זרים משכו טריליון דולר מהבנקים בבריטניה
לפי דו"ח של הבנק הבריטי המרכזי, המשבר בתעשיית הבנקאות והפיחות בליש"ט המריצו משיכות שיא של הון זר. עיקר המשיכות התבצעו מארצות הברית, שוויץ, רוסיה ומקלטי מס
בתשעת החודשים האחרונים של 2008 משכו משקיעים זרים טריליון דולר ממוסדות פיננסיים בבריטניה. על כך מדווח העיתון "אינדיפנדנט", על סמך נתוני דו"ח של הבנק המרכזי האנגלי.
- ממשלת בריטניה מגדילה אחזקותיה בבנק לוידס
מדובר בכ־15% מההון המוחזק במדינה בידי משקיעים זרים, שהיקפו הכולל הגיע נכון לסוף השנה ל־6 טריליון דולר. גורמים בבריטניה הביעו חשש כי מגמת האי אמון של משקיעים כלפי אחד המרכזים הכלכליים החשובים בעולם עשויה להימשך בתקופה הקרובה.
מהנתונים עולה כי ברבעון האחרון של השנה שעברה בלבד הצטמצם סך ההתחייבויות לחו"ל (כספים המוחזקים בבריטניה בשמם של משקיעים זרים) של בנקים הפועלים בממלכה בכ־600 מיליארד דולר. הבנק המרכזי מציין בדו"ח כי המדינות שמהן חלה הנסיגה הגבוהה ביותר בשיעור ההפקדות היו ארצות הברית, שוויץ, רוסיה וכן מקלטי המס של איי קיימן והאי ג'רזי.
הנתונים הקודרים מדגישים חששות שלפיהם חלה שחיקה חמורה במעמדה של בריטניה כמקום הנתפס כבטוח להפקדות הון, במיוחד לנוכח המשבר החמור שבו שרויה תעשיית הבנקאות במדינה. בימים האחרונים הודיעה הממשלה כי תהפוך לבעלת השליטה בבנק לוידס.
הפיחות בערכה של הליש"ט, שאיבדה כרבע מערכה מאז אמצע 2007, הניע גם הוא משקיעים רבים למשוך את כספם - מגמה העשויה להתחזק תוך שחיקה נוספת בערכו.
"משיכות ההון מהבנקים הבריטיים אינה מפתיעה", אמר ל"אינדיפנדנט" כלכלן Daiwa Securities קולין אליס, "המשקיעים הזרים עדיין לא התאוששו מהנפילה בשער החליפין של הליש"ט, מאחר שרבות מההתחייבויות לחו"ל של הבנקים נקובות במטבע זה. עולה לכן השאלה מה עשוי לפתות משקיעים זרים לחזור לבריטניה. המשיכות הרבות יימשכו גם בתקופה הקרובה", הוסיף.