שתף קטע נבחר

האם בריטניה סייעה ל-CIA לענות חשוד בטרור?

בעקבות ראיון שהעניק עציר לשעבר בגואנטנמו לצהובון בריטי, גוברות הקריאות בממלכה לבדוק עד כמה היה מעורב שרות המודיעין הבריטי בחקירתו. לטענת העציר לשעבר, אנשי המודיעין הבריטי הפנו שאלות לעמיתיהם האמריקנים, שחקרו אותו בעינויים

האם הבריטים סייעו לאמריקנים לענות חשוד בפעילות טרור? חברי פרלמנט בריטים קראו לפתוח בחקירה משפטית בעקבות טענותיו של עצור לשעבר בגואנטנמו, לפיהן שרות הביטחון הבריטי (MI5) היה שותף לחקירתו בעינויים - כך דיווחו היום (א') כלי תקשורת בממלכה.

 

בראיון לצהובון "מייל און סאנדיי" טען בניאם מוחמד, אזרח בריטי ממוצא אתיופי שנחשד בפעילות טרור ואשר שוחרר לפני כשבועיים ממתקן המעצר בגואנטנמו, שה-MI5 העביר שאלות לשוביו האמריקנים, בזמן שהוחזק במתקן כליאה במרוקו. אם יתברר כי טענותיו נכונות, הרי שישתמע מכך שבריטניה הייתה שותפה לחקירתו באמצעים שנויים במחלוקת.  

 

לטענת מוחמד, הוא הוחזק בעלטה מוחלטת במשך שבועות בכלא בבירת אפגניסטן, קאבול. תקופה זו, לדבריו, הייתה הקשה ביותר. "בית השימוש היחיד בתא היה דלי", סיפר לעיתון, "היו רמקולים בתא, שהשמיעו רעש מחריש במשך כל שעות היממה. הם כבלו אותי במשך שמונה ימים בתנוחה שבא לא יכולתי לעמוד זקוף או לשבת. לא יכולתי לישון ולא ידעתי אם יום או לילה".


בניאם מוחמד עם נחיתתו בבריטניה (צילום ארכיון: AP)

 

לדבריו, בשנת 2002 העבירו אותו האמריקנים למרוקו, שם נחקר ועונה עד שהוצאה ממנו הודאה כוזבת. אחרי שהוחזק במשך שבע שנים במעצר, ארבע מתוכן בגואנטנמו, הוא שוחרר בחודש שעבר, לאחר שהתיק נגדו נסגר מבלי שהורשע באף עבירה. הוא נעצר בפקיסטן ב-2002 בחשד שהוא מתכוון לבצע פיגוע התאבדות באפגניסטן.

 

כעת פרסם מה שלדבריו הם שני מברקים ששיגר המודיעין הבריטי לסוכנות הביון המרכזית של ארה"ב (CIA) בנובמבר 2002. במזכר הראשון, מבקש הכותב לשאול את מוחמד על אדם כלשהו. במזכר השני נשאלו האמריקנים באשר ללוח הזמנים של החקירה. הארגון המשפטי "רפריב", המייצג את מוחמד, הודיע שהמברקים הוצגו בפניו בגואנטנמו על-ידי עורכת דין שמינה לו הצבא האמריקני.

 

שר המשפטים בממשלת הצללים של האופוזיציה המשרנית, דומיניק גריב, אמר כי יש להפנות למשטרה את טענותיו "החמורות מאוד". רשות השידור הבריטית BBC דיווחה כי טענותיו כבר נחקרות על-ידי הממשלה, אך כי משרד החוץ הבריטי הבהיר שהמדינה אינה תומכת בעינויים. יו"ר הוועדה לזכויות אדם בפרלמנט הבריטי, חבר הפרלמנט אנדרו דיסמור ממפלגת הלייבור, אמר כי יבקש משרי הפנים והחוץ להסביר כיצד מיושמת ומפוקחת מדיניות בריטניה נגד עינויים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בניאם מוחמד: הבריטים הפנו שאלות
צילום: AFP
מומלצים