שתף קטע נבחר

תושב בריטי שנחטף ועונה שוחרר מגואנטנמו

בריטי ממוצא אתיופי נחת אחר הצהריים בבריטניה לאחר ששוחרר ממתקן המעצר במפרץ גואנטנמו בקובה - השחרור הראשון מאז שאובמה החל את כהונתו. פרקליטיו מתכוונים לתבוע את השלטונות האמריקנים בגין ההתעללות שספג

תושב בריטי לשעבר, הטוען כי עונה באכזריות במתקן סודי של ה-CIA במרוקו, שוחרר היום (ב') ממתקן הכליאה האמריקני במפרץ גואנטנמו שבקובה, לאחר כמעט שבע שנים שהיה עצור בידי ארצות הברית. 

 

ארה"ב הסכימה בשבוע שעבר לשחרר את מוחמד בעקבות לחץ שהפעילה ממשלת בריטניה במשך השנה וחצי האחרונות. הוא העציר הראשון ממתקן הכליאה במפרץ גואנטנמו מאז שנכנס ברק אובמה לתפקידו כנשיא ארה"ב.

 

העציר, בניאם מוחמד, תושב בריטי ממוצא אתיופי, נחת אחר הצהריים בבריטניה. "אני כל כך שמחה ומאושרת - מלים לא יוכלו לבטא זאת", הגיבה אחותו של מוחמד, זוהרה, על שחרורו של אחיה בן ה-30. זוהרה ואח נוסף של מוחמד מתגוררים כעת בארה"ב, ואילו הוריהם נמצאים באתיופיה. מוחמד קיבל את תושבותו הבריטית כאשר היה נער - ומאז היא פגה.


בניאם מוחמד עם נחיתתו בבריטניה, היום (צילום: AP)

 

"אני מקווה שאתם מבינים שאחרי כל מה שעברתי, איני מסוגל מבחינה פיזית ומנטלית לפגוש את התקשורת עם שובי לבריטניה", נכתב בהודעה שפרסמו בשמו של מוחמד פרקליטי. "אני מקווה שאהיה מסוגל לתפקד טוב יותר בהמשך הדרך, כאשר הליך החלמתי יתקדם", הוסיף.

 

"לפני הפרשה הזאת, עינויים היה בעבורי מונח מופשט. מעולם לא שיערתי שאני אהיה קורבן של עינויים. קשה לי להאמין שנחטפתי, הועברתי ממדינה אחת לשנייה, ועוניתי בשיטות של ימי הביניים - וכל זאת, בהוראת הממשל האמריקני".

 

עם שובו לבריטניה, ייאלץ מוחמד להיחקר על ידי שוטרים בריטים - ויצטרך להגיש בקשה לאישור שהיה זמני בבריטניה. דובר מטעם משרד הפנים הבריטי ציין כי הוא מעריך שהליך הראיון שיעבור מוחמד יהיה קצר. "האתגר הגדול ביותר שעומד בפניו הוא הצורך להגיע למקום שקט לפני שהוא מקבל החלטות בנוגע לעתידו", אמרה עורכת דינו, איבון ברדלי.

 

פרשת כליאתו של מוחמד מעוררת שאלות לא נעימות לממשלו של הנשיא ברק אובמה, שהבטיח לפתוח בעידן חדש של

מנהל תקין ואחראי - ובעבור בריטניה, בת בריתה הקרובה ביותר, בייחוד בתחום המאבק בטרור.

 

פרקליטים של מוחמד טוענים כי יש בידיהם מסמכים המוכיחים כי ארה"ב שלחה את מרשם למרוקו, שם עונה. לטענתם, בריטניה היתה מודעת לעינויים שספג, המהווים הפרה של אמנת האו"ם נגד עינויים, שנחתמה ב-1994. הם הבהירו כי בכוונתם לתבוע את השלטונות בשל הפרשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בניאם מוחמד. לא מסוגל לפגוש את התקשורת
צילום: AFP
מומלצים