בנגלדש: המרד תם לאחר שטנקים נשלחו לבירה
שעות ספורות לאחר שטנקים נשלחו לעבר מטה משמר הגבול, שבו התמרדו חיילים, הודיעה הממשלה: תם המרד, הלוחמים נכנעו. אתמול נהרגו כ-50 איש בקרבות שפרצו על עקב מרד של לוחמי משמר הגבול. הרקע: ויכוח על שכרם
ממשלת בנגלדש הודיעה אחר הצהריים (יום ה') כי כל אנשי משמר הגבול שהתמרדו במטה שלהם בבירה דאקה הניחו את נשקם. הלוחים הסכימו להיכנע לאחר שהממשלה הבטיחה להם חסינות והסכימה לבחון את דרישותיהם לשיפור תנאי העסקתם. הסכמתם הושגה רק לאחר שהממשלה הפגינה את כוחה בשיגור טנקים לבירה.
"כל הלוחמים שהתמרדו מסרו את כלי הנשק שלהם", אמר נציג הממשלה החדשה לשיחות עם המורדים. הבוקר דווח כי המרד של הלוחמים ביחידת "רובאי בנגלדש" - כוח שפועל כמעין משמר הגבול במדינה האסייתית העניה שבדרום אסיה - התפשט לערים ברחבי המדינה.
מוקדם יותר הזהירה חסינה, ראש הממשלה הטרייה, כי תנקוט ביד קשה נגד השומרים המתמרדים אלא אם כן יניחו מיד את נשקם. "הניחו את נשקכם מיד ושובו אל בסיסיכם", קראה בנאום לאומה. "אל תאלצו אותי לנקוט בפעולות נוקשות או תמתחו את סבלנותי מעבר לגבולותיה".
משוריינים ברחובות הבירה דאקה, היום (צילום: רויטרס)
בעוד שהאלימות בבירה דאקה דוכאה והשקט שב לרחובותיה, היא התפשטה הבוקר ללפחות שש ערים אחרות ברחבי המדינה. אתמול נהרגו כ-50 בני אדם בקרבות במפקדת משמר הגבול בדאקה הבירה, עליה השתלטו השומרים המורדים ואשר נמשכו יותר מארבע שעות. אחרי פרוץ התקרית, נפגשו גורמים ביחידה עם חסינה. בפגישה הושג הסכם לפיו השומרים שהשתלטו על המפקדה ייכנעו - ולא יאונה להם כל רע. עם זאת, רק אחר הצהריים הסכימו המורדים ליישמו.
הפעם לא נראה כי למרד סיבות פוליטיות, כאמור, אלא כלכליות בלבד, שנוגעות לתנאי השכר. בשיחת טלפון, אמרו השומרים המורדים המתבצרים כי הם זועמים על כך שמפקדיהם דחו את בקשתם להשוות את שכרם ואת תנאי עבודתם לאלה שמהם נהנים חיילים בצבא. המרד פרץ יום לאחר שחסינה עצמה ביקרה במטה היחידה וקראה ללוחמים להיות "ממושמעים".
חיילים בכוח שמרד אתמול בבירה דאקה (צילום: רויטרס)
הפרשה מהווה מכה קשה לממשלתה של חסינה, שנכנסה לתפקיד רק בחודש שעבר וקיוותה להביא ליציבות שתמשוך משקיעים ותיתן תנופה למאמצי הפיתוח. לבנגלדש, מדינה ענייה בדרום אסיה בת יותר מ-140 מיליון תושבים, היסטוריה של הפיכות צבאיות ורציחות פוליטיות. שניים מנשיאיה של המדינה נהרגו בהפיכות צבאיות, ומאז שהמדינה קיבלה את עצמאותה מפקיסטן ב-1971, אירעו בה 19 ניסיונות הפיכה כושלים.
מפלגתה של חסינה ניצחה בבחירות לפרלמנט בדצמבר, שנערכו כדי להשיב את המדינה למשטר דמוקרטי, אחרי שנתיים של משטר חירום בגיבוי הצבא. פרשנים העריכו כי התפשטות המרד תקשה על חסינה לשמור על האחדות בשורות כוחות הביטחון - שהתערבו לא פעם בפוליטיקה. מפקד הצבא לשעבר, הגנרל עזיזור רחמן, אמר כי "זהו אתגר אדיר עבור ראש הממשלה וממשלתה, שצריכים לשמור על טקט בבואם לפתור את המשבר".