רפורמה כפויה? 2 חברות חשמל החלו לפעול
החברות הממשלתיות החדשות - אחת לניהול משק החשמל ואחת להקמת תחנות כוח חדשות - התכנסו היום לישיבה הראשונה. זאת, לאחר כישלון להגיע להסכם עם העובדים על הרפורמה. יו"ר ועד עובדי חח"י: "מדובר בקשקוש ושטויות. הם יודעים היטב שהמדינה תצטרך להגיע איתנו להסדר כלשהו"
האם הרפורמה במשק החשמל מתחילה לנוע למרות שלא הושגה הסכמת עובדי חברת החשמל? שתי חברות ממשלתיות חדשות - חברת ניהול המערכת שאמורה לנהל את משק החשמל בישראל וחברת היצור שתעסוק בתכנון והקמת תחנות כח חדשות - התכנסו היום (ג') לישיבתן הראשונה.
שתי החברות, שעד כה מונו להם דירקטורים ממשרד האוצר והתשתיות, החלו היום גם בחיפוש אחר מנכ"ל ומשרדים. בהמשך צפויות החברות לגייס לשורותיהן עשרות עובדים בתחום התכנון, ההנדסה והכספים.
יו"ר ועד עובדי חח"י, מיקו צרפתי, אמר ל-ynet בתגובה: "מדובר בקשקוש ובשטויות. אם הם רוצים לשבת לישיבת דירקטוריון, שיבושם להם, אבל אין לזה שום משמעות מעשית. אם יקימו עוד חברות חשמל בנוסף לחברת החשמל האמיתית, בסופו של דבר יהיו עוד מנגנונים, ויתבזבז עוד כסף.
"האם החברות הממשלתיות החדשות שמישהו מפנטז להקים יהיו יעילות יותר מחברת החשמל הקיימת? ואם יהיו חברת חשמל א' וחברת חשמל ב', זה יהיה יעיל יותר? הם יודעים היטב שהמדינה תצטרך לשבת איתנו בסוף ולהגיע להסדר כלשהו", אמר צרפתי.
על הקמת חברות אלו הוחלט ביולי אשתקד, לאחר שנכשלו הנסיונות להגיע עם עובדי חברת החשמל להסכמות על הרפורמה בחברה. הרפורמה נדחתה לחודש יולי השנה אך צפויה להידחות שוב.
הרפורמה אמורה להביא, בשלב הראשון, לפיצול חברת החשמל לחברות בנות לייצור חשמל, שיחלקו ביניהן את תחנות הכוח הקיימות. חברות אלה יופרטו בהמשך. במקביל ייכנסו למשק החשמל בישראל יצרני חשמל פרטיים שימכרו את החשמל לצרכנים. כך, עם כניסת הרפורמה לתוקף, יסתיים המונופול של חברת החשמל במשק החשמל ותתקיים תחרות.
חברת ניהול המערכת אמורה לנהל את משק החשמל בתנאי תחרות שאמורים להיווצר בישראל לאחר יישום הרפורמה. כדי שהתחרות במשק החשמל תתנהל בצורה הוגנת היה צורך להקים חברה בלתי תלויה שלא תהיה נתונה להשפעה של חברת החשמל או יצרני החשמל הפרטיים בשיקוליה ממי ומתי לרכוש חשמל. כיום מנהלת את משק החשמל יחידת ניהול המערכת מתוך חברת החשמל.
החברה השנייה שהחלה לפעול היום היא חברת היצור החדשה, שעל פי החלטת הממשלה תתכנן ותקים את תחנות הכוח העתידיות לאחר לשנת 2012. זאת כדי לא לאפשר לחברת החשמל להיות הבעלים של תחנות כח נוספות.