צניחה חדה בייצוא הסיני בפברואר
הייצוא צנח ב-25.7% בחודש שעבר, והעודף המסחרי התכווץ ל-4.8 מיליארד דולר בלבד - ההיקף הנמוך ביותר בשלוש השנים האחרונות. ההשקעות בנדל"ן רשמו עלייה חדה
הייצוא מסין צנח ב-25.7% בפברואר לעומת התקופה המקבילה אשתקד. כך דיווח היום (ד') משרד המכס הסיני. מדובר בירידה החדה ביותר מאז החלה סין לאסוף נתוני יצוא, ובירידה חדה משמעותית מציפיות רוב האנליסטים.
- סין: ירידה ראשונה במחירים לצרכן מאז 2002
הירידה בייצוא הובילה להתכווצות העודף המסחרי של סין ל-4.8 מיליארד דולר בלבד בפברואר - הרמה הנמוכה ביותר בשלוש השנים האחרונות - לעומת עודף של 39 מיליארד דולר בינואר. הייבוא לסין ירד ב-24.1% בחודש שעבר, ירידה חדה פחות מאשר בינואר. רוב הכלכלנים מעריכים כי הייצוא ימשיך לרדת בחודשים הקרובים, עקב המשך המשבר העולמי.
מדו"ח נפרד שפירסם היום משרד הסטטיסטיקה בבייג'ינג עולה כי ההשקעות בנדל"ן עירוני במדינה דווקא רשמו עלייה חדה של 26.5%. ההשקעות נוסקות מאחר שהממשל המרכזי של סין מזרים כספים לכלכלה כדי לאזן את התמוטטות הייצוא, ונותן אור ירוק לעוד ועוד פרויקטים של תשתיות.
למרות שהצגת תוכנית התמריצים הממשלתית עזרה לאושש את שוקי המניות במדינה ולהגדיל את הנזילות בשוק, כלכלנים מקומיים וזרים מותחים ביקורת על התוכנית, ובעיקר על חוסר הבהירות וחוסר השקיפות המלווה פרויקטים בהיקף עצום.
גם עם סיום הכינוס השנתי של הקונגרס הלאומי הסיני (באופן רשמי - הפרלמנט, או הזרוע המחוקקת של המדינה), לא ברור לחלוטין מהו בדיוק היקף תוכנית התמריצים, וכמה מהנכלל בה הוא באמת פרויקטים חדשים. בנוסף, הממשל המרכזי מתכוון לממן רק חלק קטן מהסכום המלא של 586 מיליארד דולר שהוקצה לתוכנית, כשחלקים נוספים אמורים לבוא מתקציבי הממשלות המקומיות, מהלוואות בנקאיות ואף מהמגזר הפרטי.
הבורסה עלתה ב-19% מתחילת השנה
אך על אף סימני השאלה, התוכנית הסינית מצליחה בינתיים למשוך את המשק המקומי קדימה. לפי הנתונים שפרסם היום משרד הסטטיסטיקה, ההשקעות בבניית מסילות ברזל במדינה גדלו פי שלושה בחודשיים הראשונים של השנה לעומת התקופה המקבילה ב-2008, וההשקעה בחקלאות הוכפלה. מספר הפרויקטים החדשים שאושרו עלה ב-28%.
הפעילות המסחררת הזו עזרה לדחוף את מדד השנגחאי קומפוזיט לעלייה של 19% מתחילת השנה, מה שהופך את הבורסה של שנגחאי לבעלת הביצועים הטובים בעולם השנה.