פנייה: די להריסות במזרח י-ם; העירייה: אין אפליה
האגודה לזכויות האזרח דרשה מראש העיר ברקת לחדול מהריסת בתי הפלסטינים, "שגם אם הוא חוקי, רק מגביר מצוקה". העירייה הבהירה: אין קשר ללאום. ההתגוששות המילולית בין מזכירת המדינה קלינטון לבין ראש העיר כבר מוגדרת בארה"ב כ"משבר הראשון בעידן אובמה"
הריסת הבתים במזרח ירושלים ממשיכה לעורר סערות: האגודה לזכויות האזרח פנתה אמש (יום ב') שוב לראש העיר ירושלים, ניר ברקת, בדרישה להפסיק מיד את הריסת הבתים במזרח העיר. הם אף קשרו בין ההריסות לפיגוע הדריסה האחרון, בשבוע שעבר. במקביל, עדיין מהדהדת התקרית עם ארצות הברית בנושא, שפרצה בעקבות פגישת ברקת ומזכירת המדינה, הילרי קלינטון.
בפנייה ששיגרה עו"ד טלי ניר מטעם האגודה, היא טענה כי ועדה צבאית קבעה כבר לפני מספר שנים שהריסות הבתים אינן אפקטיביות, ואף עלולות לעודד ביצוע פיגועים. זאת בהמשך לקריאה של ברקת אחרי הפיגוע להרוס בתי מחבלים. הדרישה הכללית היא לשינוי מדיניות כלפי תושבי מזרח העיר בטווח הארוך, ובינתיים להפסקה מיידית של ההריסות של בנייה בלתי חוקית.
"אין להם פתרון מלבד לעבור על החוק"
"גם ככה מדובר באוכלוסיות אשר חיות בתנאים איומים, והריסת הבתים רק מגבירה את המצוקה", אמרה ל-ynet נירית מוסקוביץ', דוברת האגודה. "כ-60 אחוזים מהאוכלוסייה במזרח העיר נמצאת מתחת לקו העוני, יש שם תנאים קשים.
"אמנם מבחינה פורמלית הבתים נבנו ללא היתר ואין על כך מחלוקת, אבל כשמדברים על שמירת החוק צריך לקחת בחשבון את התמונה הכוללת", טוענת מוסקוביץ'. "חייבים להתייחס לעובדה שהעירייה מעלה במחויבותה כלפי תושבי מזרח העיר, ובכך היא לא השאירה להם פתרון אחר מלבד לעבור על החוק".
לדברי דוברת האגודה, הריסת הבתים בתקופה האחרונה מהווה עליית מדרגה במדיניות נוקשה ולא צודקת הננקטת כלפי אזרחי מזרח העיר. "יש כאן מגמה ברורה כבר 40 שנה - להצר את צעדיהם של התושבים בירושלים המזרחית כנראה מתוך תקווה שהם יעזבו לגדה. במצב הנוכחי אין אפשרות נורמאלית לבנות באופן חוקי".
בעיריית ירושלים הגיבו לדברים: "מאז הבחירות, העירייה והעומד בראשה פועלים למימוש הזכויות והחובות של תושבי מזרח העיר ומערבה, במלוא המרץ ובשקיפות מלאה. גישתו של ברקת בנושא שמירת החוק ואכיפתו היא עניין מהותי ואין לה קשר לשאלת הזהות הלאומית.
"ירושלים התאפיינה במשך שנים ארוכות באי אכיפת חוק, לעתים עד כדי עבריינות ממוסדת. תופעת עבירות הבנייה קיימות בכל חלקי העיר, מערב ומזרח, חוקי התכנון והבנייה הפכו במקומות רבים ללעג לרש והדבר פוגע בזכויות של תושבים אחרים, בשטחי ציבור ובערכי סביבה, טבע ונוף. מחודש ינואר בוצעו ברחבי העיר צווי הריסה ל-11 מבנים במערב העיר ול-17 מבנים במזרחה".
מבוכות והבהרות מול ארה"ב
נושא הריסות הבתים נדון בפגישת מזכירת המדינה קלינטון שנעתרה לבקשת ברקת ונפגשה עמו לכעשר דקות בביקורה בשבוע שעבר. זו הובילה למבוכה רבתי במשרד החוץ, אותה ייחסו שם בשיחות עם דיפלומטים אמריקנים ל"חוסר נסיונו" של ראש העיר החדש.
בעוד בישראל עמלו להבהיר את המחויבות לשלום, העירייה הוציאה צווי הריסה לבתים במזרח העיר ערב בואה של קלינטון. בפגישה עם ברקת, היא העלתה את הנושא והבינה שלא מתוכננות הריסות. למחרת, כאשר נשאלה על כך ברמאללה - הופתעה והשיבה שהצעד "לא מועיל".
בהמשך השבוע כינה ברקת את דברי קלינטון "חסרי בסיס" ואת הפרשה סיכם במילים "אוויר חם". בעקבות המבוכה, פרסמה לשכת ראש הממשלה הבהרה לפיה: "לצערנו, היו פרסומים בלתי מדויקים כאילו ראש העיר ירושלים הביע ביקורת על מזכירת המדינה, וכפי שנמסר לנו מפיו, מדובר בפרסומים מופרכים ושגויים מעיקרם... ראש העיר הבהיר כי לא התכוון להשמיע ביקורת כלפי מזכירת המדינה ואם דבריו הובנו שלא כהלכה הוא מביע את צערו".
ה"וול סטריט ג'ורנל" שיחזר את הפרשה אמש, ואף הגדיר אותה כ"משבר הראשון בין ישראל לבין ממשל אובמה". בדיווח נאמר כי זו דוגמה לכך ש"המדיניות הישראלית נקבעת על-ידי עובדי מדינה".
בהמשך לכך, מעיריית ירושלים ביקשו להבהיר כי ביקורתו של ברקת כוונה כלפי אותם אנשים "המלבים את האש במסע של דיסאינפורמציה", והאשימו אותם ש"עשו ניצול ציני של ביקור קלינטון בישראל וממשלו החדש של אובמה, כדי להציג מצגות שווא של פגיעה לכאורה בזכויות הפלסטינים במזרח ירושלים".