שתף קטע נבחר

 

דו"ח: הספינה האיראנית הפרה החלטות האו"ם

ועדת המעקב המיוחדת של מועצת הביטחון של האו"ם לנושא איראן פרסמה דו"ח המתמקד בספינת הנשק שנתפסה בקפריסין. בריטניה, ארה"ב וצרפת ביקרו את איראן בעקבות מסקנות הדו"ח, רוסיה שתקה - ולוב העדיפה לעקוץ את ישראל

ועדת מעקב של מועצת הבטחון של האו"ם קבעה כי ספינת הנשק האיראנית שהיתה בדרכה לסוריה ונעצרה בקפריסין הפרה את החלטה 1737, האוסרת על איראן לייצא נשק ועל המדינות החברות באו"ם לקנות ממנה נשק. כך עולה מדו"ח חדש שפורסם היום (ג'). בריטניה, ארצות הברית וצרפת ביקרו את איראן בעקבות המסקנות, לוב העדיפה לעקוץ את ישראל.

 

הוועדה האחראית למעקב אחר יישום החלטות הסנקציות של מועצת הביטחון נגד איראן, הגישה היום את הדו"ח הרבעוני שלה ובו נאמר כי משטרו של מחמוד אחמדי-נג'אד הפר את ההחלטות. הוועדה שיגרה מכתבים לאיראן וסוריה, בהם דרשה להסביר בתוך עשרה ימים מדוע הן הפרו את הוראות האו"ם. הסעיף החמישי בהחלטת מועצת הבטחון 1737 משנת 2007 אוסר על ייצוא נשק מאיראן לכל יעד.

 

מועצת הביטחון דנה במסקנות ועדת המעקב בכל שלושה חודשים. במהלך הדיון הוצג לחברי המועצה דו"ח המתמקד בספינת הנשק האיראנית

שהיתה בדרכה לסוריה. את הדיון במועצת הביטחון ניהל הנשיא התורן, שגריר לוב איברהים דבאשי.

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, אמרה כי "זהו הדיון הראשון על איראן אחרי דו"ח הסוכנות לאנרגיה האטומית וברור שהיא אינה מצייתת להחלטות מועצת הבטחון. הדוח האחרון של הסוכנות מאוד מדאיג וממנו עולה כי תוכנית הגרעין של איראן היא בעלת כוונות צבאיות. איראן מסרבת להשיב לשאלות הסוכנות בנוגע למאמציה לפתח נשק גרעיני. למדנו את הדו"ח על העברת נשק מאיראן לסוריה והוועדה הסיקה שבוצעה הפרה".

 

גם השגריר הצרפתי תקף את איראן על רקע מסקנות ועדות המערב. "איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם, לספק גישה למתקניה ופעילותהּ אינה ניתנת למעקב מהאוויר", אמר השגריר והבהיר כי "איראן אינה מגיבה להצעות לחדש את המשא ומתן. שיגור ספינת הנשק מאיראן לסוריה מהווה הפרה גדולה של הסנקציות של מועצת הבטחון".

 

שבחים לשלטונות קפריסין

שגריר בריטניה ניצל את ההזדמנות כדי לשבח את ממשלת קפריסין על כך שעצרה את הספינה האיראנית ופירקה אותה מתכולתה. לעומתו, השגריר הלובי הביע צער על כך שמועצת הביטחון מתמקדת באיראן ואינה דנה בנשק הגרעיני שמצוי בידי ישראל. "זה מתסכל את תושבי האזור שמנסים לפרק את המזרח התיכון מנשק גרעיני", אמר דבאשי. נציגי רוסיה וסין העדיפו לא לדבר בדיון.

 

הספינה "מונצ'גורסק" יצאה מנמל "בנדר עבאס" כשהיא נושאת את דגל קפריסין, אך הופעלה על ידי חברה רוסית, ורוב הצוות שלה היה רוסי. הצי האמריקני עצר אותה בים האדום, אך לא היה מוסמך לתפוס את מטענה. הגורם

היחיד שהיתה לו סמכות לעצור את הספינה היה קפריסין, שהאונייה רשומה בה. קפריסין דרשה מהספינה לעצור כשהיתה בים התיכון, ורב החובל נאלץ לציית ולהשיט את הספינה לנמל לימסול.

 

מהספינה נפרקו 98 מכולות והקפריסאים מצאו בהן מאות פגזים בקוטר 125 מילימטר המיועדים לטנקי T72 שבידי צבא סוריה, תחמושת קלה, ועוד חומרים המשמשים לייצור חומרי נפץ. כל הארגזים נשאו חותמת ברורה של התעשייה הצבאית האיראנית ונכתב עליהם כי הם מיועדים לנמל טרטוס שבסוריה. אחרי שנפרקו המכולות והועברו לבסיס צבאי קפריסאי, הורשתה הספינה להמשיך בדרכה והיא עזבה את קפריסין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא שוכחת את הגרעין. רייס
צילום: AP
ספינת הנשק האיראנית (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים