צבא ארה"ב מעריך: לאיראן יש די אורניום לפצצה
ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב העריך בראיון ל-CNN כי בידי איראן יש די חומר גרעיני לייצור פצצת אטום. "אני מאמין זה זמן רב שההשלכות של איראן בעלת כלי נשק גרעיניים יהיו קשות מאוד עבור האזור והעולם", הוסיף מאלן
ארצות-הברית סבורה כי בידי איראן יש די חומר גרעיני לייצור פצצת אטום - כך אמר היום (א') ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, אדמירל מייק מאלן, בראיון לרשת CNN.
בתשובה לשאלה אם לאיראן יש די חומר בקיע לייצור כלי נשק גרעיני, אמר מאלן: "אנו חושבים שיש להם, למען האמת". דבריו נאמרו בהופעה ברשת החדשות CNN. "אני מאמין זה זמן רב שההשלכות של איראן בעלת כלי נשק גרעיניים יהיו קשות מאוד עבור האזור והעולם", הוסיף מאלן.
לא ברור למה בדיוק מתכוון יושב ראש המטות המשולבים האמריקני. על-פי נתונים שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם, ידוע שהאיראנים הספיקו להעשיר 1,100 ק"ג של אורניום בדרגה נמוכה (3.5%) - שזה כמעט מספיק כחומר גלם לייצור 25 ק"ג של אורניום מועשר בדרגה גבוהה (90%).
רק מאורניום מועשר בדרגה גבוהה ניתן לייצר פצצת אטום. הכמות המלאה של אורניום מועשר ברמה נמוכה הדרושה לייצור פצצה גרעינית אחת הוא 1,500 ק"ג.
סביר להניח שהרמטכ"ל האמריקני התכוון שיש בידי האיראנים אורניום מועשר בדרגה נמוכה, שכדי להעשירו לרמה של חומר בקיע יידרש בין שנה לשנתיים. כדי להעשיר את האורניום מרמה נמוכה לרמה גבוהה של חומר בקיע - נחוצה החלטה בדרג הגבוה ביותר בטהרן וזו כנראה לא התקבלה עדיין.
אם לאיראנים יש די אורניום מועשר ברמה גבוהה, כלומר 90 אחוז, שהוא החומר הבקיע שממנו מייצרים את הפצצה, זו תהיה חדשה מדאיגה מבחינת ישראל ופרושו של דבר - שאיראן יכולה לייצר פצצה גרעינית בתוך חודשים ספורים.
בשבוע שעבר הודיע ראש סוכנות הגרעין באיראן, רולאם-רזה אגא-זאדה, כי ב-9 באפריל יימסרו "חדשות טובות" בנוגע להתקדמות בתוכנית הגרעין של איראן. אגא-זאדה לא מסר פרטים נוספים על טיב ההודעה שתימסר. "כרגע אנחנו מפעילים בנתנז 6,000 צנטריפוגות ומספרן צפוי לגדול", אמר אגא-זאדה, במסיבת עיתונאים שערך בבושהר יחד עם עמיתו הרוסי, סרגיי קיריינקו. משמעות דבריו היא, כפי הנראה, שאיראן סיימה את התקנתן של 2,200 צנטריפוגות חדשות, נוסף על 3,800 הצנטריפוגות שכבר פעלו בנתנז.
ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, הזהיר בראיון ל"וושינגטון פוסט" בסוף השבוע מפני סכנת ההתחמשות הגרעינית האיראנית. כשנשאל לגבי האפשרות של פעולה צבאית נגדה, השיב כי ראשית יש להגביר את הסנקציות הכלכליות נגד טהרן, הנמצאת כיום במצב פגיע מאי פעם עקב המשבר הכלכלי, אך הוסיף כי "לחץ כלכלי לא יהיה יעיל אם האיראנים יחשבו שהאופציה הצבאית ירדה מסדר היום".