שתף קטע נבחר

 

ישראל לקלינטון: אין לוותר על האופציה הצבאית

המסר העיקרי שהעבירה הצמרת המדינית הישראלית למזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הוא כי ירושלים מצפה שממשל אובמה ינהיג את הפעולה לעצירת האיום האיראני. ישראל מבקשת מארה"ב לקצוב את הדיאלוג עם איראן

ישראל רוצה לעצור את איראן. בתום יום של פגישות אינטנסיביות עם הצמרת המדינית בישראל, המסר העיקרי ששמעה אתמול (יום ג') מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, מעמיתיה בירושלים זהה: ישראל מצפה כי ממשל אובמה ינהיג את הפעולה לעצירת האיום האיראני.

 

קלינטון נפגשה עם נשיא המדינה שמעון פרס, שרת החוץ ציפי לבני, שר הביטחון אהוד ברק, ראש הממשלה אהוד אולמרט וראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו. בכירי צמרת הממשל הישראלי אמרו לקלינטון כי הפעולה הנדרשת היא עצירת ההתגרענות הצבאית באיראן, הפעלת לחץ להפסקת אספקת טילים וטכנולוגיה לטהרן ומאבק בהמשך הזנת ארגוני הטרור ומדינות ציר הרשע.

 

במהלך הפגישות, קיבלה מזכירת המדינה האמריקנית קיבלה הבהרות, כי בכל הסוגיות האלה מהווה איראן את האיום המרכזי מבחינתה, וכי בישראל סבורים שהזמן דוחק ומנוצל על-ידי טהרן להשגת יכולות וקביעת עובדות שבעתיד יהיה קשה לשנותם.

 

בירושלים מבקשים מארה"ב לקצוב את הדיאלוג עם איראן בזמן ולהטיל אחריו סנקציות כלכליות חריפות יותר. אם כל זה לא יעזור, ישראל מבקשת כי ארה"ב תסכים לשקול פעולה צבאית. אחד מראשי הממשל הישראלי אמר לאמריקנים כי הם אלה שצריכים להתייצב מול איראן כדי להמחיש את הרצינות שלהם בעניין. בפגישה אחרת, אמר שר הביטחון לקלינטון, כי ישראל לא מסירה שום אופציה מהשולחן.

 

המישור השני מאמץ רעיון של הנשיא אובמה, לפיו תמנע רוסיה טכנולוגיה מתקדמת ומכירת טילים ארוכי טווח לאיראנים, בתמורה לבחינה מחדש של הצבה של מערך נגד טילים אמריקני באירופה, המאיים על מוסקבה. המישור השלישי, פעולה נחרצת לעצירת הברחות נשק מאיראן לחיזבאללה, לחמאס ולסוריה, על-פי החלטת מועצת הביטחון של האו"ם.

 

קלינטון הבהירה בפגישות, כי עמדת ממשל אובמה אינו שונה מעמדת ממשל בוש - קרי שלילה מוחלטת של איראן בעלת יכולת גרעינית צבאית. אלא שלדברי שגריר ישראל בוושינגטון, סלי מרידור, שליווה את ביקור קלינטון בישראל, ארה"ב לא החליטה עדיין אם לקצוב בזמן את הדיאלוג מול טהרן לפני החרפת הסנקציות.

 

בנושא מניעת אספקת טילים ארוכי טווח וטכנולוגיה רוסית עבורם לאיראן, ציינה קלינטון במסיבת עיתונאים בירושלים, כי העניין נמצא בדיונים מול הרוסים. לדבריה, שוחחה בעניין זה עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב בפגישתם בוועידת התורמות בשארם א-שייח וכבר ביום שישי הקרוב היא צפויה להמשיך בשיחותיה עמו בנושא זה. קלינטון אמנם לא התייחסה ישירות לסוגית ההברחות אמצעי לחימה מאיראן, אך עמדתה תואמת את עמדת ממשל בוש, אשר חתם על מזכר ההבנות עם ישראל לעצירתן, בתום מבצע עופרת יצוקה.

 

מחלוקת בסוגייה הפלסטינית

אם בנושא האיראני קיימת הבנה וצעדים מתואמים בין הממשל החדש בוושינגטון לירושלים, הרי שבסוגיה הפלסטינית מסתמנת המחלוקת. העניין הראשון שאין עליו הסכמה, הוא פתיחת המעברים בין ישראל לעזה. בפגישת קלינטון עם שר הביטחון, לחצה מזכירת המדינה האמריקנית לפתוח את המעברים, תוך הבעת דאגה מהמצב ההומניטרי בעזה. קלינטון אמרה אמנם במסיבת העיתונאים עם לבני, כי קשה לדבר על סיוע הומניטרי לעזה כל עוד ירי הטילים נמשך, אך ממשל אובמה עתיד להערים קשיים על ישראל בנושא זה.

 

סוגיה אחרת הצפויה לעמוד בלב המחלוקת בין ממשל אובמה לממשלת נתניהו העתידית, כך כל בכירי ממשל אולמרט היוצא, הוא מתווה אנאפוליס הקורא להקמת שתי מדינות לשני העמים. לדברי אנשי נתניהו, נושא זה לא עלה כלל בשיחה בין השניים במלון המלך דוד. אולם, בכל אחת מפגישותיה האחרות של מזכירת המדינה, הודגש הנושא. "נושא שתי המדינות לשני העמים הוא נושא שלא ניתן לחמוק ממנו", אמרה קלינטון במסיבת העיתונאים עם לבני.

 

עוד מחלוקות בעניין הפלסטיני מצויים בסוגיה שהטרידה כבר את ממשל בוש הרפובליקני, ועל אחת כמה וכמה את הממשל הדמוקרטי החדש - ההתנחלויות. מזכירת המדינה לשעבר קונדוליזה רייס, לא היססה להתבטא נגד המשך הבנייה בהתנחלויות, במה שהוגדר על-ידי ממשלת אולמרט כהתרחבות טבעית. ממשל אובמה הדמוקרטי, צפוי להקשות מאוד על ממשלה ישראלית שתאמץ תפישת הימין בישראל, שאין לפנות התנחלויות ויש לאפשר בנייה בהן ככל שיידרש. מחלוקת זאת עלולה להעמיק עוד יותר בסוגיית המאחזים הבלתי חוקיים אותם התחייב כבר אריאל שרון לפנות, ועד היום כמעט ולא נעשה בסוגיה זאת דבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט וקלינטון. אכלו ארוחת ערב
צילום: AFP
קלינטון וברק. לחצה לפתוח המעברים
צילום: AFP
עם נתניהו. לא דיברו על שתי מדינות
צילום: AFP
בפגישה עם לבני. מודאגת מהמצב בעזה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים