טסמניה: 200 לוויתנים ודולפינים נסחפו אל החוף
כ-200 לוויתנים ממין נתב ארוך סנפיר, ולהקת דולפינים קטנה ממין דולפינן מצוי, נסחפו לחופי האי טסמניה. כ-140 מהם מתו. לאחר מבצע ממושך הצליחו המחלצים להשיב לים 54 לוויתנים וחמישה דולפינים
מבצע חילוץ רחב יצא הלילה (ב') לדרך בטסמניה הסמוכה לאוסטרליה, בניסיון להציל עשרות לוויתנים ודולפינים שנסחפו לחוף. מאות מתנדבים וצוותי חילוץ מקצועיים הצליחו להחזיר לים 54 לווייתנים ממין נתב ארוך סנפיר, וחמישה דולפינים ממין דולפינן מצוי שנסחפו לחוף אחד האיים באזור.
אנשי רשות הטבע בטסמניה גילו לראשונה את ההחפה ביום ראשון בבוקר (שעון מקומי). דיווחים הובילו פקחים לחוף האי קינג, שם מצאו להק של יותר מ-192 לוויתנים ודולפינים שנאבקו על חייהם.
ארת'ור אמר כי החפה של לוויתנים ודולפינים יחד אינה נפוצה. התקרית האחרונה בה נסחפו במקביל שני מינים של יונקים ימיים לחוף היתה בנובמבר 2004, כאשר להק של 97 לוויתנים ממין נתב ארוך סנפיר ודולפינים נסחפו לחוף אחר באי. באותה תקרית, כל החיות שנסחפו אל החוף מתו, מלבד חמישה לוויתנים ודולפינים ששחו במים רדודים, והצליחו לחזור לים הפתוח.
הלוויתנים והדולפינים שנותרו בחיים הושבו לים
המנהל הכללי של מועצת האי קינג, אנדרו וורדלאו, בטוח כי ניתן יהיה לחלץ את היונקים מאזור החול ולהשיבם אל הים. "למרות שיש כאן ערימה עצומה של פגרים, הקהילה המקומית נרתמה ושמרה על הלוויתנים שנותרו בחיים באמצעות התזת מים רציפה, כיסוי החיות במגבות, שמיכות ואמצעים אחרים", הוא סיפר וציין כי כי מאות מתנדבים סייעו במאמצי ההצלה, עד שצוותי חילוץ מקצועיים הגיעו לזירה. עד כה הצליחו המחלצים להשיב 54 לוויתנים, ביניהם גור לוויתן וחמישה דולפינים.
החפה - תופעה לא מוסברת
טסמניה נחשבת לאחת הנקודות המרכזיות בעולם בהן מתרחשים אירועי החפה. יותר מ-80 אחוז ממקרי ההחפה ההמוניות באזור אוסטרליה מתרחשים בטסמניה. בקיץ האחרון אירעו באוסטרליה וטסמניה כארבעה מקרי החפה גדולים, בהם היו מעורבים מאות יונקים ימיים, ביניהם לוויתני ראשן גדולי ראש, לוויתני נתב ארוך וקצר סנפיר. רבים מהיונקים מצאו את מותם על החוף, ורק עשרות הושבו בשלום לים.
לוויתני נתב ארוך-סנפיר נחשבים לחברותיים במיוחד, ונוטים להתקבץ בלהק של 20 עד 100 פרטים, הנעים במהירות של 3.3 קילומטר לשעה. הם בעלי יכולת התפרצות המביאה אותם למהירות של 16 קילומטר לשעה. הם מסוגלים לשחות כ-200 קילומטר ביום בחיפוש אחר מזון.
על פי נתוני קרן הטבע העולמית (WWF) אורכו הממוצע של זכר הוא 5.7 מטר ואילו אורכן של הנקבות הוא 4.5 מטר. הזכרים שוקלים כ-2.3 טון ולעומתן, הנקבות שוקלות 1.3 טון. באיגוד השימור העולמי (IUCN) מציינים כי תצפיות שנערכו בסוף שנות ה-80 גילו כי ישנם כ-750 אלף לוויתני מהמין המדובר, אך כיום כמעט ואין מידע עדכני על גודל האוכלוסיה הקיימת ברחבי העולם.
החפת יונקים ימיים היא עדיין תופעה שלא ניתן עליה הסבר מדעי מושלם. אחת ההשערות הנפוצות היא כי לוויתן בודד מאבד את דרכו ומגיע למים רדודים מהם הוא מתקשה להחלץ ולשוב לים הפתוח בכוחות עצמו. הוא משמיע קריאות מצוקה ולמעשה מזמן אליו את שאר חברי הלהקה לסייע לו - אך אז גם הם סובלים מגורל דומה, ונדונים לגסיסה איטית על החוף.