אחרי רצח מפקד הצבא: נשיא גינאה-ביסאו נרצח
שעות ספורות לאחר שמפקד הצבא נהרג בפיצוץ שאירע במפקדתו, הודיע דובר הצבא כי נשיא גינאה-ביסאו, ז'ואאו ברנרדו ויירה, נורה ונהרג בידי חיילים - כנקמה. עם זאת בהודעה רשמית טען הצבא כי "קבוצה מבודדת" רצחה את הנשיא - והבהיר כי לא יתפוס את השלטון
נשיא גינאה-ביסאו, ז'ואאו ברנרדו ויירה, נרצח בשעות הבוקר המוקדמות (יום ב') על ידי חיילים בצבא, שעות ספורות לאחר שמפקד הצבא במדינה המערב-אפריקנית נהרג בהתקפה על מפקדתו. כך אמר דובר הצבא זמורה אינדוטה לכתב סוכנות הידיעות AFP.
"הנשיא ויירה נורה על ידי חיילים כאשר ניסה להימלט מביתו. הוא הותקף בידי קבוצה של חיילים המקורבים למפקד הצבא, הגנרל בטיסטה טגמה נה ווייה, שנהרג אמש", סיפר זמורה. הוא האשים כי הנשיא ויירה היה אחראי להתקפה שבה נהרג מפקד הצבא.
גם יועצו לענייני בטיחות של ראש ממשלת גינאה-ביסאו וכן שני עדי ראיה אישרו את הודעת דובר הצבא וציינו כי הנשיא נרצח, וגופתו מוטלת בביתו. קודם להודעת הצבא, נמסר על קולות ירי והדי התפוצצויות שנשמעו ברחובות ביסאו, בירתה של גינאה-ביסאו.
אין הפיכה
עם זאת, חרף הרצח, הודיע הצבא כי אין בכוונתו להשתלט על השלטון - וכי יכבד את חוקת המדינה. בהודעה שפרסם הצבא, ששודרה בכלי התקשורת במדינה, הבהיר כי שום הפיכה לא התחוללה במדינה. על פי ההודעה, התחייב הצבא לכבד את חוקת המדינה - לפיה במקרה של מות הנשיא, יועברו סמכויות השלטון ליושב ראש הפרלמנט, ריימונדו פריירה. בהודעה נטען כי "קבוצת קצינים מבודדת" היא שרצחה את הנשיא - וכי הצבא תר אחריהם כדי להענישם.
נה ווייה נמנה עם החונטה הצבאית שהדיחה את ויירה בשנות התשעים, ומאז שוויירה נבחר מחדש כנשיא ב-2005 בבחירות, שררה מתיחות רבה בין שני האישים. העימות הנוכחי בין פלגים פוליטיים נצים וחמושים הדגיש את אי-היציבות הכרונית שממנה סובלת המושבה הפורטוגלית-לשעבר. אזרחי המדינה, שמספרם נאמד בכ-1.6 מיליון, נאלצו להתמודד עם שנים של הפיכות צבאיות ומצוקה. בשנים האחרונות הפכה גינאה-ביסאו לצומת דרכים משמעותי בהברחות הקוקאין מאמריקה הלטינית לאירופה.
"הדמוקרטיה נרצחה"
אפריקה הגיבה בתדהמה להודעה על הירצחו של נשיא גינאה-ביסאו. "זו הדמוקרטיה שנרצחה", אמר מזכ"ל ארגון קהילת הפיתוח הדרום אפריקנית (SADC), מוחמד איבן שאמבס. "מה שקרה חמור מאוד. אנחנו רוצים לשמור על הדמוקרטיה, השלום והביטחון באפריקה המערבית. הבשורות על הירצחם של הנשיא ושל מפקד הצבא הן חדשות מדאיגות מאוד", הוסיף. גם האיחוד האפריקני גינה בתקיפות את רציחתו של ויירה.
דיפלומטים ועיתונאים מקומיים סיפרו כי בשעת הפיצוץ במפקדת הצבא, שהה נה ווייה בבניין כדי לקיים פגישה עם קציניו הבכירים. חיילי הצבא נפרשו באזור ותרו אחרי האחראים לפיצוץ. זהותם עדיין אינה ברורה. בלילה היו רחובות הבירה
שוממים, אך עם בוקר החלו להישמע בהן קולות ירי והדי פיצוצים.
בתחילת ינואר מסרו כוחות הביטחון במדינה כי חמושים שנשכרו כדי לשמור על הנשיא ויירה פתחו באש לעבר נה ווייה. המדובר בכמה חמושים מקרב כוח האבטחה של הנשיא המונה 400 לוחמים - כוח שהוקם לאחר שוויירה עצמו נפל קורבן לניסיון התנקשות בהתקפה על מעונו ב-23 בנובמבר האחרון. ויירה שרד את ההתקפה.