תרומת הענק האמריקנית: רק שליש יועבר לעזה
ארה"ב תתרום 900 מיליון דולר לפלסטינים. כך תודיע מזכירת המדינה בוועידת שארם. בגלל החשש שהכסף ייפול לידי חמאס, רק שליש ממנו יועבר לשיקום רצועת עזה ורובו יועבר לרשות
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, צפויה להודיע היום (ב') בוועידת המדינות התורמות בשארם א-שייח כי ארה"ב תתרום 900 מיליון דולר לרשות הפלסטינית.
דובר מחלקת המדינה רוברט ווד, שהגיע עם קלינטון לעיירת הנופש המצרית, הודיע לכתבים במטוסה כי 600 מיליון דולר יועברו לרשות הפלסטינית ו-300 יועברו באמצעות ארגוני הסעד לשיקום רצועת עזה.
תחילה דווח כי כל הסכום יועבר לשיקום רצועת עזה מנזקי מבצע "עופרת יצוקה", אולם לאחר שהממשל האמריקני הוזהר מפני האפשרות שהכסף יגיע לחמאס ולא לפלסטינים הזקוקים לסיוע, הוחלט לחלק את התרומה.
מתוך 600 מיליון הדולר שיועברו לרשות הפלסטינית, 200 מיליון דולר ישמשו לכיסוי גרעונות הרשות ו-400 מיליון דולר ישמשו לביצוע הרפורמות ברשות ולפיתוח הכלכלי. ייתכן שהרשות תפנה חלק מהסכום לשיקום הרצועה, אך ווד הבהיר שהדבר תלוי בהחלטת הרשות עצמה. בכל מקרה, ארה"ב לא תעביר כספים המיועדים לעזה לידי הרשות אלא הם יועברו באמצעות הסוכנויות והארגונים הבינלאומי.
קלינטון נפגשה בשארם עם השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל, שהגיע אחרי פגישות עם בכירים בישראל, ביניהם ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו. קלינטון צפויה להיפגש בשולי הכינוס עם הנשיא המצרי חוסני מובארק ועם שרי חוץ אחדים.
ניסיון לעקוף את חמאס
בימים שלישי ורביעי תקיים קלינטון פגישות בירושלים וברמאללה. בישראל היא תיפגש עם הנשיא שמעון פרס, ראש הממשלה אהוד אולמרט, ראש הממשלה המיועד נתניהו ועם השרים אהוד ברק וציפי לבני. ברמאללה היא תיוועד עם הנשיא אבו מאזן וראש הממשלה סלאם פיאד.
אולם, לפני בואה לארץ תהיה קלינטון שותפה למאמץ רב-לאומי לגייס תרומות לפלסטינים, כשהיעד בכינוס היום הוא לאסוף התחייבויות של 2.8 מיליארד דולר לתוכנית לבנות מחדש את עזה, בראש התוכנית עומד פיאד, כלכלן בעל רקע בבנק העולמי, וכלכלנים בינלאומיים.
לפיאד יש עניין לשלוט בכסף והאמריקנים סומכים על הגינותו ומקצועיותו. הוא מפקח על סכום של 7.7 מיליארד דולר התחייבויות לשנים 2008 עד 2010 והוא דואג להעברה של 120 מיליון דולר בחודש לעזה לסעד ולתשלומי משכורות של העובדים האזרחים של ממשל אבו-מאזן בעזה. חלק מהסיוע של המדינות התורמות יועבר ישירות לחשבונות הבנק של תושבי עזה הנזקקים לשיקום.
המדינות התורמות פועלות כדי לעקוף את החמאס. הגופים הבינלאומים מסרבים להכיר בו כל עוד אינו מתנער מהטרור ומכיר בישראל, אבל ההערכה היא שלמרות המאמץ להשאיר את החמאס בחוץ, ארגון הטרור השולט בעזה יהנה מהקלת הלחץ הכבד עליו מאז המלחמה.