שתף קטע נבחר
 

למה פתאום כל כך הרבה חולים באסתמה?

בשנים האחרונות חלה עליה תלולה במספר חולי האסתמה ברחבי העולם. מחקרים חדשים מגלים כי שימוש בתרסיסי נקיון, טיפול בפראצטמול וחסר בוויטמין D עשויים להיות הסיבה

אסתמה היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בילדים. על פי ההערכות, עד 20 אחוז מהילדים בישראל לוקים בה, כ-60 אחוז מהם יסבלו מאסתמה גם בבגרותם. בעשורים האחרונים חלה עליה תלולה בשיעור חולי האסתמה בעולם ומחקרים אחרונים קושרים עליה זאת בשימוש בתרסיסי ניקוי, שימוש נרחב באקמול וחסר ברמות ויטמין D.

 

אסתמה, הגורמת לקוצר נשימה, שיעול וציפצופים, היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה. היא אינה נגרמת מחיידקים, אלא מתגובה לגירויים שונים. תגובה זו מתבטאת בהיצרות חסימתית של דרכי הנשימה, בבצקת, בהפרשות ריר מרובות ובהתכווצות החלק השרירי של דופן דרכי הנשימה. חסימות אלה גורמות להפרעה באוורור ובחימצון בדרגות חומרה שונות.

 

במשך שנים הייתה מקובלת תיאוריית ההיגיינה כהסבר להבדלים בשיעורי האסתמה ברחבי העולם. במדינות מערביות, שיעור האסתמה היה גבוה פי 50 לערך מזה שבארצות העולם השלישי. על פי תאוריית ההיגיינה, תושבי המערב נחשפים פחות לחיידקים נגיפים וטפילים, מה שגורם לשינוי תגובת מערכת החיסון ולעליה במחלות אלרגיות.


אלרגיה? גנטיקה? למה כה רבים מתקשים לנשום? (צילום: גטי אימג')

 

לדעת פרופ' הרולד נלסון מבית החולים בדנוור, תיאוריית ההיגיינה אינה מסבירה לגמרי את העליה בשיעור האסתמה בארצות הברית ובארצות מתועשות. שיעור האסתמה הכפיל את עצמו בארצות הברית מאז שנות השמונים. בכנס מחלות אלרגיה ונשימה שנערך לאחרונה בארצות הברית, טען פרופ' נלסון כי רמות ויטמין D, החשיפה לתרסיסי ניקוי ושימוש נרחב בפראצטמול תרמו למגיפת האסתמה.

 

פראצטמול במקום אספירין

הדאגה באשר לחומרי ניקוי קשורה בכך שאדי התרסיסים נשאפים ומגרים את הריאות. הסיכון הגבוה ביותר מגיע ככל הנראה ממטהרי אוויר ותרסיסי ניקוי חלונות. אחת ההוכחות לטענותיו של נלסון מגיעה ממחקר אירופאי רחב היקף שכלל עשר מדינות ובו נבדקו 3,503 אנשים שעסקו בניקוי בתיהם.

 

הנבדקים היו בריאים ללא רקע של אסתמה. ומצא כי אלה שעשו שימוש בתרסיסי ניקוי 4 פעמים בשבוע נמצאו בסיכון כפול ללקות באסתמה. החוקרים הסבירו כי המנגנונים המעורבים בעליה בשיעור האסתמה כתוצאה מהחשיפה לתרסיסי ניקוי

 אינם ידועים, אולם ככל הנראה מתרחשת תגובה דלקתית בריאות התורמת להיווצרות האסתמה.

 

בחודש נובמבר 2007 פרסמו חוקרים מבוסטון מחקר בכתב העת לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית בו הראו קשר בין רמות נמוכות של ויטמין D באמהות לבין אסתמה. החוקרים אמרו כי בשנים האחרונות השהייה הממושכת בתוך הבית והחשיפה המופחתת לקרני השמש, הובילה לחסר בוויטמין D במיוחד בנשים הרות. התוצאה: אסתמה ואלרגיות אצל הצאצאים.

 

גם הירידה בשימוש באספירין כמשכך כאבים ומוריד חום תורמת ככל הנראה לעליה בשיעור האסתמה. תינוקות וילדים כבר אינם מטופלים באספירין בשל סיכון מוגבר לתסמונת ריי. המדובר במחלה קטלנית הפוגעת באיברים רבים ובפרט במוח ובכבד. התסמונת פורסמה לראשונה בשנות ה-60 ע"י ד"ר דאגלס ריי לאחר שמספר ילדים סבלו מבעיות נוירולוגיות קשות בעקבות זיהום ויראלי וטיפול באספירין.

 

המחלה גורמת לפגיעה קשה בכבד, לנפיחות בתאי המוח עד לפרכוסים, תרדמת ומוות. בעקבות חשיפת התסמונת החדשה הפוגעת בילדים, נאסר השימוש באספירין בילדים ובני נוער מתחת לגיל 19. האיסור הזה הביא לירידה משמעותית במספר הדיווחים על התסמונת, ומנגד לעליה בשימוש בתחליפים להורדת חום ושיכוך כאבים ובראשם – פראצטמול (אקמול, דקסמול ואחרים).


ואולי האשם הוא בתרסיסי הניקוי? (צילום: אינדקס אופן) 

 

התרופה פראצטמול מפחיתה בגוף את רמות החומר נוגד החימצון גלוטטיון, המסייע בעצמו למניעת נזק לריאות הנגרם על ידי חומרים מזיקים. במחקר שבוצע ע"י המכון למחקר רפואי בניו זילנד ב-31 מדינות, נבדק הקשר בין השימוש בפרצטאמול לבין הסיכון למחלות אלרגיה הכוללות אסתמה, אקזמה ומחלות אלרגיה נוספות. הורים למעל 200 אלף ילדים, נשאלו על השימוש בפרצטאמול בשנות הילדות, ועל תסמינים מהם סובל הילד כעת, ובהם קוצר נשימה ונגעים עוריים.

 

החוקרים מצאו כי השימוש בפרצטאמול בשנה הראשונה לחיים מעל פעם בחודש, הגביר את הסיכון לאסתמה ב-46 אחוזים. השימוש התכוף באקמול הגביר גם את חומרת המחלה אצל ילדים אסתמטיים. ילדים המטופלים במינונים גבוהים של פראצטמול מידי יום, היו בסיכון פי 3 ללקות באסתמה. החוקרים סיכמו כי השימוש בפראצטמול עשוי להיות גורם סיכון להתפתחות של אסתמה בילדות.

 

אסתמה היא מחלה גנטית

חרף המחקרים, פרופ' מרדכי קרמר, מנהל מכון הריאות במרכז הרפואי רבין סבור כי אין די הוכחות לכך שגורמים סביבתיים מעוררים את המחלה, וכי הכל מתחיל בגנטיקה. "הסיבה השכיחה ביותר לאסתמה היא אלרגיה" הוא מסביר, "כשבודקים ילדים או חיילים עם אסתמה מוצאים ב-95% מהם רגישויות לחומרים שונים ובהם קרדית אבק הבית, צמחים ופרוות בעלי חיים. יש אסתמה שאיננה אלרגית שמופיעה אצל מבוגרים וקשורה לזיהומית ריאתיים שבעקבות גירוי חזק גורמים לתמונה אסתמטית. הם אינם גורמים למחלה אלא רק להתפרצותה".

 

לדברי פרופ' קרמר עדיין לא נמצא הגן הגורם למחלה, אולם על פי העדויות שנאספו עד כה נראה כי המחלה היא בעלת מרכיב גנטי ונטיה משפחתית. "תיאוריית ההיגיינה לפיה האמהות שומרות על הילדים ובכך מונעות את החשיפה שלהם לאלרגנים עדיין מוטלת בספק".

 

גם באשר לממצאי המחקר שמצא קשר בין ויטמין D לבין שכיחות אסתמה, מטיל פרופ' קרמר ספק. "ייתכן שהקשר לחסר בויטמין D הוא בכך שהילדים נמצאים יותר בבית, נחשפים פחות לאור השמש, ומכאן יש להם רמות נמוכות של הוויטמין. כך הם גם נחשפים פחות לסביבה בחוץ, ואז היציאה החוצה מעוררת אצלם את ההתקף. אבל לדעתי, זו אינה סיבה למחלה".

 

"מחקרים כאלה שקושרים בין גורמים סביבתיים לבין אסתמה יוצאים חדשות לבקרים" אומר פרופ' קרמר, "ברור שחומרים מגרים יוצאים התלקחות של התקף אסתמטי, אך קשה לי לראות קשר ביניהם לבין יצירת מחלה. אלרגיה היא נטיה מולדת גנטית שהיא הבסיס להתקפים. יהיו נחוצים עוד מחקרים רבים כדי לקבוע חד משמעית שיש גורמים המובילים למחלה. אולם סביר להניח שעד אז, ימצא הגן הגורם לאסתמה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסתמה. עליה במספר החולים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים