אובמה חשף את הצעת התקציב ל-2010
נשיא ארה"ב הודיע על הענקת ביטוח בריאות בר השגה למובטלים, ועל הכללת עלות המלחמות בעיראק ואפגניסטן בספר התקציב. לדבריו, יקוצצו הוצאות לא נחוצות ויושקעו כספים בחיזוק המדינה לטווח הארוך והעלאתה על מסלול של צמיחה בת קיימא
נשיא ארה"ב ברק אובמה חשף את הצעת התקציב הראשונה שלו במסיבת עיתונאים שקיים אתמול (ה'). הנשיא פתח את דבריו בהודעה על מתן ביטוח בריאות בר השגה לאנשים שאיבדו את עבודתם, צעד שיחול על כשבעה מיליון אמריקנים.
נשיא רב פעלים
- אובמה בקונגרס: יום הדין הגיע, זמן לקחת אחריות
בנוסף, הדגיש אובמה בפתיחת דבריו את הצורך במשמעת פיסקאלית בטווח הארוך. הנשיא המשיך בהתחייבות להפוך את התקציב לשקוף יותר, והודיע כי בניגוד למנהג בתקופת קודמו בתפקיד, הנשיא ג'ורג' וו. בוש, עלותן של המלחמות בעיראק ואפגניסטן תירשם בספר התקציב בצורה גלויה.
"עידן חדש של אחריות" - תקציב 2009 של ברק אובמה (צילום: AP)
הגירעון הצפוי בהצעת התקציב של אובמה לשנת הכספים 2009 הוא הגדול ביותר שנרשם מאז מלחמת העולם השנייה, ועומד על כ-1.75 טריליון דולר, או 12.3% מהתמ"ג האמריקני - הגדול ביותר שנרשם מאז 1945, אז עמד הגירעון על 21.5% מהתמ"ג. התקציב כולו מסתכם ב-3.6 טריליון דולר.
אובמה התחייב לקצץ את הגירעון במחצית, ולהביא אותו לרמה של 533 מיליארד דולר, או 3% מהתמ"ג, עד תום כהונתו ב-2013. לדבריו, בעבודה על התקציב זוהו כבר מקומות שבהם ניתן לקצץ בהוצאות הממשלה עד לרמה של 2 טריליון דולר.
לדברי אובמה הגירעון הגדול שהוריש לו בוש של טריליון דולר והמשבר הכלכלי החמור יידרשו מארה"ב "להתפשר על דברים שחשובים לנו אך שאיננו יכולים להרשות לעצמנו". עם זאת, אמר הנשיא כי "לא נקריב השקעות שיהפכו את אמריקה לחזקה יותר בעתיד".
אובמה השווה את ניהול תקציב המדינה לניהול התקציב המשפחתי, ואמר לפעמים יש כסף לעיצוב הבית, ולפעמים צריך להשקיע בבנייה מחדש של היסודות - שזו התקופה שבה אנו נמצאים כיום.
לדברי הנשיא, התקציב יתמקד בצמצום ההוצאות הלא נחוצות במשרדים השונים, ולהגדלת ההוצאות הנחוצות. בצד החיסכון ציין אובמה תוכנית לחיסכון של כ-20 מיליון דולר במשרד החקלאות באמצעות התייעלות ארגונית, וחיסכון של כ-200 מיליון דולר באמצעות ביטול תוכנית לניקוי מכרות פחם שכבר נוקו. בנוסף, ציין אובמה כי הצעת התקציב כוללת ביטול הטבות וקיצוצי מס לעשירים, והחלפתן בהטבות וקיצוצי מסים ל-95% מהמשפחות העובדות במדינה.
לדברי אובמה, התקציב בעיניו אינו רק מספרים, אלא מדד לעמידת הממשל שלו בהתחייבויות שלקח על עצמו, ומבחן למחוייבותו.
75.5 מיליארד דולר למלחמות
בהצעת התקציב מבקש אובמה תוספת של 75.5 מיליארד דולר למימון המלחמות בעיראק ואפגניסטן. התקציב משקף את תוכניות הנשיא להוצאת כוחות מעיראק והגדלת המשאבים המופנים לאפגניסטן. בנוסף, מבקש אובמה 130 מיליארד דולר לפעילות צבאית לשנת הכספים 2010.
הצעת התקציב מבקשת להגדיל את הוצאות הביטחון ב-4%, או 20.4 מיליארד דולר, ל-533.7 מיליארד דולר, ללא עלות המלחמות או הוצאות על פיתוח נשק גרעיני. הממשל צופה קיצוץ בהוצאות הביטחון בשנים הבאות.
בתקופת בוש נרשמו ההוצאות על המלחמות בחוק נפרד (פרט לתקציב 2008/9), ובשנה שעברה עמדו עלויות המלחמות על שיעור מוערך של כ-245 מיליארד דולר. הכלכלן זוכה פרס נובל ג'וזף שטיגליץ צפה ב-2006 כי עלויות המלחמה בעיראק יגיעו ל-2 טריליון דולר עד 2010.
634 מיליארד דולר לרפורמה בבריאות
בהצעת התקציב מקצה אובמה "קרן רזרבה" בהיקף של 634 מיליארד דולר כמקדמה לכיסוי כשני שלישים מהעלות הצפויה לעשר השנים הקרובות של הרפורמה שמתכנן הנשיא בביטוח הבריאות. עלותה של התוכנית בעשור הקרוב מוערכת בכטריליון דולר.
בנוסף, מתכוון אובמה להשקיע סכומים גדולים ב"השקעה היסטורית" בחינוך, שיכללו תמריצים למורים לפי ביצועים, סגירת פערי ההישגים בין בתי ספר תיכוניים ומאמצים נוספים "לתגמל על הצלחה בכיתה".