איראן: "חדשות טובות" על הגרעין - בחודש הבא
בטקס שנערך במתקן הגרעיני בבושהר טען ראש סוכנות הגרעין באיראן כי ב-9 באפריל יימסרו "חדשות טובות" על התקדמותה של תוכנית הגרעין האיראנית. הוא ציין כי במתקן להמרת אורניום בנתנז פעילות 6,000 צנטריפוגות - ואותת כי מספרן יעלה
ראש סוכנות הגרעין באיראן, רולאם-רזה אגא-זאדה, הודיע היום (ד') כי ב-9 באפריל יימסרו "חדשות טובות" בנוגע להתקדמות בתוכנית הגרעין של איראן. כך דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "מהר". אגא-זאדה לא מסר פרטים נוספים על טיב ההודעה שתימסר.
"כרגע אנחנו מפעילים בנתנז 6,000 צנטריפוגות ומספרן צפוי לגדול", אמר היום אגא-זאדה, במסיבת עיתונאים שערך בבושהר יחד עם עמיתו הרוסי, סרגיי קיריינקו. משמעות דבריו היא שאיראן סיימה את התקנתן של 2,200 צנטריפוגות חדשות, נוסף על 3,800 הצנטריפוגות שכבר פעלו בנתנז - כפי שעולה מדו"ח הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית שהתפרסם בנובמבר האחרון.
לטענת אגא-זאדה, בחמש השנים הקרובות תתקין איראן בנתנז בסך הכל 50 אלף צנטריפוגות - זאת, בהנחה שתצליח להתגבר על הבעיות הטכניות שעיכבו אותה עד כה בהפעלת הצנטריפוגות. לפני שבוע, אמר ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, כי עד כה אין הוכחות שאיראן אכן הוסיפה צנטריפוגות חדשות להעשרת אורניום. הוא טען כי הדבר נובע מסיבות פוליטיות.
הבוקר השתתף אגא-זאדה בניסוי כלים "יבש" שנערך בכור בבושהר והביע תקווה כי הצלחת הניסוי תביא בקרוב לתחילת ייצור החשמל בכור. כאשר נשאל אגא-זאדה מתי יהפוך הכור בבושהר לאופרטיבי, סירב למסור תשובה ברורה. עם זאת, הוא טען כי יידרש פרק זמן של בין ארבעה לשבעה חודשים כדי לבחון את הציוד שהותקן בכור. "פרק הזמן הזה עלול להשתנות בהתאם לתוצאות שונות של הניסוי, אבל צריך לזכור שלא ניתן להפעיל כור גרעיני תוך לקיחת סיכון", הוסיף.
להסיט את תשומת הלב מהבעיות הכלכליות
איראן מעוניינת לשדר לעולם מסר של "עסקים כרגיל" בכל הקשור לתוכנית הגרעין שלה - ולהראות כי היא ממשיכה להתקדם בתוכנית בלי קשר לשלושת סבבי הסנקציות שהטילה עליה מועצת הביטחון של האו"ם. אין ספק שהעובדה שאיראן
נערכת לקראת הבחירות לנשיאות שייערכו ביוני השפיעה על עיתוי הניסוי בבושהר - והדבר נכון גם לבשורות העתידיות בתחום תוכנית הגרעין.
השלטונות באיראן מעוניינים להסיט את הדיון הציבורי בבעיות הכלכליות החמורות שמהן סובלת הרפובליקה האיסלאמית - לנושא תוכנית הגרעין, שלגביה יש קונצנזוס רחב בחברה האיראנית. הנשיא המכהן מחמוד אחמדי-נג'אד מעוניין ליצור לעצמו דימוי ציבורי חיובי - לקראת התמודדותו על כהונה שנייה ב-12 ביוני מול המועמד הרפורמיסטי מוחמד חאתמי.