שתף קטע נבחר

 

בית הדין הבינ"ל הוציא צו מעצר לנשיא סודן

שופטי בית הדין הבינלאומי הפלילי הוציאו צו מעצר לנשיא סודן עומר אל-באשיר, הנאשם בפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות - אך טענו כי אין ראיות להאשימו ברצח עם. זו הפעם הראשונה שבית הדין שנוסד ב-2002 מוציא צו מעצר לנשיא מכהן

בית המשפט הבינלאומי הפלילי אשר בהאג (ICC) החליט להוציא צו למעצרו של נשיא סודן עומר אל-באשיר, שנגדו הוגש בקיץ שעבר כתב אישום בן עשרה סעיפים הכוללים פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות.

 

במסיבת עיתונאים שנערכה בצהריים (יום ד') בהאג, הודיעה דוברת מטעם שופטי בית הדין על ההחלטה - אך ציינה כי מכתב האישום הוצא סעיף האישום על רצח עם, לאחר שלא נמצאו ראיות מספיקות לתמוך באישום זה.

 

"באשיר חשוד כאחראי מבחינה פלילית בתכנון התקפות נגד חלק נכבד מהאוכלוסייה האזרחית בדרפור שבסודן: השמדה, אונס, עינויים ועקירה בכוח של אזרחים רבים תוך כדי ביזת רכושם", אמרה הדוברת, לורנס בלרון. היא הבהירה כי אישום ברצח עם מצריך כוונה ברורה להשמיד קבוצה מסוימת, במלואה או בחלקה. "במקרה הספציפי הזה, השופטים לא הצליחו למצוא ראיות לכוונה לבצע רצח עם", הוסיפה.

 

 

ההחלטה: צו מעצר לנשיא סודן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סודן: הפסיקה "ניאו-קולוניאליסטית"

עוד קודם להודעת בית הדין בהאג, הבהירה סודן כי להחלטת השופטים אין כל ערך. דקות ספורות לאחר הודעת השופטים, הכריזה חרטום כי הפסיקה היא קנוניה "ניאו-קולוניאליסטית". יועצו של הנשיא, מוסטפא עוסמן איסמעיל, טען כי ממשלת סודן אינה מופתעת מההחלטה. "הם אינם רוצים שסודן תהיה יציבה", טען. מחוץ לבית הדין הפגינו כמה מתומכיו של באשיר נגד ההחלטה. 

 

המורדים בדרפור קיבלו בברכה את הודעת בית הדין. "זהו יום גדול לסודן ולדרפור, וניצחון לקורבנות", אמר אחד מנהיג ארגון המורדים "התנועה לשחרור סודן" (SLM), עבד אל-ווהיד מוחמד נור. "התנועה לצדק ולשוויון", ארגון מורדים אחר שחתם על הסכם עם הממשלה, הכריז כי בעקבות ההחלטה, לא יוכלו עוד לשאת ולתת עם חרטום.

 

גם ארגוני זכויות אדם הביעו סיפוק מהחלטת בית הדין. "ההחלטה היא אזהרה למנהיגים המנצלים את כוחם לרעה", נמסר מארגון זכויות האדם האמריקני Human Rights Watch. מזכ"לית ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל, איירין קאן, ציינה כי הפסיקה היא "איתות חשוב שחשודים בהפרת זכויות אדם יועמדו לדין גם אם הם מחזיקים בעמדות כוח והשפעה"


מורדים בדרפור. בירכו על החלטת בית הדין (צילום ארכיון: AFP)

 

ההחלטה התעכבה בשל מורכבות התיק

מועצת הביטחון של האו"ם פנתה לתובע בבית הדין, לואיס מורנו-אוקמפו, במרס 2005 וביקשה ממנו לחקור את פשעי המלחמה המתבצעים בדרפור. ב-14 ביולי 2008, הודיע מורנו-אוקמפו כי הנשיא באשיר נאשם בעשרה סעיפי אישום הכוללים פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות. על-פי כתב האישום, "גורמים וסוכנים" שנשלטו על ידי באשיר רצחו לפחות 35 אלף אזרחים, וגרמו ל"מותם האיטי" של בין 80 אלף ל-265 אלף בני אדם, שנעקרו מבתיהם עקב הלחימה.

   

החלטתם של השופטים, שהיתה אמורה להתקבל כבר לפני חודשים, התעכבה בשל מורכבותו של התיק. ראשית, לאור התקדים: זוהי הפעם הראשונה שבית הדין הקבוע בהאג מוציא צו מעצר לראש מדינה מכהן. שנית, להחלטה יש השלכות על הנעשה בחבל דרפור ועל שלומם של המשקיפים הזרים המוצבים בחבל ובמדינה כולה - והיום כבר הודיעו כמה ארגוני סיוע, בהם "רופאים בלא גבולות" כי הם מוציאים את אנשיהם מהמדינה.

 

לאחר פרסום כתב האישום של אוקמפו, הזהירה סודן כי אם יוצא צו מעצר לבאשיר, יערער הדבר את היציבות בדרפור – ומדינות רבות, בכלל זה מדינות ערב ומדינות האיחוד האפריקני, הביעו דאגה מההשלכות האפשריות של צו מעצר שכזה. לאחר הודעת בית הדין, טען האיחוד האפריקני כי ההחלטה "מאיימת על השלום בסודן".

  

סודן כאמור אינה מכירה בבית הדין בהאג – והכריזה על כך פעמים רבות בעבר. היא סירבה להסגיר לרשויות בית הדין שני אישים סודנים אחרים שנגדם הוגש כתב אישום בהאג ב-2007: השר אחמד הרון, המכהן היום כשר לעניינים הומניטריים, ומפקד מיליציית הג'נג'וויד הפרו-ממשלתית עלי קושייב. סביר להניח שהוצאת צו המעצר לבאשיר לא תגרום לחרטום לחרוג ממדיניותה – אלא אם יופעל עליה לחץ בינלאומי כבד. אם יורשע באשיר באישומים המיוחסים לו - ייגזר עליו עונש מירבי של מאסר עולם.

 

רשאי לשפוט על פשעים שאירעו אחרי היווסדו

בית הדין הבינלאומי הפלילי נוסד ב-1 ביולי 2002, והוא בית הדין הפלילי הבינלאומי הקבוע הראשון, שנוסד כדי להעמיד לדין אישים שביצעו פשעים חמורים נגד הקהילה הבינלאומית. בית הדין הוא גוף בינלאומי עצמאי – ואינו חלק ממערכת האו"ם, למרות שלעתים הוא מתחיל בהליכים משפטיים בעקבות פנייה

מצד מועצת הביטחון של האו"ם, כפי שאירע במקרה של אל-באשיר. מושבו של בית הדין הוא בעיר האג שבהולנד.

 

הבסיס החוקי להקמת בית הדין היא אמנת רומא שעליה חתמו ב-17 ביולי 1998 120 מדינות. האמנה נכנסה לתוקף ב-1 ביולי 2002, אחרי שאושררה בידי 60 מדינות – ועד היום אישררו אותה 108 מדינות. בין המדינות שלא אישררו את האמנה – ישראל, סין, רוסיה, ארצות הברית, וגם סודן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-באשיר. לא מכיר בבית הדין
צילום: AP
פליטים בדרפור. מתים "מוות איטי"
צילום: איי אף פי
משוריין של כוח המשקיפים. ייפגעו?
צילום: איי אף פי
מומלצים