החניך שהפך למורה למוזיקה
משה יעקבסון למד בכפר הנוער שפיה בין השנים 1937-9, ולשם חזר על מנת ללמד את החניכים מוזיקה. תחת הסיסמה "כל ילד זכאי לעשייה מוזיקלית", העביר לחניכיו את האהבה למוזיקה, ועיבודיו נשמרו עד היום
משה יעקבסון נולד בפתח תקווה בשנת 1921 לאביו בן-ציון, חזן יליד ירושלים ואמו מנוחה ילידת ליטא. בגיל 8 התקבל למקהלת בית הכנסת בהדרכת שלמה קפלן. את לימודי בית הספר היסודי עשה בתחכמוני. עקב מצבה הכלכלי של המשפחה, הפסיק משה את לימודיו ויצא לעבוד. למרות זאת השלים את הלימודים בכפר הנוער שפיה בין השנים 1937-9. בתום הלימודים חזר משה למשפחתו בתל אביב ועזר בפרנסת המשפחה תוך שהוא לומד מוזיקה בערבים ועוסק בפעילות מוזיקלית ציבורית.
בשנת 1942 ביקש משה להתגייס לבריגאדה העברית. יוסף דשבסקי, מנהל שפיה, אותו העריך משה מאוד, הציע לו להתגייס למשטרת היישובים בקרבה לשפיה, כך שיוכל גם ללמד את בני הנוער שם מוזיקה. בשפיה הייתה כבר מסורת של תזמורת מנדולינות אותה הקים בעבר משה מדליה, אבל משה יעקבסון הרחיב מאוד את הפעילות המוזיקלית בכפר. סיסמתו של משה הייתה: "כל ילד זכאי לעשייה מוזיקלית".
שיטת הלימוד הייתה בקבוצות קטנות של תלמידים שרצו לנגן בצוותא והיוו דוגמא לתלמידים נוספים וכך לימדו אחד את השני. תווים ועיבודים לכלי הנגינה ולהרכבים של כלים לא היו, ולכן משה ישב וכתב לכל כלי, לזמרה ולהרכב של זמרה ונגינה. אצל רבים שעברו את חוויות נעוריהם בשפיה נשארה האהבה למוזיקה.
נביא לפניכם בכמה פרקים מבחר מאלבומי הצילומים של משה, שנמסרו על ידי בנו עופר. בתיעוד ובאזכור שמות המופיעים בתמונות עזרו לי גם החניכים לשעבר נתן געש וזאב סובול, אשר זוכרים עד היום את חוויות הנעורים שלהם בכפר הנוער שפיה.
תזמורת שפיה המורכבת מבוגרי שפיה קיימת ופעילה גם היום. בסוף הכתבה אתם מוזמנים להאזין לקטע נגינה קסום בביצועה.
1. משה יעקבסון עם חלילית עת היה חניך בשפיה, שנות השלושים.
2. משה יעקבסון (עם כובע) כחניך בשפיה, עם חבר, מנגנים במפוחיות פה, 1935.
3. ביקור הורים בשפיה, 1945.
4. 1936, מימין: משה (כחניך בשפיה) לקראת טיול; משמאל: יושב על מקצרה.
5. משה (כחניך בשפיה) בקציר חרמש, 1937.
6. טיול לעמק הירדן, 1938.
7. טיול לעמק הירדן, 1938.
8. שיט על הכנרת, 1938.
10. שנות השלושים, משה מדליה עם התזמורת בחדר המוזיקה.
11. שיעור בחורשת שפיה עם המורה עשאל, 1939.
12. חזית הבניין המרכזי בשפיה (לפני שיפוצו), 1939.
13. התזמורת בגן המרכזי, 1943: 1 - משה יעקבסון, 2 - דינה ליטרט (מנגנת על גיטרה עם שני ראשים), 3 - דרורה ארקין, 4 - ישראל (זינגר) זמיר (בנו של הסופר האידי בשביס זינגר), 5 - יפרח ליזרוביץ (בקיץ 1938 כנופיית רוצחים ערבים בהנהגת אבו-דורה חטפה את משפחתו של קצין משטרת עתלית היהודי ליזרוביץ, רצחה את הבוגרים ושחררה את שלושת הילדים. הילדים הגיעו בלילה לגדר קיבוץ משמר העמק. השומר הנרי קלאוזנר שלא ידע עברית טוב גירשם בתחילה עד שהבין במה מדובר. הילדים אומצו בקיבוץ, ויפרח למד בשפיה).
14. המקהלה בטקס נטיעות ט"ו בשבט: 1 - דינה ליטרט, 2 - רותי פולק, 3 - דבורה אלבוים, 4 - חוה שצרנסקי, 5 - עליזה נבל, 6 - דרורה ארקין, 7 - יהודית זינגר גנון, 8 - יוסף דשבסקי, מנהל הכפר.
האזינו לתזמורת שפיה מבצעת את "עירי נוחמה"
- לכל הכתבות במדור טיול לעבר