הכנסת ה-18 יוצאת לדרך, עם 31 ח"כים חדשים
טקס הצהרת האמונים יחל ב-16:00 במליאה, בניהולו של ותיק הח"כים, מיכאל איתן. יו"ר הכנסת היוצאת, דליה איציק: אני אוהבת את הכנסת, אך חשה הקלה עם סיום תפקידי
ממשלה חדשה עדיין אין - אבל כנסת דווקא כן.
120 המחוקקים החדשים יצהירו היום (ג') אמונים בטקס חגיגי במשכן הכנסת, ובכך תצא לדרך רשמית הכנסת ה-18.
מבין 120 חברי הכנסת שיצהירו אמונים, 31 הם חברי כנסת חדשים. בנוסף, ישנם כמה חברי כנסת נוספים שחוזרים לכהונה נוספת לאחר הפסקה. בכנסת החדשה יכהנו מספר שיא של נשים - 21.
תקדים נוסף יירשם עקב התפטרותו של אהוד אולמרט - בפעם הראשונה, ראש הממשלה המכהן אינו חבר כנסת. למעשה, מדובר בבעיה חוקתית, שכן החוק קובע כי ראש הממשלה יהיה חבר כנסת, אולם הפרשנות המקובלת בכנסת היא שבמצב של ממשלת מעבר - ראש הממשלה לתקופה קצרה וקצובה יכול לכהן למרות שאינו מכהן בכנסת.
מליאת הכנסת - ארכיון (צילום: רפי בן חקון)
הישיבה החגיגית תחל בשעה 16:00 באולם המליאה, במעמד נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה אהוד אולמרט ונשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש. עוד קודם לכן, ב-15:30, יתקיים ברחבת הכניסה לכנסת טקס קבלת פנים ממלכתי לנשיא המדינה, בהשתתפות יו"ר הכנסת היוצאת דליה איציק. בישיבה המיוחדת במליאה יישא הנשיא פרס דברים, וינהל אותה ותיק חברי הכנסת, מיכאל איתן (ליכוד). במהלך הישיבה תושמע הקלטה של הכרזת העצמאות.
"יחס הממשלה לכנסת השתפר"
לאחר סיום הצהרות האמונים במליאה תתקיים קבלת פנים בטרקלין שאגל במשכן, ותצולם התמונה המסורתית של ראשי הרשימות לכנסת עם נשיא המדינה, ראש הממשלה ויו"ר הכנסת בפועל, וכן יתקיים טקס פרידה מיו"ר הכנסת דליה איציק, שבו יישא דברים, בין היתר, ראש הממשלה אהוד אולמרט.
איציק, ששימשה במהלך הקדנציה גם כממלאת מקום נשיא המדינה בשל נבצרותו של משה קצב, סיכמה את כהונתה: "נפל בחלקי כבוד גדול לשמש בתפקיד יו"ר הכנסת - ואיני רואה בכך דבר המובן מאליו. התחושה שלי בעת סיום תפקידי היא דו ערכית: מצד אחד
נטל האחריות יורד ממני, אני כבר לא אחראית לכל פרט ופרט בכנסת, ואני כבר לא צריכה לקחת כל מה שקורה במשכן באופן אישי. כשאתה יו"ר כנסת - ובמיוחד כשאכפת לך - אתה לוקח כל דבר אישי, גם אם הוא אינו קשור בך ישירות, אז ללא ספק בהקשר זה אני חשה הקלה מסוימת עם סיום תפקידי".
"מצד שני", הוסיפה איציק, "אני אוהבת את הכנסת ואת התפקיד מאוד. אני וצוותי ניסינו ואני מאמינה שגם הצלחנו להביא לשינוי במעמד הרשות המחוקקת בישראל. כיום אין מנהיג בעולם שמגיע לארץ ולא בא לנאום בכנסת, וגם יחסה של הממשלה לכנסת השתפר פלאים, למשל בעצם כך שכיום יודעים באוצר שחוק ההסדרים - להבדיל מהעבר - צריך להיות בעל היקף מצומצם בלבד, והכנסת כבר אינה חותמת גומי כפי שהייתה בעבר. אני מאוד מקווה שבכנסת ה-18 מה שעשינו לא יירד לטמיון. זו הולכת להיות כנסת קוטבית בשל הרכבה, ואני מקווה שיוכל להימצא המשותף בין חברי הכנסת כדי שהציבור ייצא נשכר מהעבודה הפרלמנטרית של בית המחוקקים גם בשנים הקרובות".