מי מפחד מ"ברית הזוגיות"?
הסדרת הנישואים האזרחיים עומדת במרכז המאבק בין "ישראל ביתנו" לסיעות החרדיות. אולם מבדיקת ynet עולה כי עמדת פוסקי ההלכה בסוגייה אינה חד-משמעית ויש אף מי שסובר כי החובה להתחתן ברבנות מנוגדת להלכה
ש"ס ויהדות התורה מגבשות גוש חרדי חוסם ליברמן" במסגרת מאבקם נגד ב"ברית הזוגיות", אבל מתברר שפוסקי ההלכה אינם תמימי דעים ביחס להצעה העשויה להסדיר נישואים אזרחיים בישראל. בעוד "פוסק הדור", הרב יוסף שלום אלישיב, חושש לנישואי תערובת, טוען הרב הראשי לשעבר בקשי דורון כי ההתבוללות קיימת בכל מקרה וכי הסדרת נישואים למי שאינו יהודי רק תשחרר את הלחץ בבתי הדין לגיור.
ברבנות הראשית לישראל מסרבים בינתיים להתייחס לסוגיה, ומלשכת הרב ראשי יונה מצגר נמסר כי "המועצה היא שתקבע את עמדת הרבנות, והרב, המשמש כנשיאה, עוד לא גיבש דעה בנושא, והוא יעשה זאת אחרי שישמע את גדולי ישראל". ואולם ל-ynet נודע כי בעבר התייעץ מצגר בעניין עם המנהיג הליטאי הרב יוסף שלום אלישיב, ששלל באופן גורף נישואים אזרחיים, גם במקרה שבו שני בני הזוג הם "חסרי דת" שאינם יכולים להינשא ברבנות.
הרב אלישיב הסביר כי רבים מעולי ברית המועצות מתאמצים כיום להוכיח את יהדותם כדי להתחתן ברבנות, ואם יוכלו להתחתן בדרך אחרת לא תהיה להם מוטיבציה לעשות כן. החשש הוא לנישואי תערובת – התבוללות בחסות החוק - כאשר עולים יהודים שאינם רשומים ככאלה יתחתנו עם "חסרות דת".
הרב עמאר יתיר נישואי "חסרי דת"?
אבל לא כולם נגד. לפני כשנה וחצי הגיעו הרב הראשי שלמה עמאר ושר המשפטים דניאל פרידמן להסכם לפיו יוסדרו נישואים אזרחיים לכ-300 אלף העולים הלא יהודיים החיים בישראל. הרב עמאר זכה אז לביקורת קשה בעיתונות החרדית והמהלך לא יצא לבסוף לפועל, וגם הוא מסרב היום להתייחס לסוגיה הרגישה שצפויה לעמוד במרכז המשא ומתן הקואליציוני.מלשכת עמאר נמסר היום ל-ynet כי "מה שהיה היה, ולרב אין כוונה להתייחס להצעה, כל עוד אינה עומדת על הפרק באופן ממשי". ואולם בסביבת הרב עמאר מעריכים כי לא תהיה לו התנגדות לאפשר מסלול נישואים אזרחי לחסרי דת בלבד, במידה שיובטח שיהודים יתחתנו רק ברבנות ולא יהיה חשש להתבוללות.
הרב הראשי לשעבר, אליהו בקשי-דורון, הפתיע לפני ארבע שנים כשטען כי יש לעודד נישואים אזרחיים בישראל, ואף פרסם על כך מאמר מנומק בכתב העת ההלכתי "תחומין". על פי הרב דורון, חיוב כלל האזרחים להתחתן כהלכה ברבנות גורם מכשולים רבים לזוגות שאינם שומרים על "קדושת המשפחה", ועלול להרבות ממזרים ואיסורי "אשת איש". עוד טען כי כאשר לעולים "חסרי הדת" אין מסגרת נישואים חלופית מופעל לחץ כבד על הממסד הרבני לג
יירם בכל מחיר, לעיתים בניגוד להלכה, כדי שיוכלו להתחתן.
הרב בקשי-דורון מחזיק בעמדתו זו גם היום, והוא תומך בהסדרת נישואים אזרחיים לכל אזרחי ישראל, יהודים ושאינם יהודים. לדבריו, הדבר ישחרר את הלחץ מעל בתי הדין לגיור, הן מצד הממשלה והן מצד חסרי הדת, שלא יזדקקו עוד לגיור כדי להינשא. ומה עם החשש מנישואי תערובת? "זה קורה בכל מקרה והחוק לא מנע ולא יצליח למנוע את זה", אמר היום הרב, "אנשים חיים כמתבוללים גם היום ונוסעים להתחתן בקפריסין".
רבני צֹהר היו שותפים לניסוח מצעיהן של מספר מפלגות בנושאי דת ומדינה, ובהן גם ישראל ביתנו, אך בארגון טרם גיבשו עמדה אחידה בנושא ברית הזוגיות. "הרבנות תופסת את החבל בשני קצותיו - מצד אחד לא אנחנו לא מוכנים להשיא את חסרי הדת ופסולי החיתון, ומצד שני לא נותנים להם להתחתן", הסביר ל-ynet בכיר בצֹהר את הדילמה, "השאלה היא אם הקהילה היהודית הגדולה בעולם יכולה לחוקק חוק כזה שיש בו אמירה שהתבוללות זה בסדר". הסוגיה צפויה לעלות לדיון בכנס רבנים שיקיים הארגון בקרוב - שם תנוסח עמדת צֹהר הרשמית