שתף קטע נבחר
 

מחקר ישראלי ענק: עובר זכר מגביר הסיכון לסיבוך בלידה

אז מי פה המין החלש? רופאים מבילינסון שבדקו למעלה מ-60 אלף נשים מצאו כי עובר ממין זכר מגביר את הסיכון ללידה מוקדמת, בסיוע מכשירים, או בניתוח קיסרי, בהשוואה ללידת בנות. בנוסף גדל הסיכון של עובר ממין זכר למשקל גבוה ביחס לגיל ההריון

יש לך ברחם עובר זכר? ייתכן שהצרות בדרך. מחקר ישראלי רחב היקף מצא כי עובר זכר מגביר את הסיכון ללידה מוקדמת, לידה בניתוח קיסרי, לידה מכשירנית או לעובר גדול ביחס לגיל ההריון. המחקר יוצג בכנס היסוד של החברה הישראלית לרפואה מגדרית שיתקיים השבוע בבילינסון.

 

מין הילוד מתגלה לרוב בסקירת מערכות סביב השבוע ה-15 להריון. מעל ל-50% מהלידות בישראל הן לידות זכר. עד כה לא בוצעו מחקרים רבים אשר בדקו את הקשר בין מין העובר לבין תוצאות ההריון.

 

במחקר אותו ערכו ד"ר ניר מלמד, ד"ר יריב יוגבר ופרופ' מרק גלזרמן מביה"ח לנשים בבילינסון, בדקו הרופאים כיצד משפיע מין העובר על תוצאות ההריון. במחקר נבדקו למעלה מ-60 אלף נשים שילדו בבילינסון בין השנים 1996-2006

 

הממצאים המפתיעים הראו שעובר ממין זכר מעלה את הסיכון ללידה מוקדמת בכ-70%, את הסיכון לניתוח קיסרי בכ-10%, ואת הסיכון ללידת ואקום בכ-50% ביחס לעובר ממין נקבה.

 

עוד נמצא כי לעובר זכר יש סיכוי גבוה יותר להיות גדול ביחס לגיל ההיריון. לעובר ממין נקבה נמצא סיכוי גבוה יותר להיות במצב עכוז ולהיות קטן ביחס לגיל ההיריון. במחקר לא נבדקו הסיבות להבדלים, אך החוקרים משערים כי ישנה השפעה לשוני במרכיבים ההורמונאליים של שני המינים.

 

"בספרות הרפואית יש מעט מאד עבודות שבדקו את השפעת מין העובר על תוצאות ההריון", מסביר ד"ר ניר מלמד. "המחקר שלנו הוא תצפית שיכולה לסייע לנו להבין את המנגנונים של לידה מוקדמת והפרעות לגדילה שהסיבות להן עדיין אינן ידועות ומבוססות על השערות".

 

לדברי ד"ר מלמד, אחת ההשערות קושרת את רמת הטסטוסטרון להאצה בגדילה. "ייתכן שרמת הטסטוסטרון הגבוהה אצל עובר ממין זכר גורמת לזכרים להיות גדולים יותר. ההורמון הזה גם מעכב את החומר סורפקטנט שמסייע להבשלת הריאות, ולכן ייתכן שקיים פה קשר לסיכון המוגבר של זכרים לסיבוכים נשימתיים".

 

האם נשים שמתבשרות על בן זכר צריכות להיכנס עכשיו לפאניקה? מלמד: "הדבר האחרון שאנחנו רוצים זה להלחיץ. הרי מעל למחצית מהלידות הן של בן זכר ואין סיבה עכשיו לצאת מפרופורציות. מדובר בתצפית שכרגע החשיבות היחידה שלה היא לסייע לנו בעתיד למצוא את הסיבות לסיבוכי לידה. המחקר לא מצדיק מעקב הריון שונה או התייחסות אחרת מבעבר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
לידה. פחות סיכון עם בנות
צילום: חיים הורנשטיין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים