שתף קטע נבחר
 

אובמה חשף תוכנית סיוע לבעלי בתים

נשיא ארה"ב חשף בבית ספר באריזונה תוכנית בהיקף של 75 מיליארד דולר שתאפשר ללוקחי משכנתאות להשיג מימון מחדש של המשכנתא, ותיתן תמריצים למוסדות מלווים כדי שיסייעו ללווים שנמצאים על סף עיקול ביתם

נשיא ארה"ב ברק אובמה חשף אתמול (ד') תוכנית שנועדה להתמודד עם משבר עיקולי הבתים, ולסייע לכ-9 מיליון אמריקנים להימנע מלאבד את ביתם. היקף התוכנית שחשף הנשיא - 75 מיליארד דולר.

 

 

במקביל, הודיע משרד האוצר האמריקני כי יכפיל את הסיוע שניתן לענקיות המשכנתאות הפדרליות פאני מיי ופרדי מאק. הממשלה, שהשתלטה על שתי החברות בסתיו האחרון, הודיעה כי תספוג הפסדים בהיקף של עד 200 מיליארד דולר בכל אחת מהחברות.

 

התוכנית היא שאפתנית יותר מהצפוי, ויקרה יותר, אך המימון יגיע מתוכנית החילוץ של תעשיית הפיננסים בהיקף של 700 מיליארד דולר שאישרו בתי הנבחרים בסתיו שעבר. היא נועדה לסייע ללוקחי משכנתאות ששווי המשכנתא שלהם גדול משווי הנכס שלהם היום, וכן ללווים שנמצאים על סף עיקול ביתם.  


נשיא ארה"ב ברק אובמה מציג את התוכנית באריזונה (צילום: AFP)

 

היוזמה תסייע לעד חמישה מיליון אמריקנים להשיג מימון מחודש למשכנתא, אם המשכנתאות שלהם נמצאות בבעלות פאני מיי או פרדי מאק או שהחברות מבטחות אותן. כיום, בעלי בתים שחייבים יותר מ-80% משווי ביתם אינם זכאים למימון מחדש. לדברי אובמה, העלות של הסרת המגבלה הזאת למשלמי המסים היא אפסית. "פאני ופרדי יקבלו תשלומים קטנים יותר, אך הדבר יתקזז עם צמצום במספר האנשים שיגיעו לחדלות פירעון ובמספר עיקולי הבתים".

 

בנוסף, מספקת התוכנית תמריצים למעניקי משכנתאות, בניסיון לשכנע אותם לסייע לעד ארבעה מיליון לווים שנמצאים על סף עיקול. חלק זה של התוכנית נקרא "יוזמת ייצוב בעלי הבתים", ובמסגרתה יפחיתו המוסדות המלווים את שער הריבית על ההלוואות כך שההחזר החודשי יעמוד על לא יותר מ-38% מהכנסתו של בעל הבית, וקרנות ממשלתיות יסייעו להפחתת ההחזר החודשי ללא יותר מ-31% מההכנסה של בעל הבית.

 

לפי Economy.com של מודי'ס, מ-52 מיליון בעלי בתים בארה"ב שלקחו משכנתא, כ-13.8 מיליון, או 27%, חייבים יותר על המשכנתא שלהם מאשר שווי הנכס שלהם.

 

הנשיא חשף את התוכנית באופן רשמי בבית ספר באזור פיניקס שבאריזונה, מדינה שנפגעה קשות ממשבר הדיור והמשכנתאות. לדבריו, "השקעות אלו במניעת עיקולים היום תחסוך לנו את העלות של עיקולי הבתים מחר, עלות שנופלת לא רק על המשפחות שנטלו את ההלוואות, אלא גם על השכנים שלהם, הקהילות שלהם והכלכלה שלנו כולה".

 

המגזר טרם הגיע לתחתית

קריסת מגזר הדיור והמשכנתאות, בעיקר משכנתאות הסאב-פריים, סימנו את תחילתו של המשבר הנוכחי. והשפל, כפי הנראה, טרם הגיע לתחתית: בנייה של בתים חדשים ובקשות להתחלות בנייה עתידיות צנחו בינואר לשפל של כל הזמנים, כאשר בכל חלקי ארה"ב נרשמו צניחות חדות בפעילות הבנייה.

 

בנוסף, דווח לאחרונה כי היקף העיקולים בינואר 2009 עלה ב-18% לעומת ינואר 2008, וכי מחירי הבתים בארה"ב צנחו ב-12.4% ב-2008, הירידה השנתית החדה ביותר מאז החלו הרישומים ב-1979.

 

הפדרל ריזרב מוריד את תחזית הצמיחה

הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארה"ב) הוריד אמש את תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית, וכעת צופה הבנק כי הכלכלה האמריקנית תתכווץ בין 0.5% ל-1.3% ב-2009, לעומת תחזית קודמת  להתכווצות של 0.2% עד צמיחה של 1.1%.

 

עוד צופה הפד כי האבטלה במדינה תעלה ל-8.5% עד 8.8% השנה, לעומת תחזית קודמת לשיעור אבטלה של 7.1% עד 7.6%. האבטלה הגיעה כבר ל-7.6% בחודש שעבר.

 

בכירי הפד צופים כיום כי בהינתן חוזק הכוחות שמכבידים על הכלכלה, "ההתאוששות תהיה הדרגתית וממושכת באופן חריג". עוד צופים בפד כי שיעור האבטלה יישאר גבוה "משמעותית" מהמצב הנורמלי עד סוף 2011, אפילו אם לא יתרחשו זעזועים כלכליים נוספים.


פורסם לראשונה 18/02/2009 20:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים