שתף קטע נבחר

פקיסטן: המחבלים מבססים את אחיזתם בערים

דיפלומטים מערביים טוענים כי "פיגוע הקריקט" בלאהור מסמל את השינוי המתחולל בקרב הקיצונים בפקיסטן. ההערכה היא שארגוני הטרור אינם מסתפקים עוד באזורים השבטיים שבשולי המדינה ופועלים להעמיק את השפעתם בערים הגדולות

סוג חדש של מחבלי טליבאן, המבקש לערער את היציבות בערים הגדולות בפקיסטן, כנראה ביצע את מה שזכה לשם "פיגוע הקריקט" בעיר לאהור. כך העריכו היום (שבת) דיפלומטיים מערביים, ימים ספורים אחרי המתקפה הקטלנית.

 

מארב החמושים לנבחרת, שהגיעה לאיצטדיון בלאהור כשהיא מאובטחת על-ידי המשטרה, הדהים את פקיסטן והגביר את החששות בעולם מפני יכולתה להתגבר על החמושים האיסלאמים הקיצונים.

שבעה פקיסטנים, שישה שוטרים ונהג אוטובוס, נהרגו במתקפה. שישה שחקנים סרי לנקים נפצעו, ביחד עם עוזר מאמנם הבריטי.

 

משטרת פקיסטן, המנהלת מצוד אחר כמה מהחמושים שנמלטו מזירת הפיגוע, חוששת כי המתקפה מסמלת את המפנה התודעתי בקרב המליציות החמושות הפועלות באזורים השבטיים שבצפון-מערב המדינה, סמוך לגבול עם אפגניסטן. ההערכה היא שהחמושים, השולטים למעשה באזורים מבודדים בשולי המדינה, מבקשים להעמיק את השפעתם גם בערים הגדולות.

 

בלשי משטרה דיווחו השבוע כי בכירים בטליבאן החלו לאגור אמצעי לחימה רבים בשכונות העוני בעיר קראצ'י שבדרום פקיסטן. כוחות הביטחון סבורים כי אם החמושים יחליטו לנצל את מצבור כלי הנשק האדיר שברשותם בקראצ'י - הדבר יצית בהלה ברחובות.

 

הפוליטיקה מפריעה

התקיפה המתוכננת היטב בלאהור העלתה ספקות באשר ליכולתה של פקיסטן לארח משחקי ספורט בינלאומיים בשטחה. כמו כן, היא העלתה חששות מוכרים באשר ליציבות המשטר הפקיסטני המחזיק בארסנל של כלי נשק גרעיניים. העיתון הבריטי "טלגרף" דיווח בסוף השבוע כי במשרד הפנים הפקיסטני מפנים אצבע מאשימה כלפי היריבה הוותיקה, הודו. אולם גורמי ביטחון ודיפלומטים במערב דוחים את הטענות מכל וכל ומדגישים כי מדובר בתיאורית קונספירציה לכל היותר.

 

בכירי משטרה בפקיסטן המעורים בחקירת הפיגוע מסכימים עם ההערכות במערב ומודים כי סביר שאל-קאעידה והטליבאן עומדים מאחורי התקיפה. הם מציינים כי המחבלים עצמם ככל הנראה הגיעו מדרום מחוז פונג'ב שבצפון-מערב המדינה, הנחשב למעוז המליציות החמושות.

 

דיפלומטים בארצות הברית ובבריטניה סיפרו ל"טלגרף" כי אוזלת ידו של נשיא פקיסטן, אסיף עלי זרדרי, למעשה הקלה על המפגעים. בעקבות הסכסוך של הנשיא עם מנהיג האופוזיציה נוואז שריף, הוא החליט לפטר את אחיו, שבאז שריף, מתפקיד מושל מחוז פונג'ב. זאת, למרות שהמושל הגיע להישגים מרשימים בטיפול בחמושים במחוז. לכן, אומרים הדיפלומטים, כוחות הביטחון שאמורים היו למנוע את הפיגוע בלאהור נותרו בשבוע שעבר ללא ניהול ראוי ופעלו בצורה כושלת.

 

"זו עובדה ידועה ומתועדת שצעירים מפונג'ב לוקחים חלק בלחימה באזורים השבטיים", אמר גורם דיפלומטי מערבי. "ארגונים איסלאמיים קיצוניים מנצלים את שכונות העוני בדרום המחוז, בעיקר באמצעות ארגוני צדקה. שבאז שריף פתח במאמץ לטיפול בבעיה, אך הסערה הפוליטית החזירה אותם כמה צעדים אחורה. הפוליטיקה הסיחה את דעתם מהנושאים החשובים".

 

מבססים שליטה בערים

שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד, הזהיר באחרונה את ממשלת פקיסטן כי המאבקים הפוליטיים הפנימיים מונעים ממנה לפתור את בעיית הטרור במדינה. הוא קרא לפוליטיקאים הפקיסטנים הבכירים "לגבש חזית מאוחדת מול האיומים הניצבים בפני פקיסטן. מדובר במצב רציני הקשור בקשר הדוק לנעשה באפגניסטן".

 

מחוז פונג'ב העני מנוהל למעשה על ידי קומץ משפחות יריבות המושפעות עמוקות מהג'יהאד העולמי. ארגוני חמושים כמו "לשקר אי-טייבה" ("צבא

הטהורים") שביצע את הפיגוע המשולב במומבאי, צוברים תאוצה מיום ליום. רובם מנהלים קשרים עם תאי טרור של הטליבאן באזורים השבטיים שליד אפגניסטן. חלק מהארגונים אף הקימו בפונג'ב מחנות אימונים.

 

עלייתם לגדולה של הארגונים השונים מעידה על העמקת ההשפעה של אל-קאעידה והטליבאן מעבר למעוזים המסורתיים שלהם שבשולי המדינה. הקיצונים האיסלאמיים אינם מסתפקים עוד בעמק הסוואט, אלא מבססים את מעמדם גם בערים הגדולות של פונג'ב, ובראשן קראצ'י שהיא העיר הגדולה ביותר בפקיסטן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת הפיגוע בלאהור
צילום: רויטרס
דעתו מוסחת. הנשיא זרדרי
צילום: AP
סכסוך פוליטי. תומכי שריף
צילום: AP
מומלצים