משבר בקטאר: הבורסה איבדה 36% בחודשיים
הצונאמי הכלכלי לא עוצר בחופי המפרץ הפרסי: הבורסה הכוויתית ירדה בכ-12% והבורסה העומאנית איבדה כ-5% - בחודשיים הראשונים של 2009 בלבד
מדינות המפרץ מתמודדות עם המשבר הגלובלי. הבורסה של קטאר ממשיכה במגמה השלילית, ובחודשיים הראשונים של השנה הנוכחית רשמה ירידה של קרוב ל-36%. זוהי הירידה הגדולה ביותר בקרב כל הבורסות שבמדינות המפרץ. כך למשל, הבורסה הכוויתית ירדה בתקופה הנדונה בכ-12%, בעוד שהבורסה העומאנית ירדה בכ-11%. הבורסה של דובאי איבדה קרוב ל-5% מערכה בחודשים ינואר-פברואר.
אחת החברות הבולטות במשק הקטארי, קטאר תעשיות, סגרה את יום המסחר האחרון של פברואר בירידה של 8% בערך המנייה שלה - הירידה היומית הגדולה ביותר השנה - וזאת לאחר שפרסמה את דוחותיה הכספיים המאכזבים לשנת 2008.
חברת הענק, השולטת על התעשייה הכבדה בקטאר, דיווחה על רווח נקי זעום של 100 מיליון ריאל קטארי (כ-27 מיליון דולר) במהלך הרבעון האחרון של 2008.
בסך הכול, דיווחה קטאר תעשיות על ירידה של 92.5% בהכנסות לאורך השנה. ערך המנייה של החברה בשוק ההון של קטאר צנח ביותר מ-36% מתחילת השנה. הצניחה בהכנסות החברה מיוחסת לירידה הגדולה בביקוש למוצרי החברה (פלדה, פטרוכימיקלים), וכן לירידת המחירים בשוק העולמי של המוצרים אותם היא מייצרת.
חברת הפלדה של קטאר, הנמצאת בבעלות תעשיות קטאר, העריכה באחרונה כי הביקוש למוצרי פלדה בשוק הבנייה של מדינות המפרץ יירד בכ-33% לפחות במהלך 2009.
יצוין כי החברה שגרמה עד כה את הירידה הגבוהה ביותר בשוק הקטארי היא הבנק הלאומי הקטאר. מניית הבנק, הגדול שבבנקים בקטאר, קרסה בלמעלה מ-44% במהלך החודשיים הראשונים של השנה הנוכחית.
גיל פיילר הוא מנכ"ל אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) ודורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר
דוחא, בירת קטאר
צילום: רועי נחמיאס
מומלצים