לדור: נבדוק את עצמנו בתיק קצב
בכנס שנערך בירושלים, העלתה השופטת עדנה ארבל את העובדה כי אין גוף שמבקר את הפרקליטות. בתגובה אמר משה לדור כי הפרקליטות בודקת את עצמה וכי הוא לא מוכן לגוף ביקורת חיצוני: "אנו לא מוכנים בשם הציבור להתאבד"
מי יבקר את הפרקליטות? זו השאלה שעמדה במוקד דיון שנערך הערב (יום ג') במרכז האתיקה בירושלים. שופטת בית משפט העליון, עדנה ארבל, אמרה שכמו שיש לשופטים פורום הדן בשאלות האתיות העולות בפניו ואת נציב תלונות השופטים המברר כל תלונה - כך רצוי שיהיה פורום קבוע בפרקליטות שידון בבעיות אתיות. פרקליט המדינה, משה לדור, השיב והתייחס לאחר הכנס לתיק הנשיא לשעבר: "לאחר שתתקבל ההחלטה בפרשת קצב, נכון יהיה לברר את התנהלותנו".
ארבל שכיהנה בעבר כפרקליטת המדינה, אמרה כי "קשה לקבל אי קיומו של מוסד מקביל ודומה,
כאשר מדובר בגוף דוגמת הפרקליטות. מדוע מתקבלת בשיוויון נפש העובדה שאזרח הממתין להכרעה בעניינו אינו יכול לעשות דבר כדי להחיש טיפול המתמהמה - זולת עתירה לבג"ץ".
ארבל דיברה על התנהלות ההליכים במשפטים ועל כך שהתנהלות הליכים ממושכים פוגעת בקוד האתי של הפרקליטות. "אני מודעת לעומס הרב, אך עיכובים בהליכים פגיעתם רעה והם כוללים פגיעה בפרט, פגיעה באינטרס הציבורי ופגיעה בבירור העניין". ארבל הוסיפה כי לטיפול מהיר ויעיל יש לו היבטים אתיים - הן מבחינת הציבור והן מבחינת הפרט. לדבריה, הפרקליטות מחוייבת למצויינות וככזו עליה להמשיך ולחתור לשיפור.
בתגובה אמר פרקליט המדינה משה לדור כי "אין מקום בעולם שבו מיישמים משהו דומה למה שנרמז, לגוף שמלווה את הפרקליטות ובוחן שאלות שנשאלות כגון האם פגענו במתלוננת, האם הפרקליטות פוגעת באמון הציבור, כאשר היא נמנעת מלערער". לדבריו, המערכת בראשה הוא עומד היא נקייה ביותר ועושה את עבודתה בצורה נהדרת. "אני מסכים לקוד אתי. הפרקליטות היום עובדת לפי קוד אתי, המדינה הזו צריכה פרקליטות חזקה, אולם אסור שגורם שמחוץ לפרקליטות ילווה ויבקר את עבודת הפרקליטות. אין בעולם גוף כזה שמבקר את עבודת התביעה. אנו צריכים להיזהר מיצירת גוף נוסף המפקח עלינו, הפרקליטות זקוקה לאמון הציבור ובלעדיו היא לא יכולה לבצע את תפקידה".
לגבי תיק קצב, אמר לדור כי גם בעיניו התיק מתנהל בצורה ארוכה ובאופן שקשה לשתף את הציבור בו. "בתיק הזה בוצעו השלמות חקירה רבות, כאשר בעקבות ההשלמות ננקטו עמדות מעודכנות לגבי הפרשה. ישנם מספר אנשים העוסקים בתיק ומשמיעים את דעותיהם, כאשר לפי הערכתי אנחנו ממש קרובים לסיום התיק ולהחלטה בעניין. אמון הציבור היה נפגע יותר אילו החלטנו החלטות שאינן נכונות לשעה זו, על-פי הנורמות לפיהן עובדות הפרקליטות".
לדור ציין שהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אמר כבר בעבר שיהיה תהליך בקרה שיופעל בעקבות התמשכות ההליכים בעיתוי המתאים והליך זה אכן יינקט.
פרקליט המדינה אמר, כי כיום יש מספר גופים המבקרים את עבודת הפרקליטות - ביניהם פסקי דין של שופטים המבקרים את הפרקליטים, ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין וכן נציב תלונות הציבור ומבקר המדינה.
בסיום דבריו אמר לדור: "אנו לא מוכנים בשם הציבור להתאבד", כאשר הוא מכוון בדבריו להקמת גוף חיצוני שיבקר את הפרקליטות.