכות וזהובות. מערבבים מדי פעם.
סירופ טימין
מתכון של דויד קאפח, מדריך צמחי מרפא ומומחה לרפואה משלימה
יש לשתות בלגימות איטיות, או ליצור סוכריות נגד שיעול, על ידי אידוי רוב המים בסיר, עד שנוצר משקע צמיגי. יוצקים אותו על נייר פרגמנט וכאשר הוא מתחיל להתייבש, חותכים לקוביות.
המרכיבים:
200 גרם עלי טימין טרי (או מיובש)1 ליטר מים רותחים
זרעי שומר, או אניס (לא הכרחי)
2 כוסות סוכר חום, או 1/2 קילו דבש
אופן ההכנה:
- שוטפים את עלי הטימין, אם הם טריים, ומניחים בסיר.
- מוסיפים את המים הרותחים וכמה זרעי שומר. משאירים למשך שעה ומסננים.
- שופכים את המשרה לסיר נקי. מוסיפים את הסוכר ומרתיחים.
- נותנים למים להתאדות, עד שנשארת כשליש מהכמות, חשוב לבחוש כל הזמן, כדי שהסוכר לא ישקע ויישרף.
- מצננים ושומרים את הסירופ בצנצנת במקרר.